APOTEKARKA ODBILA DA JOJ DA IZDA RECEPT ZBOG LIČNIH UVERENJA! Šokantan slučaj u Hrvatskoj, da li je ovo opravdano?
Foto: Pixabay, Ilustracija

prigovor savesti

APOTEKARKA ODBILA DA JOJ DA IZDA RECEPT ZBOG LIČNIH UVERENJA! Šokantan slučaj u Hrvatskoj, da li je ovo opravdano?

Lični i moralni stavovi i interpretacije koje nisu u skladu sa naučnim spoznajama i postojećim medicinskim standardima ne smeju biti prepreka u pružanju uslug

Objavljeno:

Jedna mlada Hrvatica je za tamošnji portal "Faktograf" ispričala svoje prošlonedeljno neprijatno iskustvo u zagrebačkoj apoteci Čelina na Jordanovcu.

- Radnica apoteke je odbila da mi izda ginekološki prepisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savesti jer ona ‘po svojim uvjrenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U apoteci nije radio niko osim nje, pa mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a radnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može da odluči? Najpre ginekolozi, sada i apotekari pa dokle će to ići? - pitala se ona.

Sandra Čelina, vlasnica apoteke, potvrdila je Faktografu da je do spornog događaja stvarno došlo.

- Naravno da sam upoznata s time, ja sam upravnica apoteke. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati- rekla je Sandra Čelina-

Iz Komore Faktografu kažu da su ovog meseca na njihovu adresu pristigle dve žalbe. Ujedno jedine ove godine.

- U periodu od 1.1.2018. do 12.11.2018. primljena je jedna žalba koja se odnosi na prigovor savesti radnika u apotekama i koja je trenutno u postupku rešavanja pred nadležnim Poverenstvom za etiku i deontologiju. Pored navedene žalbe, primljen je i jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno da li se radi o uskraćivanju izdavanja leka zbog priziva savesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja leka skladno važećem Zakonu o lekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lekova na recept (stručna procena da bi lek mogao ugroziti zdravlje pacijenta, neispravna medicinska dokumentacija, slučaj pretnje ili nasilnog ponašanja pacijenta) - odgovoreno je iz Komore.

Prgovor savesti radnika i radnica u apotekama definisan je Kodeksom lekarske etike i deontologije Prema stavku trećem, članku 12. Kodeksa:

- Magistar farmacije ima pravo prigovor savesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.

Da li je opravdan prigovor savesti kada su u pitanju lekovi?
Da li je opravdan prigovor savesti kada su u pitanju lekovi? foto: Shutterstock

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost polova za Faktograf napominje da je pravo na prigovor savesti individualan. U slučajevima kada se radnik ili radnica u apoteci poziva na priziv savesti, apotekarke su „dužne organizovati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili apoteke u celini i onemogućava ju u pružanju pojedinih usluga“.

Budući da u prošlonedeljnom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeksa lekarničke etike i deontologije.

- U ovom konkretnom slučaju, ukoliko apoteka kao ustanova u cjlini nije u mogućnosti izdati određeni lek zbog progovora savesti svojih radnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika - rekla je Višnja Ljubičić Faktografu.

Pravobraniteljica podseća i na ranije prijavljivane slučajeve prigovora savesti u apotekama.

- Pritužbe na odbijanje izdavanja kontracepcijskih sredstava zbog prigovora savesti do sada smo zabeležili u tri navrata, od čega se u jednom slučaju radilo o apoteci, a u dva slučaja o lekarima u zdravstvenim ustanovama. Opisi tih slučajeva nalaze se u izveštajima o radu Pravobraniteljice za 2013. i 2014. godinu - navela je Ljubičić.

Jedan od slučajeva na koji pravobraniteljica podseća, zbio se 2013. u Dugom Ratu. Udruga “Domine” podnela je tada pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavu protiv dugoratske apoteke “Dukić” čija je vlasnica odbila tridesetdevetogodišnjoj pacijentkinji da izda kontracepcijsko sredstvo propisano lekarskim receptom. Iako je slučaj izazvao popriličnu količinu medijske pažnje i bio prijavljen nadležnim telima, sudeći prema odgovoru Hrvatske lekarske komore do nikakvih sankcija nije došlo.

Naime, Komoru je "Faktograf" pitao jesu li ikada izrečene sankcije zbog kršenja Kodeksa povezanih sa prigovorom savjesti.

- Do sada nisu izrečene sankcije lekaru koji se pozvao na prigovor savesti - odgovorili su.

Prigovor savesti lekara za Faktograf je komentirala i Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savetovanje i istraživanje koji se već dve decenije bavi pitanjem seksualnih i reproduktivnih prava žena.

- Prigovoru savesti u medicini nema mesta jer ne postoji valjano opravdanje za odbijanje izdavanja lekova osobama kojima ti lekovi nužno i hitno trebaju. Lični i moralni stavovi i interpretacije koje nisu u skladu sa naučnim spoznajama i postojećim medicinskim standardima ne smeju biti prepreka u pružanju usluge. Lekarii i doktorke koje se protive upotrebi kontracepcije dobro znaju da se hormonalne pilule osim u kontracepcijske svrhe koristi se za lečenje, prevenciju bolesti i očuvanje plodnosti. Njihovo odbijanje sprovođenja određenih lekarskih usluga nužno ima posledice na osobe kojima je lijek potreban, ali i na celu struku i ukupnu efikasnost sistema za provođenje pomoći - rekla je Cesar za Faktograf.

Uostalom, napominje, ne žive sve žene u mestima gde je lako pronaći drugu opciju.

-Ne žive sve žene u gradovima gde mogu u blizini dobiti lek u drugoj apoteci. Za neke od njih ovakvi postupci izazivaju brojne neprijatnosti, putovanja, ponovne dolaske u apoteku i dodatne troškove, a žene se osjćaju stigmatizovano zbog upotrebe hormonalne kontracepcije - napominje Cesar.

Očekivano, potpuno drugačiji stavovi propagira don Damir Stojić, studentski kapelan najpoznatiji po izjavi da žene silovanjem ne mogu zatrudneti.

Na stranicama studentskog pastorala u dva je navrata odgovarao na pitanja koja su navodno postavile mlade farmaceutkinje koje muči kako pomiriti Crkveno učenje i prodaju kontracepcijskih sredstava u apotekama u kojima rade.

U odgovorima bi ih najpre podučio na koji članak Kodeksa se mogu pozvati, a potom i rastumačio da bi, u slučaju da se ne pozovu na prigovor savesti počinjavale smrtni greh.

- Teolozi se slažu u tome da neposredno materijalno učestvovanje u činima koji su u sebi teško grešni predstavlja teški, smrtni greh. ‘Materijalno’ znači da osoba koja učestvuje u zlu ne pristaje na taj greh, a ‘neposredno’ znači da bez njenog učestvovanja ne bi bilo moguće počiniti konkretni gjeh. Posebno kada se radi o saradnji u abortivnom delovanju, ne postoji nikakvo moguće opravdanje za takvu saradnju. Međutim, postoji rasprava oko toga je li situacija poput tvoje neposredna saradnja u zlu. Ipak, čini se da većina teologa smatra da jest - podučava Stojić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Faktograf.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.