OVO JOJ UOPŠTE NIJE JASNO! Amerikanka udata za Balkanca otkrila šta joj je ovde NAJČUDNIJE! (VIDEO)
Amerikanka otkrila šta je čudi, Foto: Youtube printscreen

SUDAR KULTURA

OVO JOJ UOPŠTE NIJE JASNO! Amerikanka udata za Balkanca otkrila šta joj je ovde NAJČUDNIJE! (VIDEO)

Video u kojem govori o tome koje je stvari izluđuju kod njenog supruga pogledan je 240 hiljada puta na Jutjubu

Objavljeno:

Kalej Hederšot (26) je simpatična Amerikanka koja je do prošle godine živela u Sijetlu, gde studirala političke nauke i međunarodne odnose.

Nešto više od godine dana udana je za Hrvata, živi u Sesvetama, a o svom životu, razlikama između Amerikanaca i Hrvata i sličnim temama govori na blogu i Jutjub kanalu “This Croatian Life” (Ovaj hrvatski život).

– O vašoj zemlji sam znala ono što smo učili na fakultetu. Nažalost, većinom smo učili o ratu u Hrvatskoj, i naravno znala sam da se serija “Igra prestolja” snimala u Dubrovniku. Pre tri godine prvi sam put došla u Evropu. Bila sam na prekrasnom grčkom ostrvu Santoriniju i oduševila se. Vratila sam se u Ameriku i razmišljala o tome da želim opet nazad u Grčku, ali sam željela da vidim i druge zemlje. Preporuku za Hrvatsku dala mi je tetina prijateljica koja mi je rekla da je to najbolja evropska zemlja – kazala je za "Večernji" Kalej, koja je kupila kartu u jednom smeru za Dubrovnik.

Nameravala je da poseti druge zemlje i vratiti se iz neke od njih, ali toliko se zaljubila u Hrvatsku da je celo leto ostala u toj zemlji. Nakon Dubrovnika posetila je Korčulu i upoznala prijateljicu Tinu, koja ju je pozvala kod sebe u Sesvete.

– Tina me upoznala s Dominikom koji je njen prijatelj. Na početku nismo baš razgovarali, što je čudno jer mi je danas suprug. Kad sam se ponovno vratila u Hrvatsku, postali smo nerazdvojni. Danas mogu reći da je Dominik najbolja osoba koju sam upoznala, ljubav mog života – kaže Kalej.

Čim je došla u Hrvatsku, dobila je ideju da da napravi blog o svom životu u Hrvatskoj. Kada je ove godine ostala bez posla u bivšoj firmi imala je puno slobodnog vremena, pa je počela pisati o svom iskustvu u Hrvatskoj. Nakon bloga stigao je i Jutjub kanal.

– U Beogradu je jedna američka devojka pisala sličan blog o svom životu u Srbiji. Bila sam oduševljena njenim blogom i pitala sam je za savet. Rekla mi je da bih trebalo da otvorim Jutjub kanal budući da imam prejaku ličnost, pa bih mogla da pričam zanimljive priče. Tada nisam imala pojma o snimanju, montiranju videa, čak sam prvi video snimala telefonom. Ali, onda sam pomalo naučila i počela sve češće da snimam videa u kojima sam govorila o tome što mi se sviđa ili ne sviđa u Hrvatskoj – kazala je Kalej.

Video u kojem govori o tome koje je stvari izluđuju kod njenog supruga pogledan je 240 hiljada puta na Jutjubu i o Kalej su tada počeli pisati i hrvatski mediji.

U tom se videu Amerikanka čudi zašto Hrvati jedu toliko hleba, ubrzavaju na semaforu kad vide žuto, sede na kafama celi dan i, najsmešnije od svih – zašto im je rakija lek za sve.

– Imam veliku listu toga što bih mogla pričati o Hrvatskoj, pogotovo o razlikama između Amerike i Hrvatske. Sviđa mi sve vezano za vašu kulturu, vaša istorija, ponos, srčanost. U nekim slučajevima sam frustrirana zbog primitivnih ljudi. Ovde ljudi znaju upadati u rasprave s potpunim strancima, čak i zbog banalnih stvari. Što više živim ovde, bolje vas razumem, ali i dalje mi nije jasno kako neko može da viče na ženu u Konzumu koja radi za 2500 kuna mesečno. Mogla bih govoriti danima o tome – kaže Kalej.

Amerikanka je trenutno zaposlena u jednoj stranoj firmi koja ima predstavništvo u Zagrebu, a blog joj je još uvek dobra zabava. Ali, drago joj je da je i svojim prijateljima u Americi otkrila čari ove zemlje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.