SVE JE MONTAŽA, JA NE NOSIM TAKAV SAT I CIPELE, NISAM BIO U SRBIJI! Hrvatska se SMEJE odbrani potpredsednika vlade!
Tomislav tvrdi da on samo uredno radi svoj posao i da je sve laž!, Foto: Printscreen/Nacional

ŠOKANTNO!

SVE JE MONTAŽA, JA NE NOSIM TAKAV SAT I CIPELE, NISAM BIO U SRBIJI! Hrvatska se SMEJE odbrani potpredsednika vlade!

Najzanimljiviji su argumenti kojima se "potvrđuje" da su fotografije montirane!

Objavljeno:

Pažnju hrvatske javnosti zaokupila je neobična priča o navodnoj fotomontaži potpredsednika vlade Tomislava Tolušića, piše portal Index. U nastavku prenosimo njihov tekst o razlozima zbog kojih veruju da nešto "ne štima" u zvaničnoj verziji afere.

Podsetimo, Nacional je objavio kako je paraobaveštajno podzemlje fotomontažama s prostitutkom i kokainom želelo uništiti Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede i potpredsednika vlade.

Nacional je sporne fotografije, kako pišu, dobio od anonimnog izvora. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sedi u fotelji. Na njemu sedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj se ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobilni, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain. U pozadini se vidi veliko ogledalo, a na drugoj fotografiji se vidi hidromasažna kada.

Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA), prema pisanju Nacionala, ustanovila je da su sporne fotografije - montirane. Navode da se radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, ali ipak montaži.

Posebno su zanimljivi argumenti SOA-e za tvrdnju da se radi o montaži.

Da se radi o montaži, tvrdi Nacional, otkriveno je pomoću detalja. Na primer, upoređen je izgled Tolušićeve šake. Muškarac koji bi trebao biti Tolušić na ruci nosi sat za koji ministar poljoprivrede tvrdi da ga nema. Nadalje, agenti su uočili da osoba na slici ima zaobljene cipele, dok Tolušić uvek nosi špicaste.

Da ponovimo - SOA je zaključila da se radi o montaži jer ministar Tolušić tvrdi da nema sat kakav se vidi na fotografijama i jer osoba na slici ima zaobljene cipele, a ministar Tolušić uvek nosi špicaste cipele. Pola argumenata za tvrdnju o montaži se, dakle, bazira na tvrdnjama iste osobe koju su navodno hteli kompromitovati, a drugi deo na praćenju cipela kakve ta ista osoba inače nosi. Blago rečeno, ne radi se o neoborivim dokazima da se radi o fotomontaži.

Nadalje, ako se zaista radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, kako već tvrde u SOA-i, zar je moguće da falsifikatorima ne bi palo na pamet da se na slici vidi sat kakav Tolušić ne poseduje, baš kao i cipele kakve Tolušić inače ne nosi? Na ta pitanja službena verzija priče, koju je, gle čuda, odmah prihvatila vlada, odgovora nema.

U PR-u iliti odnosima s javnošću vredi staro pravilo: Ako se već moraš suočiti sa lošim vestima, bolje da je objaviš ti nego neko drugi.

Upravo zbog toga objava informacije o kompromitujućim fotografijama uobličena u priču o "vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića" podseća upravo na PR manevar Tolušića i vlade i, gle čuda, upravo u jeku afere propasti posla s nabavkom izraelskih borbenih aviona, zbog kojih se traži ostavka još jednog potpredsednika vlade, ministra obrane Damira Krstičevića. Ideja takvog manevra je oduzeti snagu negativnoj informaciji i dati snagu onome za koga bi objava takve informacije bila pogubna, u ovom slučaju Tomislavu Tolušiću i vladi.

"Proaktivno lansiranje informacija udžbenički je primer kako oštećena strana pokušava kontrolisati štetu koja bi nastala objavom takve informacije. Ovakav način objave često se koristi kako bi se odredio trenutak objave (u periodu kada se smatra da će kreirati najmanje štete ili pozornosti), odnosno kako bi se pokušao kontrolisati kontekst i smer u kojem će se priča razvijati. Proaktivna objava loših vesti je od strane komunikatora preferirana metoda, pogotovo kada se radi o vestima koje su podložne različitim interpretacijama ili kada sam događaj može biti podloga za ono što bi objavljeno iz drugih izvora moglo biti interpretirano kao lažna vijest, tj. fake news", rekao je komunikacijski stručnjak Marko Rakar.

Još jedan argument za tezu da se današnja objava u Nacionalu može svrstati pod tzv. kontrolu štete je činjenica da iz vlade uopšte ne dovode u pitanje tezu da se radi o pokušaju kompromitacije Tolušića.

