ŠAMARČINA ZAGREBU IZ VAŠINGTONA: Amerika blokira kupovinu F-16 iz Izraela!
Andrej Pleković, Foto: Reuter

obilo im se o glavu!

ŠAMARČINA ZAGREBU IZ VAŠINGTONA: Amerika blokira kupovinu F-16 iz Izraela!

Za prodaju Izraelcima treba dozvola SAD-a, ali je Trampova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala

Objavljeno:

Sjedinjene Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske funkcionere. Podsetimo, reč je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tokom godina napravili brojne promene.

Za prodaju Izraelcima treba dozvola SAD-a, ali je Trampova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala.

SAD je takođe učestvovao u ovom konkursu, podseća portal.

"Ovo je retko odstupanje nakon dve godine izrazito bliskih odnosa SAD-a i Trampove administracije, posebno kad je reč o vojsci i obrani", piše novinar Barack Ravid.

Amerikanci ljuti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u razgovoru s državnim sekretarom Majkom Pompeom tokom susreta u ponedeljak u Briselu upozorio je na ovaj problem. Pompeo je, kako tvrde izraelski funkcioneri, kazao kako on nije bio protiv prodaje, ali je ministar obrane Džejms Metis sve blokirao.

Netanjahu je u martu objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebala potvrditi do čega, kako se čini, neće doći. Izraelski funkcioneri su pre tri nedelje, piše novinar, počeli da dobijaju signale iz Amerike da bi cela priča oko prodaje mogla pasti u vodu.

Ljudi iz Trampove administracije su, kako piše novinar, bili ljuti jer su Izraelci nadograđivali avione, a time su privukli Hrvatsku da se odluči za Izraelsku umesto za SAD-ovu ponudu. Nadalje, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u konkursu učestvuje i SAD.

State Department i Pentagon još nisu ništa komentarisali, piše Axios.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.