STAVIO DEČAKU SKALPEL POD GRLO, DEVOJČICI PRETIO MAKAZAMA: Školu u Osijeku teroriše jedan učenik (12)!
Ilustracija, Foto: Fonet

vršnjačko nasilje

STAVIO DEČAKU SKALPEL POD GRLO, DEVOJČICI PRETIO MAKAZAMA: Školu u Osijeku teroriše jedan učenik (12)!

Njegovi roditelji sve ignorišu

Objavljeno:

U osječkoj osnovnoj školi "Tin Ujević" od četvrtka, 15. novembra, celi 5.b razred bojkotuje nastavu.

Kako kažu roditelji, razlog je tome sistematsko maltretiranje koje učenici toga razrednog odeljenja trpe od 12-godišnjeg kolege F. K. koje je kulminiralo u sredu, 14. novembra, kad je na satu tehničke kulture taj učenik izvadio skalpel iz pribora za rad i najpre ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku.

- Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dečaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu potom pjetio da će ga pretući i celo je vreme imao skalpel u ruci – priča Glasu Slavonije majka Jadranka Gaće.

Istu je priču potvrdila i majka Sandra Štiks, dodajući kako je, navodno, F. K. svom asistentu rekao kako samo njega neće dirati jer ga voli i s njim je dobar.

- Do sada smo imali razumevanja za to dete, ali više nećemo, jer nam ntko ne može jamčiti sigurnost naše dece – kaže Sandra Štiks.

Prema rečima majke Sanele Ajhner od njene je ćerke F. K. prošle godine tražio da skine majicu dok je prolazila pokraj toaleta i otkopčao patent svojih pantalona. Devojčica je potom pisala pravobraniteljici za decu, a majka, koja inače radi s osobama s teškoćama, posavjetovala ju je da ne ide više sama u toalet, neka mu se ne obraća, ne ruga mu se i slično jer sve to podstiče agresivno ponašanje. Međutim, nakon ovonedeljnog ispada za koji, prema tvrdnjama učenika, nije bilo povoda, roditelji su odlučni preduzeti radikalne mere.

- U drugom je razredu moju ćerku pretukao, nakon čega se ona tokom odmora skrivala ispod stola. Niko nam ne može jamčiti sigurnost naše djce i stoga smo odlučili da na nastavu neće ići do daljnjega, sve dok se problem ne reši – priča majka Mirela Čondrić.

Incident koji se dogodio u trećem razredu itekako pamti majka Kristina Knežević. Ćerka ju je nazvala i rekla da je seksualno zlostavljana, a nakon majčina upita što se tačno dogodilo, odgovorila je da joj je F. K. došao u toalet, skinuo pantalone i gaće te tražio da ga dira po polnom organu.

- Ćerka je nekako uspela zatvoriti vrata i u toaletu je bila zatvorena 15-ak minuta dok on nije otišao. Nije ju ostavio na miru pa joj je i prekjuče, pod satom tehničke kulture, kad je, nakon skalpela, uzeo makaze u ruke, pretio da će joj iskopati oči – tvrdi Kristina Knežević.

Nisu ovo jedini incidenti koji su se tokom F. K.-ova petogodišnjeg školovanja događali u školi. Gaće tako kaže kako je njen sin nedavno spašavao prijatelja kad mu je F. K. ušao u toalet i zaključao vrata, a gušio je svojevremeno, kaže, i njenog sina.

- Seo je na njega i počeo ga gušiti, na što ga je moj sin uspio ugristi za ruku. Ja sam pozvala policiju – kaže Gaće i dodaje kako su roditelji svjsni da je F. K.-u potrebna pomoć, no ne žele trpeti njegove stalne ispade i čekati da se dogodi tragedija.

Stoga su u sredu, odmah nakon incidenta na satu tehničke kulture, zatražili sastanak s direktorkom, koju su usmeno, a potom i pisano obavestili da decu do daljnjeg neće puštati na nastavu, odnosno sve dok se F. K.-a ne udalji iz blizine njihove dece.

Sastanku je prisustvovala i defektologinja škole Barbara Paulus, od koje se saznaje da F. K. ima osiguranog asistenta u nastavi, i to iz projekta Evropske unije.

- Slučajno se dogodilo da se ove godine ne traži saglasnost majke, nego je samo produžen rad asistentu u nastavi. Da tomu nije bilo tako, F. K.-ova majka ne bi potpisala saglasnost, što bi bio dodatan problem - pojasnila je Paulus, dodajući kako je škola prethodno tražila da F. K. pohađa poseban razredni odeljenje za učenike s poremećajima u ponašanju, a što je organizovano u Osnovnoj školi "Vijenac".

U Osijeku vlada panika
U Osijeku vlada panika foto: Aktron / Wikimedia Commons

Problem je bio u tome, pojašnjava defektologinja, što takvo odeljenje ne postoji za razrednu već samo za predmetnu nastavu i treba čekati da se oslobodi prostor za F. K.-a do septembra sledeće godine, kaže Paulus.

I Centar za socijalni rad Osijek podnio je u julu ove godine predlog Općinskom sudu radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s detetom i poveravanje drugoj osobi. Sud je to odbio smatrajući kako nema pretpostavki za izricanje predložene mere CZSS-a, temeljeno na iskazima svedoka.

- U vezi sa slučajem o kojemu govorite naše će saradnice žurno obaviti uvid na terenu. Spremni smo učestovati kako bi se našlo rešenje za sve umešane - stoji u odgovoru Vlaste Radaković, iz odeljenja za decu, brak i porodicu CZSS-a Osijek.

Neslužbeno, u rešavanje će se problema uključiti i Grad Osijek, piše Glas Slavonije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.