DEVOJČICA (5) PREMINULA NAKON ŠTO SU ODBILI DA JE PREGLEDAJU U HITNOJ: Ovo nije usamljen slučaj u Hrvatskoj!
Još jedan smrtni slučaj u Metkoviću, Foto: Nebojša Mandić

tragično

DEVOJČICA (5) PREMINULA NAKON ŠTO SU ODBILI DA JE PREGLEDAJU U HITNOJ: Ovo nije usamljen slučaj u Hrvatskoj!

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može verovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj devojčici

Objavljeno:

Još jedan strašan smrtni slučaj dogodio se u Metkoviću, kad je pre dve godine 5-godišnja devojčica Ema Markota poput dečaka Gabrijela, vraćena sa Hitne, a potom je nekoliko sati kasnije preminula.

Razgovarali smo s njenom majkom koja nam je ispričala što se sve događalo tog 31. oktobra 2016. godine.

"Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru.

Poneli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dete mi nisu ni pogledali. Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje pre nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i doktorka ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je duvao vetar. Dalje nisam bila svesna što se događa", ispričala nam je Martina Markota.

"Na Hitnoj je nisu pogledali, iako nisu imali nijednog pacijenta"

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može verovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj devojčici.

"Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i ko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj devojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze ka njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu", ispričala nam je Martina Markota.

Razgovarali smo i s dr. Ksenijom Kaleb, pedijatrom koja je primila devojčicu nakon što je na Hitnoj nisu hteli da prime.

"Devojčica je došla s mamom kod mene nakon što su je s Hitne vratili, ja sam je odmah primila i dete je imalo već plave usne i ruke. Imala je jako ubrzan rad srca, puls oko 170. I usne i zubni grebeni su bili modri, što je znak popuštanja srca. Potom smo brzo otišle na Hitnu. Zvali smo helikopter koji ju je odvezao u KBC Split malo pre 11. Umrla je oko 12.30 isti dan. Virus CMV (citomegalo virus) zahvatio je srce i poremetio njegov rad. Ova infekcija inače prolazi kao bezazlena respiratorna infekcija, no njoj je napao srce i napravio tešku kliničku sliku.

Možda bi se sve isto dogodilo, ali činjenica je ta da je vraćena s Hitne, a bila je životno ugrožena. Tad sam na Hitnoj sugerisala da se ne mogu vraćati ljudi bez pregleda, ali ništa se nije promenilo", rekla nam je dr. Ksenija Kaleb.

Izgubljeno preko sat vremena

Lekari iz Doma zdravlja, koji su nam ranije već rekli da se dogodio i ovaj slučaj preminule devojčice, kazali su nam da su doktor ili doktorka sa Hitne odmah primili dete, kako su i trebali, onda bi videli da je dete u stanju cirkulacijskog šoka. Navode kako je izgubljeno sigurno sat vremena i to u slučaju kad je svaka minuta važna.

Navode da i u ovom slučaju ostaje pitanje što bi bilo da je došla sat i pol ranije u Split, baš kao što je bio slučaj i s preminulim 9-godišnjim dečakom.

Zvali smo PR Hitne u Metkoviću, Marijanu Matić, ali nije nam se javljala na poziv. Ona je na toj funkciji bila i u vreme kada je devojčica Ema Markota preminula.

Šefica Hitne bila je na toj funkciji i u slučaju dečaka Gabrijela i u slučaju Eme Markote.

Podsetimo, Marijana Matić, na upit ko je zakazao u slučaju dečaka Gabrijela Bebića, odgovorila nam je: "Zašto mislite da je neko zakazao, ne znam zašto vam je slučaj zanimljiv. Zakazala je sudbina ili loša sreća. Treba pogledati obdukcijski nalaz. Za sve postoji protokol i način kako se bolest leči. Zašto bi neko bio kriv?".

Takođe je navela da su sa dečakom napravili sve što su mogli.

"Da je bilo indikacije da se dete transportuje, ono bi bilo upućeno u KBC Split. Mi smo sve napravili po pravilima službe. Dete je upućeno kako je upućeno i završilo je kako je završilo", rekla je Matić u razgovoru za Index.

Za kraj još dodajmo kako su dečaka dva dana pre smrti, u nedelju, dva puta su sa Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedeljak sa Hitne poslali pedijatru.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.