HRVATI DAJU NA ZAKUP SRPSKU IMOVINU! Reagovao i Vučić, traži objašnjenje
Ilustracija, Foto: AP

skandal

HRVATI DAJU NA ZAKUP SRPSKU IMOVINU! Reagovao i Vučić, traži objašnjenje

Bivše odmaralište "Kragujevčani" u Gradcu, koje je pripadalo Gradu Kragujevcu, prvo je od svih nekretnina dato Opštini Gradac na 30 godina

Objavljeno:

Aleksandar Vučić tražio je od nadležnih službi objašnjenje u vezi sa odlukom hrvatskog Ministarstva državne imovine, koje je objavilo oglas kojim nudi u zakup na 30 godina srpsku imovinu.

Dodao je i da daje sve od sebe da imamo bolje odnose sa Hrvatskom, pa ne razume zašto svaka politika koja se tamo vodi mora da bude, pre svega, uperena protiv Srba.

- Želim da vidim precizno o čemu je reč, ne samo kada su u pitanju odmarališta, već i poljoprivredno zemljište proteranih Srba - kazao je Vučić.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je prošle nedelje javni poziv za tridesetogodišnji zakup 15 nekretnina koje su nekada pripadale srpskim i bosanskim preduzećima. U pitanju su odmarališta u Gradcu: "Robne kuće Beograd", "Đuro Salaj", "Trgovci", "Vila Bosanka", "Saobraćajci", "Građevinari", H2O, "Mostarci", "Valter Perić", "Hit Podaca (Mostar)" i ekspres restoran "Gradac", kao i odmarališta opštine Vračar u Slanom, "Pionir Sombor" na Rabu, "Partizan" u Biogradu na Moru i hotel "Novi Sad" u Igranama.

Bivše odmaralište "Kragujevčani" u Gradcu, koje je pripadalo Gradu Kragujevcu, prvo je od svih nekretnina dato Opštini Gradac na 30 godina. Ovakvu "transakciju" omogućio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojom će srpska preduzeća, opštine i institucije biti onemogućeni da uđu u posed svojih nekretnina, sve i da ih nekim čudom dobiju u sudskim postupcima.

Odmaralište čini kompleks od šest zgrada, koje je Hrvatska konfiskovala i upisala u društveno vlasništvo 1993. Kragujevac je ovu parcelu kupio pedesetih godina prošlog veka od Opštine Makarska i na zemljištu sagradio kompleks koji se do kraja osamdesetih koristio kao odmaralište za školarce iz Šumadije.

Kompleks se nije koristio tri decenije, a u prvu zgradu sada će se useliti Opština, Turistička zajednica i biblioteka. U drugoj je već dečji vrtić, a treća je namenjena za polivalentnu dvoranu. Za najam ostale tri zgrade Opština je raspisala tender, a prednost imaju sadržaji kojih do sada u Gradcu nije bilo, poput teretane i salona za masažu. Inače, kragujevačka skupština prošle godine je donela odluku da ovo odmaralište proda, pošto sudskim putem nije uspela da ga vrati. Odluku nisu stigli da realizuju, jer ih je Hrvatska preduhitrila.

Grad Kragujevac je samo jedan od brojnih titulara iz Srbije kojima je oteta imovina na Primorju, u Zagrebu i drugim gradovima. Kako kaže Rajna Andrić, koja je zastupala "Mladost turist" pred Evropskim sudom za ljudska prava, restitucione zahteve iz Srbije, posle višegodišnjih skupih sporova, sudovi odbijaju sa neosnovanim i neprihvatljivim obrazloženjima.

- Te presude su protivne zakonu Hrvatske iz 2004. o ratifikaciji Aneksa G, kojim se obavezala na restituciju ili novčano obeštećenje za oduzetu imovinu. Hrvatska grubo vređa i Prvi protokol uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, koji garantuje neometano uživanje imovine, a presude su direktno suprotne i Evropskoj konvenciji o pravu na pravično suđenje i direktno krše zabranu diskriminacije - kaže Andrić.

Oštećeni iz Srbije i BiH tražili su od EU da ozbiljno upozori svoju članicu da poštuje Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, kao i druge međunarodne konvencije. Zagreb je povredio i Međunarodni pakt OUN o građanskim i političkim pravima i svoj Zakon o obveznim odnosima, kaže Andrić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.