LJUBICIN SUPRUG JE UMIRAO, A LEKAR JOJ JE TRAŽIO 3000 EVRA: Jedva je sakupila novac, a onda je njen muž PREMINUO
Inserti iz emisije "Provjereno", Foto: Nova tv printscreen

PORAŽAVAJUĆE

LJUBICIN SUPRUG JE UMIRAO, A LEKAR JOJ JE TRAŽIO 3000 EVRA: Jedva je sakupila novac, a onda je njen muž PREMINUO

Shvativši da joj suprug neće brzo doći na red za operaciju, poslušala je savet medicinske sestre koja joj je kazala kako valja podmititi lekara

Objavljeno:

U hrvatskoj emisiji "Provjereno" Nove TV objavljena je potresna priča o tome kako je sredinom oktobra Ljubica Adžaip iz Dicma dala 3000 evra lekarukardiologu u splitskom KBC-u Firule, da joj spasi supruga Ivicu Adžaipa (50) koji je bio u kritičnom stanju i bila mu je potrebna hitna operacija srca.

Shvativši da joj suprug neće brzo doći na red za operaciju, poslušala je savet medicinske sestre koja joj je kazala kako valja podmititi lekara.

Njenog muža, koji je teško dolazio do vazduha i gušio se, iz ambulante u Sinju poslali su u KBC Split gde su ga smestili na Odeljenje kardiologije na Križinama.

Tamo je utvrđeno da mu je proširena aorta i da hitno mora biti operisan. Ali pregledi su trajali danima, a pre premeštaja na Firule Ivicu je trebalo da pregleda glavni kardiohirurg.

Želeći da sazna ko je lekar koji će joj pregledati supruga, Ljubici Adžaip medicinska sestra je kazala da će kod njega teško doći na red bez davanja mita. Konkretno, 3000 evra.

Nakon što je hirurg njenom suprugu rekao da bez operacije neće dugo poživeti, očajna supruga najpre je u koverti odnela 1000 evra lekaru koji joj je rekao da će njen muž uskoro biti operisan.

Ljubica nije imala izbora
Ljubica nije imala izbora foto: Nova tv printscreen

Međutim, ni tri nedelje kasnije operacija još nije bila obavljena, a Ivica Adžaip bio je u sve težem stanju te je prebačen na odeljenje intenzivne nege.

Kardiohirurg koji je i dalje odlagao operaciju, u ponedeljak 12. novembra rekao je da će ga operisati najranije u petak. Ljubica Adžaip molila ga je da operacija bude i ranije te da će za to biti nagrađen. Na kraju je operacija izvedena dan ranije od planiranog nakon što su Ljubica i njena rođaka Božana Čorić lekaru odnele još 2000 evra, pozajmljenih od rodbine.

- Kad je nosila drugu kovertu, tada je rekao ne treba, ali opet ju je zadržao, nije je vratio. Mi smo mislile on kao doktor zna da je to operacija uspešna i da će sve biti dobro, pa ako hoće novac, eto mu i novac, spasi život - kazala je za Novu TV Ljubica Adžaip.

Nažalost, njen muž je preminuo u nedelju 18. novembra. Tužna i potresena, ali i ljutita i razočarana, Ljubica je, opet s rođakom Božanom, otišla sutradan u lekarovu kancelariju kako bi zatražila da joj vrati novac koji mu je dala da njenom mužu spasi život.

Tog puta su odlučile da snime razgovor s njime. Na snimku se čuje kako lekar kaže da vraćanje novca “uopšte nije upitno”. S njim su se potom ponovno našle na parkingu u Dugopolju.

- Krenula sam prema njegovu automobilu. On je rekao da se vratim i da sednem u automobil. Prišao je našem automobilu. Otvorila sam prozor. I prvo što je pitao bilo je jesmo li same. Kada smo odgovorile da jesmo, izvadio je iz torbice dve koverte i dao ih meni - ispričala je Ljubica za Novu TV.

Potom je novcem kojim je htela da spasi suprugu život na kraju platila njegov pogreb.

Predsednica Hrvatskog uduženja pacijenata Jasna Karačić ostala je šokirana nakon preslušanog snimka objavljenog u emisiji Provjereno.

- Ovo je definitivno situacija za oduzimanje licence. Takav lekar nema šta da radi u jednoj javnoj bolnici u zdravstvenom sistemu s pacijentima. Nema šta raditi - kazala je dodavši da je u protekle tri godine na adresu Hrvatskog udruženja pacijenata stiglo šest šest prijava za uzimanje mita na Odeljenju kardiohirurgije na Firulama.

- Bila je prijava da je kao šef odeljenja odgovoran za uzimanje novca i da se, ako se želi doći na vreme na zahvat, taj zahvat mora platiti. Informacije su bile različite – od 1000 do 5000 eura. To se radi na jedan suptilan način. Kaže se pacijentu da ima dve nedelje ili mesec dana života, a u stvari mu se kaže da će doći na red za šest meseci do godinu dana - kazala je predsednica Hrvatskog udurženja pacijenata.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.