SAD I HRVATI KUPUJU MIGOVE 29?! Sledi li veliki preokret u trci u naoružanju na Balkanu?
MiG 29 je vrhunski avion, Foto: Profimedia

šta se zbiva

SAD I HRVATI KUPUJU MIGOVE 29?! Sledi li veliki preokret u trci u naoružanju na Balkanu?

Letelice iz Mađarske se prodaju u paketu, a kupac će dobiti svih 19

Objavljeno: 13:23h

Ministarstvo obrane Mađarske odlučilo je da se reši svoje stare flote od 19 aviona, lovaca MiG-29. Odlučeno je da se prodaju na aukciji i to po akcijskoj ceni od 300.000 dolara po komadu.

Hrvatski mediji su ovo videli kao šansu da se njihova vojska naoruža, posle fijaska sa nabavkom aviona iz Izraela (ceo posao propao).

Letelice iz Mađarske se prodaju u paketu, a kupac će dobiti svih 19, ali neki su MiG-ovi delimično razmontirani. U paketu uz avione je još i 20 motora i 300 delova avionske opreme uključujući i avio topove.

Mađarska flotu MiG-ova prodaje jer nisu u upotrebi još od 2010. Početna cena paketa je 10 miliona dolara, a za one koji u svojoj floti imaju migove, ovo je odlična prilika. Problem je samo u tome što kupcu treba odobrenje ruskih vlasti.

S obzirom na to kako je prošla poslednja hrvatska kupovina aviona, piše portal 100 posto, "ove akcijske cene koje su ponudili severni susedi više su nego pristupačne".

"Treba nam još samo odobrenje Rusa, no ne sumnjamo da ćemo ga dobiti ako ih Kolinda Grabar-Kitarović i Krstičević lepo zamole", piše ovaj portal.

MiG-29 razvijen je početkom 80-ih kao odgovor Rusije na američki F-16 što ga čini još privlačnijim.

"Možemo kupiti MiG-ove 29 i pretvarati se kao da su F-16 jer druge prilike, bolje od ove nema nigdje na vidiku, a vrijeme nam curi", piše 100 posto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/100odsto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.