U ZADARSKOJ ŠKOLI ŽIGOSANJE UČENICE NIJE JEDINI PROBLEM: Devojka umalo nije PREMINULA zbog maltretiranja (VIDEO)
Snimak maltretiranja devojke, Foto: Youtube printscreen

nadležni ćute

U ZADARSKOJ ŠKOLI ŽIGOSANJE UČENICE NIJE JEDINI PROBLEM: Devojka umalo nije PREMINULA zbog maltretiranja (VIDEO)

"Otkako je Jozo Dragić došao za direktora, nastao je haos u toj školi. Ne preduzima ništa. Da devojka koja je žigosana upaljačem sve to nije dala u novine, on ništa ne bi preduzeo"

Objavljeno:

Jedna Zadranka (23) pre četiri godine doživela je maltretiranje u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, u kojoj je nedavno druga učenica žigosana ustaškim simbolom, piše "24 sata".

- Te dve devojke maltretirale su me cele te godine. Prvi razred srednje bio je grozan. Mobingovale su me barem 50 puta. Direktor, razredna i pedagoškinja nisu reagovali ni jedanput. - govori ona.

"24 sata" su objavili i snimak na kojem se vidi kako devojku zlostavljaju dok veroučitelj lista dnevnik i ne reaguje. Na snimkus e čuje kako devojci dovikuju pogrdne reči i vređaju je. Jedna zlostavljačica pljunula joj je na školsku klupu...

- Nakon toga jedva sam došla kući. Tresla sam se i srce mi je ubrzano kucalo. Dijabetičar sam od četvrte godine i lekari su mi rekli kako bih umrla da sam samo minutu kasnije nazvala Hitnu pomoć - ispričala je maltretirana devojka.

Dodala je kako joj je šećer tad skočio na 54, a da danas ima problema sa štitnjačom, što je verovatno posljedica maltretiranja u srednjoj školi.

- Dete mi je tad palo u komu. Jedva je ostala živa. A to nije bilo prvi put da su je napadale te dve učenice. Celi prvi razred su gnjavile. Najmanje 50 puta. U drugom je toga bilo manje, a kad su se te dve zlostavljačice ispisale iz škole, zahvaljivale smo Bogu. Otišle su jer su bile loše učenice i ubrzo su se udale. Obe su inače vrlo agresivne i nasilne - rekla je majka bivše učenice zadarske škole.

Dodala je kako su, osim njene ćerke, te dve nasilnice maltretirale još nekoliko učenica.

- Najčešće bi mi bacale knjige kroz prozor. Vređale bi me i bile vrlo vulgarne. Uzimale bi mi telefon. Nasreću, nisu me fizički napadale, ali psihička tortura bila je užasna.Mislim da su me psihički pokušale ubiti. Psihičko zlostavljanje bilo je gore nego da su me fizički napale - rekla je devojka.

Nije im se, kaže, smela usprotiviti jer ih se bojala, a razmišljala je i tad sve dati u javnost, ali se predomislila zato što je shvatila da bi nakon toga mogla imati još više problema.

- Ne znam šta im je smetalo na meni. Provocirale su još tri-četiri cure. Maltretirale su sve cure koje su imale problema sa zdravljem ili koje su na bilo koji način bile drugačije. Rugale su se curi koja je imala epilepsiju. Profesori su sve to ignorisali - dodala je maltretirana devojka.

Njena majka kaže da je i sama išla u tu školu te da u to vreme nije bilo nikakvih problema.

- Otkako je Jozo Dragić došao za direktora, nastao je haos u toj školi. Ne preduzima ništa. Da devojka koja je žigosana upaljačem sve to nije dala u novine, on ništa ne bi preduzeo. Toleriše maltretiranje i zlostavljanje dece. Bila sam presrećna kad sam čula da će ga smeniti. Ne možeš dopustiti da ti deca budu zlostavljana u školi. Njega za to nije briga. Njemu kao da je cilj da škola bude na lošem glasu. Ne znam zašto je to tako. Sad se doznalo za dva slučaja, a ko zna koliko ih ima još? Roditelji napadnute dece ne žele u novine zato što se boje da će imati problema. O tome se radi. I deca, većina nastavnika te roditelji boje se direktora. Njemu se mora stati na kraj - rekla je majka zlostavljane cure.

Njena ćerka ispričala je kako, osim direktora i veroučitelja, ništa nije preduzimala ni njena tadašnja razredna, kao ni pedagoškinja

- Na kraju godine te dve su mi bacile knjige kroz prozor. Kad sam to prijavila pedagoškinji, rekla mi je da nema veze, da je ionako kraj školske godine. Prijavljivala sam to i razrednoj, i pedagoškinji i veroučitelju. Do direktora sam teško mogla i doći. Nije se često javljao na telefon. Govorili su mi da to nije ništa, da je to dečja igra, a kad bi majka došla u školu, njoj su govorili: ‘Što se opet došla žaliti’, da se nije ništa dogodilo - kaže devojka.

Njena majka kaže da je njima to bilo normalno. Dodaje da s većinom ostalih profesora nije bilo problema.

- Znali su sve, ali su govorili da ne mogu ništa učiniti - rekla nam je majka.

Direktor Jozo Dragić, nakon što je objavljen snimak, rekao je da je bio upoznat s maltretiranjem. Isto tako i stručne službe škole.

- Pedagoškinja je reagovala. Razgovarali smo s učenicima - rekao je direktor tad.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.