STRAŠNA AMERIČKA ŠAMARČINA ZA HRVATSKU! Ostaju bez aviona F-16, iz Vašingtona stigla ZABRANA!
F-16 je odličan avion, Foto: Wikipedia

kombinacije

STRAŠNA AMERIČKA ŠAMARČINA ZA HRVATSKU! Ostaju bez aviona F-16, iz Vašingtona stigla ZABRANA!

- Izraelski zvaničnik rekao mi je da je Netanjahu zvao Metisa pre dve nedelje, pre nego je ovaj dao ostavku

Objavljeno:

Novinar Barak Ravid napisao je za američki portal Axios da je američki ministar obrane Džejms Metis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Time je, piše Ravid, praktički propao ceo dogovor. Ravid, koji je prvi objavio pre dvadesetak dana da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, sudelovali u pregovorima.

- Izraelski zvaničnik rekao mi je da je Netanjahu zvao Metisa pre dve nedelje, pje nego je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uslove za prodaju - piše Ravid i dodaje kako ga je Metis odbio.

Prema izraelskom funkcioneru, Netanjahu je planirao da zove i Merilina Hjusona, predsednika Lockheed Martina, ali shvatio je, piše Ravid, da je to uzalud.

- Iz razloga koje ne razumem u potpunosti, Amerikanci su podebljali svoje uslove, a mi smo krivo procenili njihovu poziciju u dogovoru. Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku - citira Ravid neimenovanog izraelskog dužnosnika.

Službenik je dodao da Izrael nema drugog izbora "nego da se izvini Hrvatskoj jer je posao propao".

Kako piše Axios, ni State Department ni kancelarija izraelskog premijera nisu komentarisali ove tvrdnje.

Podsetimo, juče su mediji objavili da je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. Ali u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. veka dobio od SAD proda jedino tako da ih vrati na fabrička podešavanja, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su funkcioneri, od Kolinde pa do članova vlade, više puta rekli kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

- Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi avioni oko kakvih smo se dogovorili - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović pre petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski funkcioneri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.