ANDREJ NIKOLIĆ OTKRIO PRAVU ISTINU O TROŠKOVIMA ŽIVOTA U NEMAČKOJ: Sigurno ćete se iznenaditi! (VIDEO)
Andrej Nikolić preselio je pre nekoliko godina u Minhen, Foto: Print Screen Youtube

realno

ANDREJ NIKOLIĆ OTKRIO PRAVU ISTINU O TROŠKOVIMA ŽIVOTA U NEMAČKOJ: Sigurno ćete se iznenaditi! (VIDEO)

Objasnio koliko košta život u Nemačkoj

Objavljeno:

Andrej Nikolić preselio se pre nekoliko godina u Minhen i podstaknut drugim videima o životu u Nemačkoj, snimio je svoj gde objašnjava na šta i koliko potroši mesečno.

Nakon što je Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha na YouTubeu objavio video u kojem govori o troškovima u Nemačkoj, na YouTubeu se pojavio video Andreja Nikolića koji se preselio u Minhen pre nekoliko godina.

Nikolić za svoj stan u centru Minhena plaća mesečno 1.402 evra. Objasnio je da ta cena zavisi o puno faktora kao što su kvadratura stana, lokacija, ali i o tome imate li nov ili star ugovor.

Cena stana zavisi o tome koliko vam je star ugovor

- Recimo, moj prijatelj može stan da plaća 500 evra. I odluči da izađe iz njega i kaže stanodavcu da će doći neki njegov prijatelj. Cena stana mesečno više nije 500 evra, nego 1.200 evra jer stanodavac ne može da povisi cenu dok je neko u stanu, a zna da će ga sigurno iznajmiti - objasnio je Nikolić.

Nikolić ima i garažu koju plaća 55 evra mesečno. Kaže da je teško pronaći parkirno mesto kraj zgrade u vremenu kada se često vraća kući, stoga je odlučio da auto parkira u garažu. Uostalom, ističe Nikolić, ako se četiri puta nepropisno parkira, kazna je ekvivalentna ceni garaže.

Osiguranje mesečno plaća 139 evra, a na tu cenu plati i dodatnih 27 evra za AdvoCard, svojevrsno osiguranje koje pokriva troškove advokata ako vam zatreba. Od 139 evra, deo ide na kasko osiguranje auta, oko 100 evra, dok ostatak ide na osiguranje stana, osiguranje od poplave ili štete.

- Ako moj Luka (sin) razbije nešto u prodavici, onda to pokriva osiguranje, ne moram dati iz svog džepa - objasnio je Nikolić.

Školske knjige su besplatne, ali morate detetu platiti hranu

Struju mesečno plaća 100 evra, ali ističe da u Nemačkoj možete odabrati od koga ćete kupiti struju. Prodaju ju nekoliko firmi, ali postoji i gradska.

Internet mesečno plati 35 evra, a za tri telefona mesečno oko 150 evra.

Što se škole tiče, Nikolić ističe da iako se reklamiraju kao takve, nemačke škole nisu besplatne. Za svog sina plaća 67 evra mesečno, ali taj iznos pokriva samo hranu. Naravno, tvrdi Nikolić, koji put dobije zahtev iz škole da uplati pet ili 10 evra za neki materijal, ali knjige su, na primer, besplatne za sve.

Slično je i kod vrtića. On ga je plaćao 50 evra mesečno, a taj iznos je takođe išao samo na hranu. Kada upisujete dete u vrtić, kaže Nikolić, morate doneti zadnje dve platne liste. Hoće li vam dete ići u privatni ili gradski, odnosno državni vrtić, takođe će uticati na mesečnu cenu.

Mesečno za hranu potroši oko 800 evra, a na benzin 200 ecra.

Sveukupno na život u Minhenu Nikolić potroši 2.975 evra mesečno.

POGLEDAJTE VIDEO:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.