PRAVI SE VELIKI CENTAR ZA MIGRANTE NA BALKANU: Meštani nisu mnogo zadovoljni
Mala Gorica, Foto: Youtube printscreen

MALA GORICA

PRAVI SE VELIKI CENTAR ZA MIGRANTE NA BALKANU: Meštani nisu mnogo zadovoljni

Ivan iz Male Gorice, jedan od retkih koji su hteli javno da govore o toj temi, kaže kako se u selu već mesecima priča da dolaze migranti

Objavljeno:

Vlada Republike Hrvatske planira da nedaleko od Petrinje, u mestu Mala Gorica, na prostoru nekadašnjeg naselja gde su bili smešteni prognani, izgraditi prihvatilište za tražitelje azila.

Naime, još u junu Samostalni sektor MUP-a za šengensku koordinaciju i fondove EU doneo je odluku o dodeli finansijskih sredstava za sprovođenje projekta 'Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju'.

Iako je prema toj odluci već usred leta odlučeno da će se pored Petrinje graditi veliki prihvatni centar za migrante, pa je odlučeno da će se za tu namenu utrošiti četiri miliona eura, tri iz EU fondova, jedan iz državnog budžeta, stanovnici Petrinje, a još manje naselja Mala Gorica još uvek ne znaju ništa, osim glasina kako dolaze migranti.

Ivan iz Male Gorice, jedan od retkih koji su hteli javno da govore o toj temi, kaže kako se u selu već mesecima priča da dolaze migranti.

- Nas niko niš' ni pital. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebno kada čujem da će u naselju biti mesta za više od 1500 ljudi. Ko zna ko će nam uskoro biti susedi. Biće ih više nego nas u selu - kaže Ivan, odbijajući slikanje za novine.

Na sednicama Gradskog veća Petrinje o migrantima u Maloj Gorici se priča dugo, ali konkretno nije ništa odgovoreno dolaze li migranti, pod kojim uslovima i uz čiji blagoslov, a na optužbe kako dovodi migrante u Petrinju mimo volje građana, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović odgovorio je tužbama, tvrdeći da odluke ne donosi on nego Vlada i da nije bio ni uključen u njeno donošenje niti informisan o tome te da nema lične koristi od toga.

O migrantima i izgradnji azila u Maloj Gorici prepucavaju se i stranke u Petrinji. Na konferenciji za štampu čelnici gradske organizacije Reformista tvrde kako je ključni problem izostanak komunikacije državnih vlasti s lokalnom samoupravom o ovoj temi, što je rezultiralo brojnim nedoumicama i nizom neodgovorenih pitanja.

U nedostatku pravodobnih, adekvatnih informacija, građani odgovornom smatraju lokalnu izvršnu vlast, iako je reč o odlukama koje su se očito donosile na višem nivou, bez znanja lokalnog nivoa, tvrde reformisti.

Za razliku od njih, čelnici petrinjskog MOST-a tvrde kako je iz dostupnih dokumenata i informacija jasno „da je gradonačelnik Dumbović znao za odluku MUP-a i propustio o tome izvestiti petrinjsku javnost“.

- Tražimo odgovor na pitanje ko je dao suglasnost lokalne zajednice za ovaj projekt, a pitamo se i hoće li gradonačelnik dopustiti izdavanje građevinske dozvole za naselje za migrante u Maloj Gorici mimo volje građana Petrinje - upitao je Milan Brigljević iz MOST-a.

Dodaje kako zahvaljujući ćutnji gradonačelnika i netransparentnosti u donošenju odluka o migrantima kao i obmanama kojima su izloženi, Petrinjci imaju pravo da budu zabrinuti i s pravom se pitaju što su im državne i gradske vlasti još zatajile.

- Pitamo ko su ljudi koji će biti smešteni u našem susedstvu, kako su zamišljeni sistemi za prihvatanje i integraciju tih ljudi, njihovo zapošljavanje, školovanje, zdravstvenu pomoć. Bojim se da razrade sistema za integraciju uopšte nema, te da neko planira Petrinjce prevesti žedne preko vode - rekao je Milan Brigljević.

Zaključuje kako ne zna kako će Petrinjci reagovati na ove odluke, hoće li da ćute ili da protestvuju, a iz nekih petrinjskih braniteljskih udruženja poručuju kako neće dopustiti novu 'okupaciju' Petrinje.

Nekadašnje prognaničko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno. Montažni objekti su derutni, uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje. Kako neslužbeno saznaje "Jutarnji", Vlada ovde planira da izgradikontejnersko naselje. Kako piše u odluci od dodjli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uslova smeštaja i pružanja usluga prihvata tražiteljima međunarodne zaštite.

Trenutno je u toku ishođenje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta koje će, prema tvrdnjama iz MUP-a, za početak biti namenjeno za mali broj tražitelja međunarodne zaštite.

- Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz uspostavu Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici - stoji u odgovoru pristiglom u Petrinju iz MUP-a o uspostavi prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.