ISTORIJSKI SUSRET SRPSKE I HRVATSKE CRKVE: Otvorena su pitanje BITNA ZA DVA NARODA
Susret dve crkve, Foto: Hrvatska biskupska konfederacija

U ZNAKU POMIRENJA

ISTORIJSKI SUSRET SRPSKE I HRVATSKE CRKVE: Otvorena su pitanje BITNA ZA DVA NARODA

Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost njihovih susretanja

Objavljeno:

Danas je u Požegi u Biskupskom domu održan susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije.

Na susret je pozvao požeški biskup i predsednik Veća HBK za ekumenizam i dijalog Antun Škvorčević.

Iz Srpske pravoslavne Crkve na susretu je učestvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić; episkop gornjo-karlovački Gerasim Popović; episkop slavonski Jovan Ćulibrk; episkop dalmatinski Nikodim Kosović te episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim Đermanović.

Uz domaćina, biskupa Škvorčevića, Hrvatsku biskupsku konferenciju na susretu su predstavljali zadarski nadbiskup i predsednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić ie hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić, saopšteno je iz Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost njihovih susretanja u službi promicanja otvorenosti, poverenja, dobrohotnosti, razumevanja, uklanjanja predrasuda. Istaknuli su da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjrnih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko vlastitih, što razdvaja ljude, stvara nepoverenje i udaljuje jedne od drugih.

Biskupi i episkopi istaknuli su kako žele da ohrabre vernike da promiču zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti, dodaje se u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije.

Razgovaralo se o aktualnostima iz javnog života, s obzirom na rasprave o stradanjima brojnih ljudi u II. svetskom ratu i neposredno nakon njega, te o još neizlečenim ranama koje je u dušama mnogih ostavio rat od 1991. do 1995., kako Hrvata tako Srba. O tome su katolički biskupi i episkopi Srpske pravoslavne crkve dali i posebnu Izjavu.

- Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda i drugih građana Hrvatske tokom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom. Svesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili veri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se da se naučno istraži i argumenovano utvrdi istina o stradanju za vreme II. svetskog rata i u vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti, te svedočimo da sve zlo i nepravde nanesene prema njima „nadmoćno pobeđujemo u Onome koji nas uzljubi“ (Rim 8,37). Polazište našeg pastirskog delovanja u hrvatskom društvu jest čvrsto uverenje da nas je Bog »pomirio po Hristu i poverio nam službu pomirenja« (2 Kor 5,18). Stoga molimo da se na nama ostvari Isusova reč: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6,36), da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo, te bez osvetničkih misli i osećaja mržnje u čistom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, lečimo ranjene duše, promičemo poverenje i razumevanje među pojedincima i narodima i na taj način evanđeoskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čoveka.

Neka Gospod blagoslovi naše bratske osećaje, dobrohotne misli i iskrene nakane - stoji u zajedničkoj Izjavi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.