KAKAV JE TO ČOVEK U STANJU DA SVOJU DECU BACI SA BALKONA? Psihoterapet i komšije otkrivaju pozadinu jezivog zločina
Josip Rođak, Foto: Facebook / Josip Rođak

tragedija na pagu

KAKAV JE TO ČOVEK U STANJU DA SVOJU DECU BACI SA BALKONA? Psihoterapet i komšije otkrivaju pozadinu jezivog zločina

Josik Rođak bacio je svoje četvoro dece sa visine od šest metara

Objavljeno:

- Tresem se od jutra i potpunom sam šoku. Na sam spomen se ježim. Ovo je nezamislivo. Znamo te ljude, godinama ovje žive i uvek su o tom ocu kružile razne priče, ali nikada nismo ni pomislili da bi bio kadar ovakvo nešto da uradi - ispričao je za "24 sata" jedan od komšija koji poznaje porodicu u kojoj se jutros dogodila strašna tragedija.

Josik Rođak bacio je svoje četvoro dece sa visine od šest metara. Ugledni zagrebački advokat Milivoj Žugić kaže da se ovo delo kažnjava kaznom zatvora od tri do 12 godina.

- On će svakako biti osuđen, a to što se sam prijavio ne verujem da će u ovom slučaju biti olakšavajuća okolnost jer je svoje delo dovršio, odnosno bacio je decu s balkona. Teoretski ne bi trebao biti određen pritvor jer nema elementa bojazni da će uticati na svedoka. Ipak, zbog samog dela javnost će raditi pritisak pa jerujem da će ga i pritvoriti. Svakako će biti izrečena mjra poput zabrane prilaska deci – rekao je za "24 sata" advokat Žugić.

- S obzirom da je bacao jedno po jedno dete, tretiraće se to kao četiri dela sa dve teške kvalifikatorne okolnosti. Jedno je što je to uradio bliskim osobama, a drugo što je to napravio ranjivoj grupi odnosno deci. To znači da će za svako delo biti kažnjen s kaznom zatvora od tri do pet godina – zaključio je.

Pravobraniteljka za decu Helenca Pirnat Dragičević zgrožena je s događajem na Pagu. Budući da nema dovoljno informacija nije mogla ništa detaljnije da kaže o samom slučaju.

- Svakako me to zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izaziva burne emocije. Pozivam sve institucije da u okviru svoje nadležnosti preduzmu mere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do ovog slučaja i svakako zaštiti decu - rekla je pravobraniteljica.

Socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac pojasnio kakva osoba bi mogla da baci s balkona.

- Postoji nekoliko mogućnosti, ne znam konkretno koja važi za njega, ali najčešće situacije u kojima dolazi do takvih reakcija su ili poremećaji ličnosti ili psihičke bolesti. To pokriva otprilike od 95 do 99 posto takvih slučajeva. Kod psihičkih bolesti, osobe koje boluju od njih na sudu se smatraju neuračunljivima. To su bolesti koje čoveku menjaju stanje svesti, percepciju, dovode do halucinacija, paranoidnih ideja. Čovek može stvoriti film u kojem ga progone vanzemaljci ili neke zle sile. Ako je to uradio u takvom stanju, to će se utvrditi - kaže psihoterapeut i nastavlja:

- Međutim, kod druge kategorije, a to su poremećaji ličnosti, psihopate, narcisi i tako dalje. Oni jesu uračunljivi, znaju šta rade i obično se na ovakve akcije odlučuju kada na neki način žele nda nateraju drugu stranu na poslušnost, izraze moć, nadmoć i tako dalje. Takvim osobama se može suditi po normalnim krivičnim zakonima. Smatra se da poremećaje ličnosti nije moguće izlečiti do kraja. U pravilu nisu izlečivi.

Buđanovac kaže kako se psihičke bolesti mogu držati pod kontrolom uz adekvatne lekove te da u tom slučaju ljudi ne idu u zatvor, nego u bolnicu.

- Veliko je pitanje kako je takav čovek mogao ostati sam sa četvero jece u stanu, i to četvoro maloletne dece - dodao je.

U prvim kontaktima Centar za socijalnu rad, koji je već intervenisao u porodici, rekao da nije bilo nikakvih znakova agresivnosti .

- Moguće je ako je psihička bolest u pitanju, čovek reaguje u akutnoj fazi. Dugo može biti u latentnoj fazi, da ne pokazuje nikakve znakove svoje bolesti, paranoje, šizofrenije, ali ga nešto pdstakne, u datom trenutku on se izgubi i odreaguje na takav način. Može biti da je ovo prvi takav ispad. U tom slučaju nije kriv niko od institucija. Ako nije bilo podataka o njegovoj bolesti ili poremećaju, društvo nije krivo i nije zakazalo, nego je situacija nažalost jedna od onih koje su nepredviđene - dodaje Buđanovac.

Smatra da ovo nije napravljeno planski.

- Čovek i s paranoidnom šizofrenijom može planirati, paranoici su vrlo detaljni i pedantni. Psihička bolest ne isključuje mogućnost planiranja. Ali puno su veće šanse da se to dogodilo u afektu jer neko ko bi planirao tako nešto, verovatno bi to izveo na drugi način - rekao je.

Komšije porodice za "24 sata" govore kako su svi znali kako su djca jako vezana za majku.

- Po njima se videlo da imaju neke probleme, deca su uvek za majkom hodala kao pačići. Najstarija devojčica (8) ne može normalno da komunicira i već je trebalo da završi prvi razred, dakle starija je od generacije s kojom ide u školu - dodala je komšinica.

Oni su otkrili i da nisu čuli da otac imao nekih većih problema, ili trauma iz prošlosti.

- Ma ne, on je naprosto lud sam po sebi.

Slično je za "24 sata" rekao i rođak oca:

- Strašno, ali ne čudim se. On je problematičan od rođenja. S njim niko od porodice ne želi imati posla. Odrastao je u Virovitici no oduvek krade, laže, kocka... Bio je grdan dužan još kao maloletnik pa je negde s 14 godina morao otići iz Virovitice jer su ga svi proganjali. Ne znam više gde je završio, čini mi se u Pakracu. No ovo je vrhunac. Strašno!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.