MOJ SIN JE JAUKAO OD BOLOVA, A LEKARI SU MU REKLI DA LAŽE! Anino dete je UMRLO jer su mu dali POGREŠNU TERAPIJU
Dečak je umro u najgorim bolovima, Foto: EPA/KIM TIBLANI

horor priča o balkanskom zdravstvu

MOJ SIN JE JAUKAO OD BOLOVA, A LEKARI SU MU REKLI DA LAŽE! Anino dete je UMRLO jer su mu dali POGREŠNU TERAPIJU

Navodi kako je Robi i dalje trpeo jake bolove i tek kad je ona počela pretiti novinarima, onda su mu, kaže, došli prvi put izvaditi mokraću, a nakon toga i krv

Objavljeno: 10:45h

Hrvatski dečak Robert Vrenko (16) je zbog lošeg tretmana lekara u KBC-u Split, preminuo 24. 4. prošle godine, piše "Index".

Njegova majka Ana Oreb za Index je ispričala šta je sve njen sin prolazio za vreme lečenja.

Dečak iz Cavtata bolovao je od Hodžkinove bolesti. Previjao se od bolova, a lekarka mu je, kaže majka, na Odeljenju dečje hematologije rekla da mu nije ništa pa su mu dali placebo (tzv. lažni lek bez aktivne supstance) na kojem je bila nalepnica pravog leka, a sve kako bi dokazali da izmišlja bol.

Da Robi, kako je zvala sina, boluje od Hodžkina saznali su 22. 2. 2018. godine. Dečak je, priča majka za "Index", poslan u Rijeku na PET CT jer takav uređaj u KBC-u Split nemaju, a u jednoj splitskoj poliklinici koja ga ima, bio je pokvaren. Roditelji su sami morali zvati i sve dogovoriti za dolazak na pregled u riječku polikliniku.

- Hemoterapiju je počeo da prima tek 9. marta u Splitu, gde su nam doktori davali jako šture informacije i samo ponavljali da sve ide po protokolu. Budući da radim u Švedskoj, pitala sam lekare da ga prebacim tamo na lečenje. Doktorica je rekla da imaju istu hemoterapiju i u Švedskoj i u Hrvatskoj, tako da smo nastavili lečenje u Splitu jer tu su mu rodbina i prijatelji. Na Odeljenju dečje hematologije po danu može biti jedan roditelj, na celom Odeljenju nema WC-a za odrasle i samo jedan za decu. Toliko je mali da se vani sve čuje kad neko dete povraća. Uslovi su jako loši, bolnica je kao iz komunističkog doba, u sobi nije bilo stolica pa je jedan tata kupio. U sobi nije bilo tuša ni kupaonice, već sam ga tuširala u jednoj prostoriji u kojoj je samo tuš i tamo sestre inače puše. Tamo sam kupala Robija. U toj bolnici iza 14 h nema nijednog lekara, a vikendom je samo jedan doktor na celom dečjem odeljenju za sve dečje bolesti - rekla je Robijeva majka Ana.

Kaže kako je svakog dana u 13.30 bilo predviđeno da lekar da informacije o zdravstvenom stanju dece, ali kaže kako ih na kraju nisu dobivali svakog dana. Pitali su, ističe, lekare na Odejenju koju podvrstu bolesti ima Robi, na šta su im, kaže, lekarke rekle da to nije njihova stvar da znaju.

- Samo su govorili da sve ide po protokolu i da je sve u redu. Posle prve hemoterapije je išao doma 10 dana i onda se vratio. Dan pre posjednjeg dana 2. ciklusa hemoterapije počeo se previjati od bolova, celi dan je govorio da ga sve boli i probada. Odveden je na Hitnu gde su mu rekli da je to normalno za njegovu bolest i dobio je Brufen za bolove. Drugi dana nas je probudio u 5 ujutro, nije mogao sam na WC i opet smo zvali Hitnu koja je došla i odvela ga na Odeljenje hematologije. Čekali smo 3 sata lekarku da ga pregleda, sve dok tata nije poludeo pa je došla. U međuvremenu su došle sestre i počele mu davati hemoterapiju bez da su doktorice videle šta ga boli - ispričala je Ana Oreb za "Index".

Navodi kako su nakon toga, budući da je i dalje trpeo jake bolove, više puta zvali lekare pa su mu opet dali Brufen i Paracetamol te ga poslali na snimanje pluća. Ali kako nije bio u stanju otići do prostorije za snimanje, oni su s aparatom došli u sobu gde je on ležao.

