DAČIĆ MORA NA POPRAVNI IZ ISTORIJE! Hrvatski poslanik tvrdi da su Srbi oslobađali Dalmaciju zbog VELIKE SRBIJE
Miro Kovač, Foto: Profimedia

ZAPALJIVA IZJAVA

DAČIĆ MORA NA POPRAVNI IZ ISTORIJE! Hrvatski poslanik tvrdi da su Srbi oslobađali Dalmaciju zbog VELIKE SRBIJE

Naveo je i da su mnogi Hrvati tada slepo i idealistički verovali u jugoslovenstvo, Srbi uglavnom u veliku Srbiju

Objavljeno:

Predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač poručio je da srpska vojska nije došla u Dalmaciju 1918. da spašava Hrvate i hrvatske zemlje, već osigura veliku Srbiju reagujući na tvrdnje Ivice Dačića da je srpska vojska tada sprečila da Dalmacija postane italijanska.

- Ivica Dačić manipuliše ili ne zna. Očito mora na popravni iz istorije, i to hitno. Istina je da je u novembru 1918. narod u Dalmaciji bio uplašen Italijanima i ogorčen, kao i u ostatku hrvatskih zemalja, na Austro-Ugarsku. Ali srpska vojska nije došla u Dalmaciju spašavati Hrvate i hrvatske zemlje, već osigurati veliku Srbiju. To je činjenica i bit nesporazuma između Hrvata i Srba - napisao je Kovač na svojoj Facebook stranici.

Naveo je i da su mnogi Hrvati tada slepo i idealistički verovali u jugoslovenstvo, Srbi uglavnom u veliku Srbiju.

- Zbog hrvatskog otpora ideja o velikoj Srbiji nije na kraju ostvarena ni 1918. ni 1991. Sada treba pokušati graditi zdrave dobrosusedske odnose. Umesto širenja demagoških floskula potrebno je ozbiljno rešavati pitanja nasleđa propalog velikosrpskog rata protiv Hrvatske: probleme nestalih osoba, odštete žrtvama iz Domovinskog rata, procesuiranja ratnih zločina... Bez toga neće i ne može biti pravog napretka - smatra Kovač.

Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da Srbija ne želi da zaoštrava odnose s Hrvatskom i ocenio da dve zemlje moraju naći zajednički interes.

Dačić je ocenio kako "nešto nije u redu" ako je, kako je utvrdio, 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Italijana, a danas s Rive bacaju srpske vaterpoliste u more govoreći o nedavnom incidentu u Splitu.

- Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju italijanske političare koji govore da je Dalmacija italijanska, a da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila italijanska - rekao je Dačić.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.