Tako danas svedočimo "grupnom pevanju" svih institucija kojima je u interesu da se Tolušić u ovom slučaju predstavi kao žrtva, pa se tako samo par sati nakon pojave Nacionala na kioscima, vlada oglasila službenim saopštenjem u kojem se, gle čuda, bez ikakve ograde prihvata teza anonimnih delatnika SOA-e o pokušaju kompromitacije Tomislava Tolušića.

"Temeljem objave navodnih fotografija potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u nedeljniku Nacional, Vlada RH najoštrije osuđuje takvu perfidnu i protivzakonitu krivotvorinu koja ima za cilj kompromitovati najviše državne funkcionere", stoji u službenom saopštenju vlade, u kojem se ne ostavlja ni promil verovatnosti da su fotografije - autentične.

Baš naprotiv, vlada u službenom saopštenju daje jasne naznake policiji i DORH-u što im je činiti po ovom pitanju. Ne treba ni napominjati da hrvatski sistem, barem načelno, počiva na odvojenosti izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

"Od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekujemo da se ovaj slučaj istraži te da se pronađu počinitelji još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka kroz ponovno plasiranje lažnih informacija o najvišim državnim zvaničnicima, čemu smo svedočili često u proteklom razdoblju", stoji u vladinom saopštenju.

Tolušić spominje "kriminal" i "bandu", ali ne kaže je li i kome to prijavio.

Nedugo zatim se pred Banskim dvorima o celom slučaju oglasio i sam Tolušić.

"Uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal u svom sektoru dve godine, dirnuo sam u niz osinjih gnezda i drago mi je zbog toga", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i poručio da će biti još žešći.

"Bandi koja se malo zaigrala poručujem da se namerila na krivog i neka počnu pakovati kofere", dodao je potpredsednik vlade.

Tolušić tako spominje "kriminal" i "bandu", ali jasno ne navodi o kakvom se točno kriminalu radi i kome ga je prijavio (ako jeste). Takođe, ostaje nejasno o kakvom bi se ovde kaznenom delu eventualno radilo čak i ako se zaista radi o pokušaju kompromitacije Tolušića montiranim fotografijama, ali je jasno da u vladi tvrde da se radi o nekakvom strašnom zločinu.

Ministar unutarnjih poslova tvrdi jedno, glavni državni advokat nešto drugo

Zanimljivo je bilo videti i reakciju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je utvrdio da je SOA utvrdila da su fotografije potpredsednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića objavljene u Nacionalu fotomontaža, a aferu je opisao kao "pokušaj destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja".

Dodao je da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvetništvom te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija zbog suočavanja sa raznim vrstama "podmetanja”.

Jelenić moli informacije od SOA-e, jasno je da DORH još uvek ne radi ništa po ovom pitanju.

Ali, Božinovićevu tvrdnju da policija na ovom slučaju radi u "uskoj koordinaciji s Državnim odvetništvom" je samo par sati posle demantovao glavni državni odvetnik Dražen Jelenić, koji kaže da je sporne fotografije video tek danas kad su objavljene u Nacionalu.

"Očekujem, ako ispravno čitam tekst objavljen u Nacionalu, da državno telo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH pa da vidimo koji su nam daljnji pravci rada i da možemo donositi svoje odluke. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno telo - SOA poseduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", kazao je Jelenić.

Znakovit je i tajming objave!

Jedno je sigurno, današnja objava fotografija i plasiranja priče o "pokušaju kompromitacije" Tolušića je, namerno ili slučajno, poslužila još jednoj svrsi.

Današnje "grupno pevanje" SOA-e i vlade poslužilo je vladi Andreja Plenkovića kao dokaz da se protiv njih vodi rat u kojem se ne preza ni od najpodlijih laži. Dokaz koji je došao u pravom trenutku, u jeku afere s Damirom Krstičevićem i njegovim fijaskom s propalom nabavkom borbenih aviona.

Današnji događaj vladi je dao toliko potreban predah od stvarnih afera, od Krstičevićevog muljanja o avionima pa sve do Penavinog huškanja na srpske učenike u Vukovaru, i mogućnost da se prikažu kao žrtve. Sada će upregnuti celi represivni i pravosudni aparat da pronađu ko je hteo smestiti Tolušiću, kao što su to napravili kada je Zdravko Mamić mahao lažnim SMS-ovima - u slučaju u koji je, gle čuda, bio upleten i vozač Tomislava Tolušića.

BONUS VIDEO:

DA LI SAM LJUT: Evo šta je Andrea Trinkijeri rekao posle pobedee nad Monakom (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.