PANIKA U REGIONU ZBOG OTKRIĆA NA BANKOMATIMA! Neće vam biti svejedno kada budete dizali novac, nakon što ovo vidite
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić, Ilustracija

šokiraćete se

PANIKA U REGIONU ZBOG OTKRIĆA NA BANKOMATIMA! Neće vam biti svejedno kada budete dizali novac, nakon što ovo vidite

Rezultati analize uzoraka s površina pokazali su da se na bankomatima i kartomatima u tramvaju nalaze tragovi znoja, pljuvačke, stafilokoka i ljudskog izmeta

Objavljeno: 22:27h

Jutarnji list je testirao javne ekrane na dodir u Zagrebu kako bi saznali šta se sve nalazi na njima.

Nakon istraživanja londonskog portala Metro.co.uk, Jutarnji list odlučio je u saradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Andrija Štampar” da testira javne ekrane na dodir u središtu Zagreba, na najposećenijim mestima, kako bi saznali šta se sve nalazi na njima, tj. šta sve dodirujemo prstima.

Odabrali su četiri različite vrste ekrana na dodir. ekrane na dodir za naručivanje hrane, zatim ekran aparata za poništavanje karata u tramvaju, ekran bankomata jedne banke u središtu grada te ekran aparata za kafu.

foto: printscreen/youtube

Nakon što su uzeli uzorke, dostavili su ih mikrobiološkom odelu Zavoda “Andrija Štampar”. Trebalo je sedam dana da bi se otkrilo postoje li u uzorcima bakterije ili uzročnici bolesti.

Tragovi znoja, pljuvačke i izmeta

Rezultati analize uzoraka s površina pokazali su da se na bankomatima i kartomatima u tramvaju nalaze tragovi znoja, pljuvačke, stafilokoka i ljudskog izmeta.

Na svakom smo uzorku pronašli bili su vrlo slični rezultati. Na njima se nalazilo nekoliko identičnih vrsta bakterija, stafilokoke, takozvani Bacillus Cereus, koji može izazvati trovanje hranom, zatim aerobne mezofilne bakterije, koje su “normalne”, te nešto endobakterija, koje mogu biti fekalnog porekla.

Dve dobre vesti

No, ipak su došli i do dve dobre vesti. Naime, količina svega što su pokupili pokupili štapićima nedovoljna je za zarazu. Na svim uzorcima bilo je oko 40-ak aerobnih bakterija po centimetru kvadratnom, a to je nedovoljno da bi se pokupila neka zaraza ili bolest.

Uz to, rezultati su bolji u usporedbi s Londonom, gde su pronašli puno više tragova fekalija.

Dobra je i vest da nisu pronašli patogene bakterije, poput Escherichije i salmonele.

foto: Profimedia

Higijena u London daleko lošija

U Londonu su na ekranima pronašli zloglasni fekalni enterokok koji izaziva infekciju, stafilokoka, pa i listeriju.

foto: Filip Plavčić

- Tehnologija ekrana koji reaguju na dodir sve je prisutnija u našem životu, ali ovi su rezultati pokazali da ljudi ne bi trebali jesti hranu bez pranja ruku nakon što su dodirivali takve površine, koje su nehigijenske i šire bolesti. Neko može ceo dan paziti na higijenu i jednim dodirom na aparat poništiti sve”, rekao je lekar Paul Matawele, koji je vodio istraživanje u Velikoj Britaniji, prenosi Jutarnji list.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.