HRVATSKA SE OPASNO NAORUŽAVA: Nisu im dovoljni avioni, kupuju i TENKOVE koji koštaju milijarde!
Predviđeni su nabava višenamenskog borbenog aviona, generalna revizija tenkova M84, izgradnje hangara..., Foto: AP / Miso Lisanin

JAČANJE VOJSKE

HRVATSKA SE OPASNO NAORUŽAVA: Nisu im dovoljni avioni, kupuju i TENKOVE koji koštaju milijarde!

Financijskim planom osigurano 1,6 milijardi kuna za postupke javne nabavke

Objavljeno:

Finansijskim planom za 2019. godinu kao najznačajniji projekti Ministarstva odbrane (MORH) predviđeni su nabava višenamenskog borbenog aviona, nastavak generalne revizije tenkova M84, izgradnje hangara - radionica za održavanje Protivpožarne eskadrile, adaptacije objekata kasarni, pa i izgradnje i rekonstrukcije vojnih lokacija, a planira se i nabavka cisterni za gorivo, kao i opremanje mornarice, kopnene vojske i specijalnih jedinica.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević na predstavljanju Plana nabavke MORH-a za 2019. rekao je da je financijskim planom osigurano 1,6 milijardi kuna za postupke javne nabavke i više od 500 miliona kuna za stvorene obveze iz prethodnih godina za višegodišnje financiranje.

Proračun mnogo veći

Naglasio je kako je ove godine, u odnosu na 2018., u proračunu oko 260 miliona kuna više, čime je ukupno osigurano više od 5 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego u 2016. godini.

Podsetio je kako u planovima u poslednje tri godine nije bilo nijednog postupka nabavke s oznakom tajnosti, za razliku od 2012. godine kada je 51 posto postupaka bilo klasifikovano.

"Nastavljamo sa dobrom praksom, trudićemo se i podizati kriterijume i unapređivati sistem jer odbrana je nacionalni interes koji se tiče svih nas. U radu Ministarstva vodićemo se odgovornim ponašanjem, racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavkom", rekao je ministar Krstičević.

Takođe je podsetio na izveštaje Državnog ureda za reviziju za 2017. godinu, koje je prvi put dalo bezuslovno mišljenje o poslovanju Ministarstva, dodavši da tako i nastavljaju dalje.

Ministar odbrane rekao je kako je fokus Plana na čoveku, odnosno na poboljšanju uslova života i rada vojnika, kao i na projektima modernizacije i opremanja, a i na nastavku višegodišnjih projekata.

Takođe, za ponedeljak je planirano potpisivanje ugovora s predstavnicima hrvatskih firmi, u vrednosti od oko 300 miliona kuna.

"Osim odgovornosti za sigurnost, Hrvatska vojska je pokretač i generator razvoja i promotor hrvatske odbrambene industrije", poručio je ministar Krstičević.

Na pitanje novinara šta se konkretno radi po pitanju modernizacije i jačanja Hrvatske vojske sa obzirom na to da su u planu revizije i građevinski radovi, ponovio je da je ključan projekt čovek jer je on "najvredniji deo sistema", i da ove godine, prvi put, sistematski ulaze u sajber prostor, odnosno vojska će dobiti komandu za sajber prostor.

Plan nabave u 2018. godini realizovan 98 posto Načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavku brigade Ivica Devčić osvrnuo se na realizaciju Plana nabavke u 2018. godini, istaknuvši kako je on realizovan sa 98,11 posto, dok se preostali procenat odnosi na nabavke prenesene u ovu godinu.

Sprovedeno je 1058 predmeta nabave i sklopljeno 1259 ugovora, među kojima su najznačajniji nabavka brodskih motora za ratnu mornaricu, izgradnja i rekonstrukcija vojnih lokacija i građevina u Petrinji, Pločama, Varaždinu, Zemuniku, Divuljama i Zagrebu, generalna revizija tenkova M84, rakete za helikoptere Kiowa, modernizacija informacijsko komunikacijskog sistema i nabavka borbene odore, radne vojne odeće i obuće, naoružanja i municije, a i vojnih kamiona, terenskih vozila i inženjerskih sredstava.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov rekao je kako je stalna težnja da se osigura uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, i istaknuo važnost opremanja vojske hrvatskim proizvodima.

"Time osiguravamo da se deo novca ponovno vrati u državni proračun ali i podstičemo domaću proizvodnju", poručio je.

Predsednik Odbora za odbranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je praksu javnog prezentovanja Plana nabavke, istaknuvši kako bi i druga državna tela trebalo da prate njihov primer.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.