I DALJE ČITAM! Mladi reditelj svakoga dana ispred hrvatske Vlade podseća na dela koja su izbačena iz lektire!
Lovro Krsnik, Foto: Instagram printscreen / I dalje čitam

važna akcija

I DALJE ČITAM! Mladi reditelj svakoga dana ispred hrvatske Vlade podseća na dela koja su izbačena iz lektire!

Naglas je ispred Vlade do sada pročitao Malog princa, Ježevu kućicu, a nastavlja s Pipi Dugom Čarapom

Objavljeno:

Nezadovoljan time što za neke od omiljenih dečjih likova mesta na popisu lektire u Hrvatskoj više nema, mladi pozorišni reditelj Lovro Krsnik odlučio se na jedan potpuno neobičan protest.

Svakog dana (i tako već šest dana) Lovro dolazi ispred ulaza u zgradu Vlade na Markov trg i naglas čita dela koja su ‘isparila’ s popisa za celovito čitanje.

Dnevnik Anne Frank, Mali princ i Ježurka Ježić samo su neka od dela koja nisu našla svoje mesto u novom kurikulumu Hrvatskog jezika. U takve spada i Ježeva kućica. Jedno je to od dela koje je označilo početak inicijative #idalječitam redatelja Lovre Krsnika, piše Srednja.hr

Proteklog je petka Lovro došao pred ulaz u zgradu Vlade na Markovu trgu, otvorio Malog princa i počeo ga čitati naglas. Od tada se svaki dan na sat vremena vraća na to isto mesto i čita neku od knjiga koje su nestale s proširenog popisa lektirnih dela. Svoj mirni protest pomno beleži na društvenim mrežama, posebno Instagram profilu @idalječitam, gde uživo prenosi svako čitanje, a isto čini i putem Fejsbuka.

Zbog svog gustog rasporeda svaki dan čita u drugo vreme, pa dan unapred putem društvenih mreža najavljuje naredni termin čitanja.

– Želim podsetiti ljude da je i dalje važno čitati i da se ne može samo tako lako odustati od knjiga ili ih dovoditi u pitanje - započinje Lovro svoju priču.

Naglas je ispred Vlade do sada pročitao Malog princa, Ježevu kućicu, a nastavlja s Pipi Dugom Čarapom.

– Živimo u vremenu mnogih redukcija vezanih uz sva područja koja su generacije pre nas posmatrale kao određeni civilizacijski doseg. Dotacije za kulturu i znanost, socijalno i penzionoo osiguranje, a nažalost tu je srozavanje nivoa zahtevnosti školskog programa. Naravno da je potrebno prilagoditi i unaprediti školski kurikul u skladu s vremenom u kojem živimo, no mislim da to nikako ne sme biti na račun književnosti. Period obaveznog školovanja ionako brzo prođe u odnosu na ostatak radnog života i mnogima će to biti jedina prilika da se susretnu sa štivom koje spada pod klasike -smatra Lovro.

Koliko političare brine izbacivanje pojedinih dela s popisa lektire možda najbolje dokazuje to da na Lovrino čitanje iz zgrade Vlade još niko nije došao. Prišli su mu samo službenici iz osiguranja. Posećuju ga i policajci, skoro u jednakoj meri kao i građani.

– Svaki put me zatraže ličnu a onda ih obično pitam: ‘mogu li i vama čitati’ pa se svi nasmejemo i puste me da slobodno nastavljam sa svojom akcijom. Juče sam otišao u glavnu policijsku stanicu u Petrinjskoj po Dozvolu za javna okupljanja, no isto su me ispratili uz osmeh i rekli da ne radim ništa protuzakonito jer samo čitam na javnom mestu. Isto vredi iza one koji me dođu slušati jer ništa od toga, naravno, nije ilegalna radnja. Kada bih napravio ukupnu računicu, u pet dana mi je prišlo šest službenih osoba, a samo osam građana koji su za moje čitanje saznali preko društvenih mreža. Moguće da brojka deluje malo obeshrabrujuće, no verujem da će se lavina reakcija tek pokrenuti - veli Lovro.

Za sada mu je u planu čitati sat vremena svaki dan, kaže, jedino taj kontinuitet ima smisla. Nije mu se jednostavno organizovati se jer kao redatelj radi na tri predstave i dnevno vodi između 10 i 12 sati proba. I tako sedam dana u nedelji. Ipak, naglašava kako mu nije teško.

– Mislim nastaviti dokle god budem osećao da to ima smisla i da ima ljudi kojima treba vratiti veru u čitanje i da je uzlazna, a ne konstantno silazna putanja društvenih kretanja, moguća. Ni jedna promena ne dolazi preko noći i čim sam krenuo, računao sam na maraton. Što god to značilo. Moj unutarnji poriv je čitati i biti tu za Malog princa, Pipi Dugu Čarapu, Sadako, Grgu Čvarka, Ježurku Ježića, Petra Pana, Alisu, Heidi, Huckleberry Finna i mnoge druge likove, upravo kao što su i oni bili tu za mene kada sam odrastao - zaključuje Lovro.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Srednja.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.