AKO STE SLUČAJNO NA LETOVANJU KUPILI OVU MARKICU, ona danas vredi NEKOLIKO HILJADA EVRA!
Ovakva marka predstavlja kuriozitet, Foto: Beta/Dragan Gojić

kuriozitet

AKO STE SLUČAJNO NA LETOVANJU KUPILI OVU MARKICU, ona danas vredi NEKOLIKO HILJADA EVRA!

Hrvatska pošta je u sklopu serije Znameniti Hrvati umesto Sorkočevića greškom odštampala portret američkog predsednika Tomasa Džefersona

Objavljeno:

Srećnici koji su na kioscima ili u poštama u Dalmaciji za 3,10 kuna (43 dinara) kupili poštansku marku s likom koji je trebao predstavljati dubrovačkog kompozitor iz 18. veka Luku Sorkočevića sada poseduju filatelističku retkost koja je na nedavnim aukcijama dosegla cenu od više hiljada evra.

Naime, Hrvatska je pošta u sklopu serije Znameniti Hrvati umesto Sorkočevića greškom odštampala portret američkog predsednika Tomasa Džefersona.

U seriji "znameniti Hrvati" iz 2015. godine izdane su tri marke: Josip Juraj Štrosmajer, Ivan Supek i Luka Sorkočević. Kad je riječ o trećoj marci, onoj s motivom Luke Sorkočevića, dogodila se greška u dizajnu. Naime, umjesto njegova portreta na marci je odštampan portret Thomasa Jeffersona – kažu iz Hrvatske pošta.

Portret američkog predsednika koji je dizajnerka koju je angažovala Hrvatska pošta koristila misleći da je reč o Sorkočeviću naslikao je Rembrandt Peale 1805. godine i u raznim se izvorima pogrešno koristi kao prikaz hrvatskog kompozitora. Pogrešku je HP uočio prie datuma izdanja, 21.aprila 2015. godine, međutim na području Dalmacije i prie datuma izdavanja već su prodate 22 marke.

Ostatak izdanja je uništen, a tiskane su nove marke s ispravnim motivom, njegovim potpisom i notama, a ne portretom jer ne postoji nijedan njegov prikaz iz tog doba – odgovaraju iz HP-a. Nakon ovog događaja u Hrvatskoj pošti uvedene su dodatne kontrole pre odobrenja za štampu te više nije moguće marku kupiti pre datuma izdanja. S filatelističkog stajališta ovakva marka predstavlja kuriozitet, a činjenica da su prodate samo 22 marke dodatno joj povećava vrednost. Ne znamo ko je te marke kupio i jesu li one završile na pismima ili razglednicama ili ih je kupio neki sretni filatelist koji je pogrešku uočio i sačuvao ih u originalnom stanju – kažu iz Hrvatske pošte. Ova marka nikada nije registrovana u Svetskoj poštanskoj uniji tako da se i ne priznaje kao izdanje Hrvatske pošte.

Ovakve pogreške vrlo su retke i ovo je jedni slučaj u kojem su marke s pogrešnom štampom dospele u prodaju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.