JEZIV PLAN REŽIMA U ZAGREBU: Kolinda sprema OPTUŽNICE PROTIV 20.000 SRBA! POZNATO JE KO JE SVE NA SPISKU
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta

NOVE PROVOKACIJE

JEZIV PLAN REŽIMA U ZAGREBU: Kolinda sprema OPTUŽNICE PROTIV 20.000 SRBA! POZNATO JE KO JE SVE NA SPISKU

Komentarišući nove hrvatske provokacije, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u pitanju nastavak progona krajiških Srba

Objavljeno: 12.01.2019. 09:39h
  • 235

Režim u Zagrebu na čelu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović sprema novi talas optužnica za ratne zločine protiv čak 20.000 Srba, pišu mediji.

Hrvatsko Ministarstvo pravde formiraće posebnu kancelariju s cijem da goni bivše oficire JNA i vojske Republike Srpske Krajine (RSK) zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine. Na njihovim spiskovima, prema saznanjima upućenih, nalazi se između 15.000 i 20.000 vojno sposobnih Srba koji su na bilo koji način učestvovali u ratu.

Na ovu nameru Zagreba upozorava i Kosta Novaković, nekadašnji pomoćnik komandanta Srpske vojske Krajine (SVK), koji ističe da se ove nove istrage bave svim onim događajima u kojima su zapravo počinjeni ratni zločini nad Srbima.

– Više tužilaštava je u prethodnih godinu dana otvorilo nove istrage i to mimo postojećeg zvaničnog spiska od 3.556 pokrenutih postupaka. Reč je o ljudima koji se nalaze na hrvatskoj evidenciji starešina JNA, Vojske RSK i MUP RSK, koja broji između 15.000 i 20.000 Srba. Svako ko je počinio neki zločin mora da odgovara, ali jasno je da hrvatsko pravosuđe nema želju da utvrdi istinu, već da legalizuje etničko čišćenje jednog naroda – naglašava Novaković, dodajući da Hrvati žele da prikriju svoje zločine.

 

– Reč je o perfidnoj igri da je sada svaka hrvatska vojna akcija na Srbe Krajišnike, od akcija „Miljevački Plato“, „Ravni Kotari“, „Maslenica“ ili „Brana HE Peruća“, „Medački džep“, „Bljesak“ i „Oluja“, propraćena odgovarajućom optužbom protiv nekadašnjih oficira JNA ili SVK. Na ovaj način se prikrivaju sopstvena zlodela i umanjuje odgovornost države Hrvatske za nesumnjive zločine nad Srbima od kojih većina nije procesuirana – podvlači on.

Komentarišući nove hrvatske provokacije, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u pitanju nastavak progona krajiških Srba.

– Hrvatska pokretanjem novih istraga, podizanjem novih optužnica i donošenjem novih presuda nastoji da legalizuje etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih područja, ali i da potvrdi besmislenu tezu da su Srbija, JNA i krajiški Srbi navodno izvršili agresiju na Hrvatsku. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije treba konačno da pokrene istrage za brojne zločine protiv Srba u desetinama hrvatskih gradova, tokom i posle hrvatskih vojno-policijskih akcija. U slučaju da Hrvatska odbija saradnju, srpski nadležni organi treba da raspišu međunarodne poternice protiv osumnjičenih i optuženih pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika – objašnjava Linta.

HOĆE DA SRBI NE DOLAZE

Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić ističe da između Hrvata i Šiptara nema razlike.

– Ove najavljene optužnice su prvenstveno usmerene protiv Srba iz Krajine, da im se spreči odlazak u Krajinu, a time i korišćenje imovine. Koordinisano je verovatno sa Šiptarima i predstavlja neki vid podrške. Ovim pokazuju i unutrašnje slabosti u EU. LJudska prava su u ovoj organizaciji iz godine u godinu sve više ugrožena, a potez Hrvata takođe ide u tom pravcu – zaključuje Delić.

ČAK 3.556 KRIVIČNIH POSTUPAKA

Kosta Novaković takođe ističe da je dosad u Hrvatskoj pokrenuto 3.556 krivičnih postupaka protiv Srba, podignuto je 2.066 optužnica, optuženo je oko 600 Srba, a u toku je 630 postupaka.

– Trenutno je oko 1.600 Srba u postupcima, a u pripremi je nepoznat broj tajnih optužnica. Potencijalno, ako se nastavi ovakav trend optuživanja, na meti se može naći čak oko 100.000 Srba iz Krajine. Na poternicama je 1.011 Srba, a njih 166 je uhapšeno na osnovu Interpolovih poternica, od čega je Hrvatskoj izručeno 59. U zatvorima u Hrvatskoj je oko 30 Srba Krajišnika i bivših pripadnika JNA – navodi Novaković.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media