UKRALI SANDUK IZ TUĐMANOVOG GROBA U DRESOVIMA HRVATSKE REPREZENTACIJE! Ovaj nadrealni prizor šokirao je Hrvatsku
Insert iz filma "Koja je ovo država", Foto: Jutarnji.hr

koja je ovo država?

UKRALI SANDUK IZ TUĐMANOVOG GROBA U DRESOVIMA HRVATSKE REPREZENTACIJE! Ovaj nadrealni prizor šokirao je Hrvatsku

Film "Koja je ovo država" uzburkaće region

Objavljeno:

Četvorica penzionera skrivaju se na arkadama zagrebačkog Mirogoja.

Stoje nedaleko od groba Stjepana Radića, svi odeveni u dresove hrvatskih fudbalskih reprezentativaca.

Onaj prvi, u Modrićevom dresu, gleda ispred sebe, proverava ima li koga, pa nakon nekoliko sekundi ostaloj trojici da znak da krenu napred. “Modrić” u rukama nosi dve drvene letve, dok “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” trče prema grobnici. Dok trče, na glavu stavljaju fantomke.

Otvaraju grob, a zatim vade sanduk. Na grobnici štampanim slovima stoji - "Dr. Franjo Tuđman, 1922. - 1999., prvi predsednik Republike Hrvatske”.

Ovako otprilike izgleda scena filma “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matešić, a do koje je ekskluzivno došao Jutarnji list.

Reč je o sceni koja će zasigurno uzdrmati Hrvatsku, s obzirom na to da dosad u hrvatskoj kinematografiji nije snimljena slična scena koja bi se na bilo koji način dotaknula poslednjeg počivališta prvog hrvatskog predsednika.

Sa scenama s filmskog seta na kojima se jasno vidi Tuđmanov grob, a do kojih je došao Jutarnji, polako se može složiti celi mozaik filma jer te scene polako otkrivaju poprilično tajnoviti trailer koji je pušten u javnost u junu ove godine.

Pri kraju tog trailera “Modrić”, “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” stavljaju sanduk u beli kombi, zatvaraju vrata pa punim gasom jure zagrebačkim ulicama. Čuju se petarde, novogodišnja je noć.

Producent filma Ivan Maloči otkrio je detalje snimanja ove scene "Jutarnjem"

- Ništa vam ne mogu reći. Cela fabula filma mnogima koji su radili na tom filmu je nepoznata, kako glumcima, tako i autorima i ostalim učesnicima filma. Svi smo morali pre početka snimanja potpisati ugovor o povjrljivosti da ne smijemo otkrivati sadržaj filma - kratko je odgovorio Maloča koji nije želeo da odgovori na pitanje boji li se reakcija javnosti zbog činjenice da se u filmu prikazuju scene na kojima se jasno vidi grob predsednika Franje Tuđmana.

Slična pitanja "Jutarnji" je uputio i Vinku Brešanu koji je praktički ponovio Maločine reči.

- Ne mogu ništa komentisati, ali ću sve komentisati kad se film bude mogao videti. Do tada ostajem bez komentara - kratko je poručio Brešan.

Doduše, scena o Tuđmanovu grobu nije nepoznata, predstava po Matošićevu scenariju već se igrala po hrvatskim pozorištima, ali dosad u javnosti nije izazivala reakcije. Kakve će reakcije biti ovog puta, znaće se nakon što se film od 3. januara pusti u hrvatske bioskope u desetak gradova.

Svečana premijera zakazana je za 17. decembra u Kaptol Boutique Cinema.

Brešanov film “Koja je ovo država”, koliko se zasad zna, ima tri odvojene priče. U prvoj se ministar pravosuđa zatvara u jednoj od ćelija zatvora u Lepoglavi i ne želi izaći iz nje. U drugoj priči hrvatski general pomišlja na samoubistvo, dok u trećoj, očito je po scenama do kojih smo došli, iz njima poznatog razloga, kradu sanduk iz Tuđmanova groba.

Nakon puštanja službenog trailera u junu ove godine, na kojem se jasno prepoznaju kancelarije hrvatske Vlade u Banskim dvorima, o filmu se naveliko počelo pričati kada je voditelj Zoran Šprajc u svojoj emisiji pustio videoisečak u kojem Srbi u Hrvatskoj jesmom i plesom slave Franju Tuđmana.

Navodno se radilo o Kulturno-umjtničkom društvu Vuk Karadžić, a reči pjsme išle su “Oj Tuđmane, diko naša, sad kad nisi s nama ti, svu hrvatski Srbi pamte, kako s tobom lepo nam bi...”.

Nedugo nakon ovog videoisečka, koji je postao viralan u celoj regiji, producenti su odlučili promociju filma održati u domu porodice Todorić - u Kulmerovim dvorima.

Prvobitna ideja bila je da sama promocija bude klasična, u nekom bioskopskom prostoru, ali tada je odlučeno da se pokušaju unajmiti Kulmerovi dvori koji poprilično plastično mogu najaviti film s ovakvim nazivom.

Mnoge je poziv na konferenciju za novinare u glavni salon doma porodice Todorić iznenadio, a kasnije se otkrilo da je Kulmerove dvore producentima filma iznajmila upravo Iva Balent, kći Ivice Todorića, koja je odlučila porodično dom da iznajmljuje za venčanja, medijske konferencije i ostala događanja.

Medijsko zanimanje za ovakvu konferenciju za novinare bilo je iznad svih očekivanja, Kulmerovi dvori bili su puni kamera i fotografa jer je prvi put svim medijima omogućeno da uđu u porodični dom Todorićevih.

Film su predstavili glumci Goran Grgić, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković i Nikša Butijer, Iva Mihalić, Alma Prica, Luka Dragić, a redatelj Brešan poručio je kako je njegov film komedija apsurda.

- Reč je o trenutno najapsurdnijem prostoru u državi - rekao je tom prilikom Brešan, dok producent Maloča nije želio otkriti koliko su platili najam.

- S Ivom Balent bilo je jednostavno pregovarati i sve smo dogovorili u sedam dana - rekao je Maloča.

Osim nabrojanih, u filmu glumi i najpoznatiji poljski glumac Daniel Olbrihski koji se toliko uživeo u svoju ulogu da je nakon polufinala i pobjde nad Engleskom na Svetskom fudbalskom prvenstvu poslao Brešanu sledeću čestitku.

- Ponosan sam na našu zemlju i na naš tim. Predsednik Republike Hrvatske Daniel - stajalo je u čestitki.

Uz Interfilm, film “Koja je ovo država” su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a podršku su mu dali Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages, EU fond Kreativna Europa - MEDIA i HRT.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.