ANĐELI SU MI REKLI DA NACRTAM SRP I ČEKIĆ NA SPOMENIKU TUĐMANU: Komunista izjavom digao Hrvatsku na noge!
Mladić koji je išarao spomenik Tuđmanu, Foto: Printscreen/youtube/index.hr

proviđenje

ANĐELI SU MI REKLI DA NACRTAM SRP I ČEKIĆ NA SPOMENIKU TUĐMANU: Komunista izjavom digao Hrvatsku na noge!

"Sprej je ravno s neba pao meni u torbu"

Objavljeno:

Pod parolom "Protiv političke represije", stotinak demonstranata okupilo se juče poslepodne ispred spomenika prvom hrvatskom predsedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrsnici Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Zatražili su da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić te smatraju da je reč o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.

Drača: Sprej je ravno s neba pao meni u torbu

Demonstranti, među kojima je bio i Drača, uz nošenje zastava Radničkog fronta i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zatražili su i da nadležne institucije počnu i s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništavanje spomenika i spomen-obeležja pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Drača je dao izjavu za Index i kazao da su mu anđeli rekli da išara spomenik.

"Serafi su mi tako rekli. Poslali su svoje komesare. To vam je najelitniji red anđela i oni su, kad je taj spomenik bio podignut, imali svoju sednicu centralnog komiteta i poslali su komesare da mi prenesu naredbu. Sprej je ravno s neba pao meni u torbu", rekao je Drača za Index.

Radnički front: To je politički progon koji želi zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podela

Predsednička kandidatkinja Radničkog fronta Katarina Peović izjavila je da je "represija institucija u slučaju Filipa Drače bila preterana", a objavljivanje njegove fotografije ocenila je "političkim progonom".

Utvrdila je da nisu procesuirani počinitelji koji su uništili više od tri hiljade spomenika i spomen-obeležja NOB-a, ili ako su i procesuirani - onda im se nikada nije objavila fotografija u medijima.

"To je politički progon koji ima za cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podela. Društvo je podeljeno na način na koji je ovaj čovek (Tuđman) ispod kojeg je podnožja nacrtan srp i čekić podelio društvo. To su podele na onih, kako je rekao, 200 najbogatijih porodica i one koji su obespravljena većina i žive od svog rada. Srp i čekić su simboli koji upozoravaju da u društvu postoje oni koji žive od svog rada i oni koji žive od tuđeg rada", rekla je Peović.

Po njenim rečima, tim se podelama mora stati na kraj, a Dračin čin crtanja srpa i čekića ocenila je "važnim činom građanske neposlušnosti". Naglasila je kako su se večeras okupili kako bi podržali Draču i one koji su se usudili reći da je hrvatsko društvo podeljeno.

Socijalistička radnička partija Hrvatske: Hajka kao na Divljem zapadu, još je samo falio plakat s natpisom - živ ili mrtav

Pružajući podršku Drači, Kristofor Štokić iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) utvrdio je da je "istorijski revizionizam od početka 90-ih godina prošlog veka planski diskreditovao najsvjetlije stranice istorije našeg naroda - NOB i posleratnu socijalističku izgradnju" te da su u svakodnevicu "vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH".

"Revizionizam je sproveden na svim nivoima od medija do obrazovanja", rekao je on.

Štokić je kazao i da je "hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu" te je još samo "falio plakat sa slikom i natpisom - živ ili mrtav". Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu prekršaj, ali se za "šaranje srpa i čekića sprovodi medijski linč".

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.