SAŠU (24), TRANSVESTITA IZ SRBIJE, STRPALI SU U MUŠKI ZATVOR U HRVATSKOJ: Potresna ispovest iz Remetinca!
Saša je državljanka Srbije, Foto: Privatni album

maltretiranje

SAŠU (24), TRANSVESTITA IZ SRBIJE, STRPALI SU U MUŠKI ZATVOR U HRVATSKOJ: Potresna ispovest iz Remetinca!

Problemi su počeli krajem prošle godine

Objavljeno:

Zagrebački portal 24sata donosi priču o Saši Đ. (24), transrodnoj osobi sa državljanstvom Srbije, koja proživljava pravi pakao u hrvatskom zatvoru Remetinec.

Prenosimo ovu priču:

"Saša je državljanin Srbije, koji je rođen kao muškarac, ali izgleda i oseća se kao žena. Do potpune promene pola i transformacije u ženu Saši nedostaje još završna operacija. Sašini problemi počeli su početkom decembra 2018.

- Uhapšena sam pod optužbom za razbojništvo iako uopšte nisam bila prisutna u sobi u kojoj se to dogodilo. Na kraju se ispostavilo da sam govorila istinu, zbog čega je postupak protiv mene obustavljen nakon mesec i po dana. U tih mesec i po ja sam u Remetincu doživela strahovitu torturu, seksualno, psihičko i fizičko zlostavljanje - ispričala je Saša još vidno uznemirena svime što se događalo. Sa Saškom smo se našli u sredu u centru Zagreba, dan nakon puštanja iz istražnog zatvora.

Sašu su uhapsili 6. decembra prošle godine zbog događaja od 5. decembra. Muškarac (30) policiji je prijavio da ga je u Žerjavićevoj ulici u centru Zagreba udario muškarac (35) i u haustoru mu oteo više stotina kuna. Rekao je i da je došao na dogovorenu masažu, ali predomislio se i hteo da ode.

Sledećeg dana oboje su odveli istražnom sudiji Županijskog suda u Zagrebu koji Saši određuje istražni zatvor zbog opasnosti od bega. Saši je u pasošu i ličnoj karti kao pol naveden muški, ali na fotografiji izgleda kao žena i tvrdi da je predala zahtjev za promenom. Već prilikom dolaska u Remetinec tretiraju je kao muškarca pa mu muški policajci pregledaju telesne otvore.

- Pipali su mi silikone iako ništa ne mogu u njih da sakrijem i gurali prst u stražnjicu. Pri primanju u pritvor rekla sam da ne pripadam muškom odelu nego ženskom jer je to apsolutno moje ljudsko pravo zato što se lečim pod šifrom transseksualizam. Prekršajni sud u rešenju me izjasnio kao ženu, dok me Županijski okarakterizovao kao muškarca. Imam i rešenje prilikom osnivanja kompanije u kojem piše da sam ja direktorka. Ništa od navedenog nije me zaštitilo od smeštaja na muški odeo - priča Saška.

Uprkos molbama i uveravanjima, smeštena sam u muški deo s još četiri pritvorenika, gde sam sutradan naletela na niz homofobnih napada. Da u toj skupini nije bilo razumnog čoveka koji me odbranio, najverovatnije bi se raspravljanje završilo kobno za mene - piše Saška i dodaje da je bila prestrašena, istraumatizirana i nije znala kome se obratiti za pomoć.

Nakon nekoliko dana pozvali su je na razgovor na kojem je ponovo tražila premeštaj u ženski deo. Umjesto toga, Sašku su smestili u samicu s još jednim pritvorenikom.

- Na šetnji sam gađana strelicama izrađenim od papira sa žicom, pudingom, hlebom, lupali su me po stražnjici i hvatali za grudi. Pisala sam sudu, upravitelju i javnom pravobranitelju u nadi da će se moj problem rešiti, ali on je bio samo još veći. Odvojena sam na šetnji, ali opet na delu gde šetaju muškarci, sama... Kad sam izašla na šetnju, onako sama, pritvorenici su me počeli gađati, skandirali svi u glas: ‘kurvo’, ‘pederčino’, ‘bićeš silovana’, ‘uništićemo te ovde’ i slično - nastavlja Saška, koja se sledećih sat vremena tresla od straha i jecala od suza te doživjela napadaj panike. Tako istraumatizovana čekala je da se nešto promijeni.

- Promenilo se da odvojeno šetam na šetnji gdje šetaju žene, bez ikakva dodira s njima. I dalje moje potrebe i elementarno ljudsko pravo nije zadovoljeno. Pišem vam u nadi da će se vlasti i sama država zapitati postupa li se ovako s različitim ljudima, a pogotovo transrodnim osobama i LGBT populacijom - kaže Saška i dodaje da je u Srbiji poznata medijima jer je glumila u predstavi “Agencija za SIS”, a otvorila je i tribinu o transrodnih osobama na jugu zemlje. Kaže da je nakon nekih mesec dana svakodnevnog vređanja i maltretiranja počela da štrajkuje glađu, zbog čega su je pregledali u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj.

- I tamo su me smestili na muški deo bez razumevanja za moje potrebe i moja prava - požalila se Saška.

- Ja vas molim da ovu moju priču objavite i pomognete osobama kao što sam ja. Jer jedini način da se zaustavi surovost sistema i pomogne nam se da dobijemo adekvatnu zaštitu ustanova i države je putem medija - apeluje Saša.

Pokušavajući doznati više otišli smo na Volovčicu na adresu kompanije u kojoj je Saša navedena kao direktorka. Tamo se sećaju misteriozne crnke koju su viđali napadno našminkanu i odevenu. Kažu da je nekoliko meseci stanovala u stanu s dvorišne strane zgrade. Saša je u njemu planirala otvoriti salon za ulepšavanje.

- Stanodavka mi je produžila zajam, ali nije mi produžila boravak. Krajem avgusta sam se preselila kod vanbračne supruge, koja je takođe podstanarka. Ona je prijavila moju suprugu, ali ne i mene, zbog čega mi je boravak u Hrvatskoj istekao, ne mojom krivicom. Umesto da se odmaram, imam sedam dana za regulisanje boravka u Hrvatskoj. U Srbiju ne planiram da se vratim. Ja tamo nemam imovine, nemam nikoga. Da me proteraju, bila bih na ulici. Sve što želim je da me prihvate takvu kakva jesam i da mi dopuste da ostanem u Hrvatskoj jer sam ovdje osnovala kompaniju i našla osobu za koju se želim udati - kaže Saša, koja je s tranzicijom započela u 18. godini. Završnu operaciju planira obaviti za nekoliko meseci, a želi i odstraniti Adamovu jabučicu. Ispričala nam je da je i u Srbiji prošla pakao te da je s osam godina gledala kako otac puca njenoj majci u glavu.

- Preživela je, a ja sam bežala iz udomiteljskih porodica kako bih je mogla postaviti na noge. Poživela je još 13 godina - priča. Sašina braniteljica Sineva Vukušić rekla je da ne komentariše privatni život svojih klijenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.