HRVATSKA SE NAORUŽAVA: SAD im je ODOBRIO NOVE VOJNE AVIONE! Kupuju ih od nama BLISKE ZEMLJE!
Borbeni avioni, ilustracija, Foto: Fonet Fonetap

HOĆE DA SE OPSKRBE!

HRVATSKA SE NAORUŽAVA: SAD im je ODOBRIO NOVE VOJNE AVIONE! Kupuju ih od nama BLISKE ZEMLJE!

Ipak, Američka vlada postavlja neke uslove

Objavljeno:

Stejt Department odobrio je prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Hrvatskoj i uputio obaveštenje Kongresu o transferu trećoj strani, saznaje Jutarnji list u Stejt Departmentu. Kongres sada ima 15 dana da u skladu sa američkim Zakonom o izvozu oružja donese odluku odobrava li ili ne prodaju 12 borbenih aviona Hrvatskoj. Po pravilu Kongres gotovo nikad ne odbija odobrenje prodaje naoružanja koje je dao Stejt Department.

Pitanje je šta zapravo stoji u tom odobrenju State Departmenta i pod kojim uslovima je prodaja odobrena. U odgovoru na pitanje koja je Jutarnji list dobio od Stejt Departmenta navodi se da “prilikom odobravanja zahteva za transfer trećoj strani, Treće Partijski Transfer, SAD obično traži od svojih partnera da vojnu opremu američke proizvodnje koju su nabavili kupovinom od SAD-a ili kroz neki drugi program vojne pomoći, vrate u svoje izvorno stanje, ili da uklone sa nje bilo kakve dodatke koje je država kupac instalirala. Osim toga, SAD često sarađuje sa državom koja je izvorni kupac kako bi se osiguralo da su vojnu opremu pre dalje prodaje prikladno pripremile ovlašćene osobe”.

To zapravo znači da jedan od glavnih uslova za prodaju izraelskih F16 Hrvatskoj da se oni prethodno vrate u prvobitno stanje, odnosno da se sa njega skine sva oprema koju je u njega nakon kupovine ugradila izraelska strana.

Dalje, kao uslov se za prodaju se navodi da ovlaštene osobe Lokhed Martina, proizvođača aviona, pripreme vojnu opremu koja se ugrađuje u avione pre prodaje. To takođe znači da Izrael ne može prodati avione Barak Hrvatskoj, već se oni mogu prodati samo ako su vraćeni u prvobitno stanje. Uostalom, u svom odgovoru Stejt Department jasno navodi kako SAD snažno podupiru napore Hrvatske kao članice NATO saveza u njenim planovima modernizacije, uključujući i kupovinu F-16 aviona iz Izraela”. Ali, očigledno je, sa američkom opremom.

Drugi važan detalj odgovora Stejt Departmenta je u svezi odgovornosti Izraela kao prodavača aviona. U odgovoru se naime navodi da “ceo proces nalaže da je odgovornost za razumevanje zahteva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za komuniciranje tih uslova zemlji koja od njih opremu želi da kupi”. U prevodu, Država Izrael je morala obavestiti Hrvatsku da joj ne može prodati avione F16 sa ugrađenom izraelskom opremom. Odnosno, da nam ne može prodati F16 Barak već samo izvornu verziju aviona F16. U tom kontekstu jasnije su nedavne reči američkog biznismena Roberta Kohorsta da su SAD Izraelce još pre dve godine obavestile pod kojim uslovima mogu prodavati avion Barak trećoj strani. Sudeći prema javnim izjavama ministra obrane Damira Krstičevića Izrael to nikada nije rekao hrvatskoj strani.

foto: Printscreen/Youtube/gvlacom

U saopštenju Stejt Departmenta se takođe navodi kako su “Tokom poslednjih nekoliko decenija, SAD je odobrio hiljade zahteva za tzv. Treće Partijski Transfer (TPT), koji su se odnosili na sve od prodaje projektila, pa sve do velikih složenih odbrambenih sistema. Takva preprodaja vojne opreme se tretira transparentno, u skladu sa interesima američke spoljne politike, sa ciljem da se zaštiti integritet sistema naoružanja i da se osigura osetljiva vojna tehnologija”.

Nakon ovakvih navoda Stejt Departmenta na potezu je hrvatska Vlada, koja je donela odluku o prihvatanju izraelske ponude.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.