PONIŽAVANJE, BOL, NEPOŠTOVANJE: Žene u Hrvatskoj digle glas protiv NASILJA koje doživljavaju pri porođaju!
Žene su digle svoj glas!, Foto: Profimedia

NEHUMANO

PONIŽAVANJE, BOL, NEPOŠTOVANJE: Žene u Hrvatskoj digle glas protiv NASILJA koje doživljavaju pri porođaju!

U Hrvatskoj se dešava svojevrsni #MeToo trenutak, jer žene protestuju zbog prekomerne patnje i zlostavljanja koje doživljavaju tokom trudnoće i porođaja!

Objavljeno:

Učesnici ovaj vid zlostavljanja nazivaju „akušerskim nasiljem" i žale se da se to dešava već decenijama.

Međutim, tek kada je jedna poslanica opozicije u parlamentu progovorila o sopstvenom iskustvu, debata se proširila širom Hrvatske i dospela na društvene mreže - pod heštegom "#PrekinimoSutnju."

Ivana Ninčević-Lesandrić opisala je da je iskusila „srednjovekovni tretman" nakon pobačaja.

Vezali su mi ruke i noge i započeli kiretažu bez anestezije. To znači grebanje grlića materice, unutrašnjeg organa, bez anestezije. To je 30 najbolnijih minuta mog života", rekla je šokiranim poslanicima.

Ministar zdravlja Hrvatske, Milan Kujundžić, nagovestio je da je priča bila plod njene mašte: „To se ne radi u hrvatskim bolnicama. Možete mi dati medicinske podatke ako želite i ja ću ih proveriti."

Međutim, mnogi Hrvati su skočili u njenu odbranu, a posebno žene, nazvavši je hrabrom.

Hrvatska je pretežno katolička zemlja, a mnogi otvoreno govore o ženskom reproduktivnom zdravlju koje se i dalje posmatra u duhu patrijarhalnog društva.

Aktivisti grupe "Roditelji u akciji" (Roda), koji godinama pokušavaju da ukažu na ove probleme, pratili su izjave poslanice kampanjom "#PrekinimoSutnju."

"Samo tokom jednog vikenda, javilo nam se 400 žena koje su iskusile slične traume" , tvrdi portparolka grupe Danijela Drandić. Ova svedočenja su zabeležena i predata ministarstvu zdravlja.

Imamo izveštaje o biopsijama koje se rade bez anestetika, o medicinskim postupcima oplodnje bez anestezije, kao i šivenju nakon porođaja i episiotomijama bez anestezije", izjavila je ona.

foto: Shutterstock

Među izveštajima su bili primeri ponižavajućih razgovora sa ženama tokom porođaja.

Govorili su im stvari poput: 'Nećete moći da podnesete seks' ili 'ranije je bilo lepo, a sada će biti bolno' - govoreći ženama da ih zašivaju da bi njihovi muževi bili srećni", tvrde iz ove nevladine organizacije.

Jedna od 400 žena je Jasmina Furlanović, koja i danas sa suzama u očima prepričava sećanja i bol koji je pretrpela kada je pre nekoliko godina morala da ide na operaciju uklanjanja posteljice. Ova operacija se radi nakon porođaja ukoliko greškom deo posteljice ostane u telu porodilje.

Pokrenuli su proceduru bez ikakvog objašnjenja. Sestra me je obuzdavala", rekla je.

Ministarstvo zdravlja kaže da lična svedočenja koje je prikupila "Roda" obuhvataju „relativno mali broj žena" i teško ih je istražiti jer su bili anonimna.

Međutim, u Ministarstvu priznaju da među bolnicama ima „određenih razlika" pri upotrebi anestezije, te da postoji potreba za poboljšanjem komunikacije između medicinskog osoblja i pacijenata.

I ministar zdravstva i splitska bolnica, u kojoj je lečena narodna poslanica Ivana Ninčević-Lesandrić, odbacili su njene navode.

Zahtev BBC-ja za intervju sa ministrom Kujundžićem je odbijen.

Na poziv za intervju i izjavu direktora ginekološkog odeljenja bolnice u Splitu - takođe nisu odgovorili.

Poslanica koja je sve pokrenula u parlamentu oduševljena je što je to pitanje izašlo iz senke, ali zna da će njena borba biti teška.

Trenutno svi govore o tome", kaže Nincević-Lesandrić. „To je velika promena. Sada samo moramo da pronađemo rešenje da se problem i trajno reši."

BONUS VIDEO:

Trpela je nasilje kom je TRUDNA i s dvoje dece STALA NA PUT

(Espreso.co.rs / BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.