HRVATSKI SVEŠTENIK NA SPISKU SEKSUALNIH ZLOSTAVLJAČA DECE: Među 300 biskupa, našao se i on...
Turić: Danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, Foto: Printscreen/Youtube

skandal

HRVATSKI SVEŠTENIK NA SPISKU SEKSUALNIH ZLOSTAVLJAČA DECE: Među 300 biskupa, našao se i on...

Američki biskupi objavili popis zlostavljača dece, a na njemu je i don Ivan Turić

Objavljeno: 02.02.2019. 12:34h
  • 3

Biskupi u američkoj saveznoj državi Teksas objavili su imena 300 katoličkih sveštenika koji su identifikovani kao seksualni zlostavljači dece.

Predsednik američke Konferencije katoličkih biskupa, kardinal Daniel DiNardo, pojasnio je zbog čega su teksaški biskupi odlučili da urade ovakav potez.

"To je ispravan i pravedan potez, a cilj je da ponudimo isceljenje i nadu žrtvama zlostavljanja", rekao je kardinal DiNardo.

Posebno je zanimljivo da se na objavljenom popisu našlo i ime don Ivana Turića, sveštenika koji je do 2016, kad ga je u penziju poslao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vodio Župu Biokovsku.

Turić: Danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis

"Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, ali danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis", rekao je prozvani penzionisani sveštenik Turić u razgovoru za 24sata.

Na popisu koji su objavili američki biskupi navodi se da je Turić rođen 1940. godine i da je bio rukopoložen 1968. godine, a do 1977. godine služio je na području Hjstona u Teksasu.

Ni za jednog sveštenika na popisu se ne navodi za šta ga je tačno optužen, a na pitanje je li bio u Teksasu do 1977. godine, Turić odgovara: "Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gde je bila potreba za sveštenicima, i tako sam tamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996."

Uz popis sveštenika zlostavljača navodi se tek da su zlostavljanja počinjena od 1940. godine nadalje.

 

Sveštenik poznat po proustaškim izjavama i misi za fra Šimu Nimca

Don Turić hrvatskoj je javnosti poznatiji po nizu skandaloznih izjava vezanih za zločinački ustaški pokret, ali i po služenju mise za osramoćenog fra Šimu Nimca.

Tokom jedne propovedi 2010. godine je tako između ostalog rekao da su Hrvatsku 1941. stvorili "Hrvati s našim poglavnikom i ustašama". "Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali", rekao je.

Svojedobno se obrušio i na predsednika Ivu Josipovića komentarisajući njegovu izjavu o "lijepoj partizanskoj kapi". "Ja mu poručujem da je ljepša ustaška, meni danas pletu tu kapu", rekao je.

Podsetimo, fra Šime je sveštenik koji je prodao crkveno zemljište i pobegao s gotovo 10 miliona kuna.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media