- Potom su pozvali psihijatra jer su rekli da Robi izmišlja bolove i da bi mu prepisali antidepresive. Uveče sam zvala doktoricu, koja je došla s još jednom doktoricom i dala mu ek koji se, kako sam kasnije saznala, daje u zadnjoj fazi raka. Tu je noć spavao, sestre su dolazile namestiti lek i sestre su stvarno bile divne. Sutradan je bio polusvestan, uveče je tata ostao spavati s njim u bolnici i rekao da je Robi celu noć jaukao od bolova. Ujutro je u 5 došla doktorica i rekla da su mu maknuli lek da vide laže li Robi, davali su mu placebo, a napisali su ime leka. Nedjelju popodne je isto bio u užasnim bolovima, tražila sam doktoricu, a onda je došla druga doktorica koja je Robiju rekla: 'Ajde, nije ti ništa.' Kad sam je pitala zašto mu ne naprave pretrage da vide što ga to tako jako boli, ona me zvala u svoju kancelariju i rekla: 'Pogledajte vani dan, a on je tu zatvoren, on bi hteo biti sa svojim vršnjacima.' Tako je objasnila njegovu bol" - rekla je očajna majka.

Navodi kako je Robi i dalje trpeo jake bolove i tek kad je ona počela pretiti novinarima, onda su mu, kaže, došli prvi put izvaditi mokraću, a nakon toga i krv.

Nakon što su, kaže, stigli nalazi, svi su se uznemirili, a lekarka im je rekla da su mu porasli jetrini enzimi i odveli su ga na intenzivnu.

- Doktorica je rekla da se to zna dogoditi s jetrom, a kad sam je u nedelju molila da mu izvadi nalaze, nije htela. Onda mi je na intenzivnoj druga doktorica rekla da se pripremimo, da bismo ujutro trebali u Zagreb. Kad sam došla ujutro, Robi je prošao kroz hodnik, bio je celi modar. Imao je masku na licu, vodili su ga na snimanje jetre. Doktorica mi je rekla nije ništa alarmantno i rekla je da su ga odbili iz Zagreba i rekli da nije slučaj za njih. To popodne smo imali sastanak s lekarkom koja je pre radila u KBC-u Split, otišla je u penziju i sad radi privatno. Odneli smo joj sve nalaze, rekla je da Robi ima tešku dijagnozu, ali da postoji pametan lek za njegovu bolest koji nam niko u bolnici nije spomenuo, iako bismo mi uradili sve što možemo da dete dobije terapiju - rekla je Ana Oreb.

Dečaka su ubeđivali da izmišlja bolove
Dečaka su ubeđivali da izmišlja bolove foto: Profimedia

Robijeva lekarka rekla joj je pak da Robi ima tromb ili da mu otkazuje jetra zbog hemoterapije. Ugradili su mu, kaže, još jedan kateter na vratu.

- Robi mi je zadnji put kad smo razgovarali rekao: 'Mama, bojim se radi tromba', ja sam mu rekla da ga puno volim. Nakon 2 h su nas zvali i rekli da nije tromb, već da mu jetra otkazuje. Pitala sam šta sad pa su rekli da se zbog njegove bolesti ne može raditi transplantacija i da se možemo samo nadati da će mu se telo samo izboriti. Otišli smo doma i u 1 iza ponoći su nas zvali da je umro. Da smo samo znali za taj pametni lek, da smo dobivali više informacija od lekara, nama su sestre više govorile od lekaraa, od kojih jedna, recimo, nikad nije ni ušla u Robijevu sobu - ispričala je Ana Oreb za "Index".

Kaže kako je na kraju njegove nalaze odnela nezavisnom sudskom veštaku u Beograd koji je procenio da je Robi imao tešku bolest, Hodžkinov limfom, 3. stadijum, ali da nije umro od bolesti.

- Veštak je zaključio da je Robi umro od komplikacija kod lečenja, primao je 9 do 12 lekova, većinom citostatika, što je dovelo do naglog, akutnog odumiranja jetre i to je uzrok smrti. Da su bar odložili onda hemoterapiju preko vikenda kad ga je hitna dovela pa da nađu uzrok boli ili da je bar lekarka napravila nalaze popodne kad sam je molila, a ne tek uveče, Robi je mogao biti živ. I uveče, kad sam im rekla da ću ih tužiti, ona je rekla da je postupala po nalogu doktorica s Dečje hematologije - ispričala je Ana Oreb.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.