VUKOVAR PRED PADOM, A TUĐMAN SPAVA: Pojavio se dramatičan snimak i uzburkao strasti u Hrvatskoj!
Razgovori su snimani nekoliko dana pre pada Vukovara, Foto: PROFIMEDIA, PRINTSCREEN YOUTUBE

baš ga briga

VUKOVAR PRED PADOM, A TUĐMAN SPAVA: Pojavio se dramatičan snimak i uzburkao strasti u Hrvatskoj!

Iz Vukovara su zvali upomoć, ali se niko nije usudio da probudi predsednika Tuđmana

Objavljeno:

U dva nastavka onosimo transkripte telefonskih razgovora između prvog zapovednika Vukovara Mile Dedakovića Jastreba te visokih državnih zvaničnika.

Razgovori su snimani nekoliko dana pre pada Vukovara. U njima Dedaković očajnički traži pomoć predsednika Tuđmana, ali nailazi na nerazumevanje, ignorisanje i ravnodušnost državnog vrha te osoblja na Pantovčaku. Sledi poduži razgovor Jastreba s Robertom Travašem, tadašnjim pomoćnikom šefa Tuđmanove kancelarije Hrvoja Šarinića.

Jastreb: Halo? Operater: Da, gospon Dedaković, imate vezu s kabinetom. Robert Travaš: Halo, dobra večer, izvolite. Jastreb: Dopukovnik Dedaković. Robert Travaš: Izvolite, dopukovniče. Jastreb: Je li predsednik tu?

Travaš: Predsednik je otišao pre jedno sat vremena. Jastreb: Nije tu, znači? Travaš: Ne, nije tu. Što vam treba, recite mi. Jastreb: A je l’ mogu ja njega dobiti il ne mogu? Travaš: Možete ako kažete o čemu se radi i da ga onda budimo. Jastreb: A tko je to? Travaš: Pomoćnik gospodina Šarinića, Robert Travaš, izvolite. Jastreb: Gospodine Roberte... Travaš: Izvolite... Jastreb: Radi se o Vukovaru.

Travaš: Dobro. Jastreb: Vukovar je u situaciji, ja mislim da zna to gospodin predsednik... Travaš: Recite. Jastreb: Vukovar je u situaciji da može svaki čas da padne. Travaš: Recite da li želite da ga budim i što da mu kažem? Jastreb: A, stožer, odnosno, ne znam, vrhovništvo, ko li je, nisu učinili to da on ne padne, znate. Sad sam dobio informaciju da gospodin Tus šalje sredstva, ljude i tako dalje, što ne odgovara istini. Travaš: Da, predsednik je danas dobio jedan izveštaj i zatražio podosta u vezi toga. Ja taj izveštaj nisam vidio, ali predsednik ga je dobio. Jastreb: Ne znam zbog čega televizija stalno objavljuje da se ovdje šalju trupe za proboj, međutim ni to nije tačno. Ne dolazi ništa u tom kontekstu u kome se piše.

Travaš: Koliko ja znam, 400 ljudi je bilo upućeno. Jastreb: Molim? Travaš: Koliko smo mi čuli, 400 ljudi... Jastreb: Ma, gospodine dragi – to nije ni jedan bataljon! Travaš: Da… Recite mi što bi trebalo? Da ga budim i što da mu kažem? Jastreb: Pa znate što da mu kažete, da je u pitanju da li će Vukovar pasti i li neće… Travaš: Dobro. Jastreb: …I da bih hteo da čujem što on misli o tome. Travaš: Dobro. Hoćete da vas spoji Centar? Ja ne znam kako da vas sad spojimo s njim. Jastreb: Pa ne znam, možete li me vi spojiti s njim? Travaš: Samo malo da pitam Centar. Ne znam je li nas slušaju ovi iz Centra, pa neka se uključe ako slušaju. Vjrojatno slušaju. Halo? Centar može s vama uspostaviti vezu, jel’? Jastreb: Ne može, ovog momenta nemamo ni mi vezu. Travaš: Nemate ni vi vezu. Jastreb: Da Travaš: A ja vas ne mogu spojiti, jedino vas nazvati doma i onda srediti Centar da vas spoji s njim. Jastreb: Čujte…

Travaš: Da? Jastreb: Sekretarica je budna, jel’? Travaš: Koja sekretarica, njegova? Jastreb: Sekretarica. Travaš: Sekretarica? U Uredu? Jastreb: Evo ovako, neka ona mene nazove. Travaš: Ja ću sad preneti vašu poruku. Jastreb: Da, ja čekam. Travaš: Dobro. .... Ženski glas: Što je s tim pozivom za predsednika? Travaš: Taj je poziv upućen na ministra Šuška. Rečeno je da se ministar Šušak mora odmah javiti Jastrebu. Ženski glas: Ne, nije se javio, izvolite. Recite mi vaše cenjeno ime. Travaš: Robert Travaš. Ženski glas: Znate što, mi nemamo vremena za čekanje. Izvolite, uredite da se odmah pozove.

Travaš: Draga gospođo, ministar je… Ženski glas govori Jastrebu: Hoćete li vi razgovarati s ovim gospodinom Robertom? Travaš: Jeste li vi na ovom broju koji mi je dao gospodin Dedaković? Ženski glas: Da. Travaš: Ja ću vas nazvati za minutu, samo da nađem broj. Ženski glas: Čekajte samo, gospodine Travaš, recite koja je vaša funkcija… Travaš: Pomoćnik šefakancelarije. Ženski glas: Recite mi, možete li mi vi dati ovaj broj koji ste rekli, od Mijatovića? Travaš: Ja ću ga potražiti, pa ću vas nazvati, ako vi ne možete čekati. Ženski glas: Čujte, kako sad ne možete naći broj? Travaš: Pa, draga gospođo, ja nisam ovde sekretarica, znate. Ja sam ovde dežuran i upravo gledam po njihovim knjigama… Mijatović, evo ga… Ženski glas: Samo jedan trenutak da vam naš šef postavi jedno pitanje u vezi razgovora s predsednikom.

Jastreb: Halo. Travaš: Izvolite? Jastreb: Gospodine? Travaš: Slušam. Jastreb: Znači predjednik neće da razgovara sa mnom? Travaš: Upućen je poziv na ministra Šuška, naređeno mu je da odmah stupi u kontakt s vama. Jastreb: Ja sam bio jasan. Pitam da li gospodin predsednik ne želi sa mnom razgovarati... Travaš: To morate njega pitati. To vam ja ne mogu odgovoriti. Jastreb: Ali zašto je upućen na Šuška kad sam ja tražio predsednika? Travaš: Zato verojatno što je on ministar obrane i zato što to on radi. Jastreb: Gospodine, ko je to vama rekao da sa Šušak meni javi? Travaš: Rekao je gospodin Hrvoje Šarinić, šef kancelarije. Jastreb: Znači on je odlučio da predsednik ne treba sa mnom razgovarati? Travaš: On je rekao da je razgovarao s predsjednikom i da je tako odlučio. Jastreb: Hvala vam lepo. Travaš: Hvala vama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.