PREMINUO JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH HRVATA U ZAGREBU: Imao je veoma bogatu biografiju i karijeru
Josip Silić, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

PREMINUO JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH HRVATA U ZAGREBU: Imao je veoma bogatu biografiju i karijeru

Bio je veoma ugledan!

Objavljeno:

Istaknuti hrvatski filolog, profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Zagrebu Josip Silić umro je u Zagrebu u 86. godini, saopštio je prof. dr. sc. Ivan Marković sa Katedre za hrvatski standardni jezik.

Josip Silić rođen je 4. januara 1934. u Milašima na Grobnišćini. Školovao se u Ratuljama, Pazinu i Rijeci. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu završio je studije jugoslavenskih jezika (1961.), a na istom fakultetu je i magistrirao 1970. i doktorirao 1975.

Bogata biografija

Od 1961. Josip Silić je bio asistent na Katedri za savremeni hrvatski jezik matičnog fakulteta (danas Katedra za hrvatski standardni jezik), docent od 1976., izvanredni profesor od 1979. Za redovnog profesora izabran je 1984. a u zvanje redovnog profesora.

Josip Silić bio je od 1963. do 1965. lektor hrvatskog jezika na Univerzitetu u Lilleu (Francuska), a od 1988. do 1991. lektor hrvatskoga jezika na Univerzitetu u Bochumu (Nemačka).

Bio je član Hrvatskog filološkog društva, Hrvatskog društva za primenjenu lingvistiku, Matice hrvatske, Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak", Hrvatsko-makedonskog društva, Hrvatsko-francuskog društva i Hrvatsko-nemačkog društva. Takođe, profesor Silić bio je i član uredništava časopisa Savremena lingvistika i Umetnost reči, ali i redovni član Dukljanske akademije nauka i umetnosti od 2016.

Autor brojnih udžbenika

Josip Silić autor je mnogih udžbenika za srednje škole, gramatika i pravopisa hrvatskog i crnogorskog jezika.

Najvažnija dela Josipa Silića su - Od rečenice do teksta (Teoretsko-metodološke pretpostavke nadrečeničnog jedinstva) (1984.), Pravopisni priručnik hrvatskog ili srpskog jezika (s Vladimirom Anićem, 1986., 1987., 1990.), Pravopis hrvatskog jezika (s Vladimirom Anićem, 2001.), Spelling-checker (sa Slavenom Batnožićem i Brankom Ranilovićem, 1996.), Gramatika hrvatskog jezika za gimnazije (s Ivom Pranjkovićem, 2005., 2007.), autor knjige Funkcionalni stilovi hrvatskog jezika (2006.), koautor Pravopisa crnogorskog jezika s pravopisnim rečnikom (s Milenkom A. Perovićem i Ljudmilom Vasiljeva, 2010.), Gramatike crnogorskog jezika (s Adnanom Čirgićem i Ivom Pranjkovićem, 2010.), Knjiga Dihotomije. Izabrane rasprave objavljena je ove godine, a sadrži bibliografiju Josipa Silića koju je priredio profesor Ivan Marković.

Bonus video

LUKA LAZUKIĆ RASPOLOŽEN STIGAO U SUD: IT stručnjak tvrdi da NIJE tukao NATAŠU! Evo čime osporava izveštaj lekara iz Urgentnog centra! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.