U LEKTIRI NEMA NI ĆOPIĆA, TVENA, VERNA, DEFOA, EGZIPERIJA... Ovako Hrvatska deci krade detinjstvo
Iz lektire u Hrvatskoj izbačena važna dela, Foto: Profimedia

sramna odluka

U LEKTIRI NEMA NI ĆOPIĆA, TVENA, VERNA, DEFOA, EGZIPERIJA... Ovako Hrvatska deci krade detinjstvo

Na listi književnih dela koja će biti u planu i programu nastave u školama izostao je i jedan broj savremenih autora i autorki hrvatske i svetske književnosti

Objavljeno:

Hrvatsku je šokirala odluka Ministarstva obrazovanja i nauke da iz školske lektire izbace važno delo o holokaustu - "Dnevnik Ane Frank".

Opozicioni poslanici upozorili su da je ovo "kolektivno programiranje zaborava", a brzo su i na društvenim mrežama reagovali ljudi. Zatim je pokrenuta i peticija za povratak tog dela u obaveznu školsku lektiru.

Međutim, ta knjiga nije jedina koja je izbačena.

Na listi književnih dela koja će biti u planu i programu nastave u školama izostao je i jedan broj savremenih autora i autorki hrvatske i svetske književnosti.

Tako đaci u Hrvatskoj više neće morati da čitaju ni Žila Verna, Danijela Defoa, Marka Tvena, Egziperija, Ćopića, Parun...

Pogledajte ovde spisak:

Sva ova dela su od velike važnosti za dečiju književnost, i već vekovima se uvrstavaju u sam vrh ove oblasti, a takođe nose važne poruke i pouke koje je bitno da deca upoznaju tokom svog odrastanja.

Zbog skandaloznog postupka Ministarstva reagovalo je Hrvatsko udruženje pisaca:

- Treba naglasiti i da aktuelni kurikulum niti u jednom svom delu nije u skladu sa Strategijom podticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sednici 2. 11. 2017. godine, a koju su izradili Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke i obrazovanja RH. Cilj je spomenute Strategije podsticanje čitanja i razvoj kulture čitanja, što će omogućiti što širim društvenim slojevima čitanje sa zadovoljstvom i razumevanjem. Strategija je zamišljena kao niz akcija za poticanje čitanja od vrtića pa sve do domova penzionera, a u to svakako spadaju i učenici osnovnih i srednjih škola. Pogotovo učenici. Ono što je konačno prihvaćeno kao lektira tragično će unazaditi sve pokušaje da se učenike starijih razreda osnovne i srednjih škola podstakne na masovnije čitanje. Kao da neko u ovoj zemlji sistemski radi protiv učinkovitijeg i savremenijeg školstva.

Kao strukovne udruženje koje okuplja pisce oštro se protivimo takvim lošim eksperimentima s decom koja bi trebala postati budući čitatelji. I, naravno, ne radimo to prvenstveno u svoje ime, u ime toga jesu li naši članovi na nekom od nekoliko proširenih pa kraćenih popisa lektire ili nisu, nego u ime generacija koje će tek ući u avanturu čitanja kad se upišu u prvi razred osnovne škole. Ovaj dokument koji se donosio za budućnost s njom, nažalost, nema veze. Opet nas je sustiglo pretprošlog veka, a na ozbiljnom smo putu još dalje unatrag - saopštili su.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.