HRVATI BRUTALNO NAPALI BEOGRADSKI SINDIKAT: I Srbija ima svoje TOMPSONE!
Dok Tompson peva isključivo za Hrvate, dečki iz Beogradskog sindikata repuju uglavnom za Srbe i ponekad za Ruse, Foto: Printscreen

koje su to priče?

HRVATI BRUTALNO NAPALI BEOGRADSKI SINDIKAT: I Srbija ima svoje TOMPSONE!

Tompson i Beogradski sindikat nisu zabavljači nego agitatori, a muzika je njihov kanal za odašiljanje poruka u nacionalnu političku arenu, pišu hrvatski mediji

Objavljeno:

Hrvatski mediji konačno su našli "srpski pandan" proustaškom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu i to, verovali ili ne, u beogradskom hip hop kolektivu Beogradski sindikat.

Neposredan povod za ovo poređenje je novi BS singl "Dogodine u Prizrenu", koji su momci sa Dorćola snimili zajedno sa banjalučkom ženskom vokalnom grupom Trag.

- Na balkanskoj estradnoj ruti gotovo je nemoguće održati masovnu popularnost bez podrške šarolikog transnacionalnog auditorija, a nakon Tompsona to je uspelo samo patriotskom hip-hop kolektivu Beogradski sindikat koji je svoj kapacitet definitivno potvrdio pre šest godina spektakularnim koncertom za 25.000 fanova u Kombank Areni - piše zagrebački Express i nastavlja:

- Dok Tompson peva isključivo za Hrvate, dečki iz Beogradskog sindikata repuju uglavnom za Srbe i ponekad za Ruse. Između ovih fenomena stoji mnoštvo nepremostivih razlika, ali imaju jednu debelu zajedničku crtu. MP i BS nisu zabavljači nego agitatori, a muzika je njihov kanal za odašiljanje poruka u nacionalnu političku arenu. Na udarnim koncertima okupljaju znatno brojnije sledbeništvo od parlamentarnih stranaka na predizbornim mitinzima i takve rezultate beleže u kontinuitetu već 10-15 godina, pa su ih pragmatični balkanski vlastodršci počeli uvažavati kao narodne tribune s kojima se nezgodno konfrontirati.

Novinar Expressa se potom bavi skorašnjim radom Sindikata:

- Pošto je 10-očlani dorćolski hip-hop kolektiv posljednjih godina primarno delovao poput antisistemskog pokreta na balkanski način, gotovo svi noviji pogledi bili su fokusirani na ultimativni prošlogodišnji hit "Sistem te laže" s blizu 30 miliona klikova na Jutjubu. U tako proširenoj vizuri više ništa nije podsećalo na Tompsona, makar je primećeno kako je proteklog nogometnog leta njihova pesma "Mi smo ekipa" pratila nacionalnu navijačku euforiju oko SP-a u Rusiji na isti način kao njegova "Lijepa li si". U efektnom kontraškom refrenu "sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah" zvučali su svima razumljivo i mnogima prihvatljivo. Maltene kao beogradska Dubioza. A onda se zavrtela pesma "Dogodine u Prizrenu" i još jedanput razotkrila tamniju stranu Beogradskog sindikata, zbog koje mu koncertni itenerar na zapadnoj strani završava u Banjoj Luci, dok na jugu može dobaciti najdalje do Nikšića, jer je u Podgorici nepoželjan, trajno obilježen kao megafon velikosrpske propagande - piše hrvatski medij i nastavlja:

- Iz istog razloga, hrvatska veza s Beogradskim sindikatom uopšte ne postoji i još nije zableženo da ih je neko zvao u goste ili da su se oni nekome javili. Kroz intenzivnu prekograničnu saradnju neki drugi i drugačiji beogradski reperi odavno su se odomaćili na hrvatskoj hip-hop sceni, a Bad Copy i Marčelo danas u Zagrebu prolaze jednako dobro kao u Beogradu.

A onda, uz ponovni osvrt na singl "Dogodine u prizrenu", novinar Expressa još jednom podseća na vezu Sindikata i Tompsona:

- Beogradski sindikat nastavio se baviti Kosovom na svoj način pa je pre nekoliko godina održao uspešan koncert u Gračanici, ali to nije prejako odjeknulo na nacionalnoj sceni. Nova pesma "Dogodine u Prizrenu", snimljena u etno hip-hop crossoveru s banjalučkom ženskom vokalnom grupom Trag, puno je ambicioznija te doziva najširu publiku u otadžbini i dijaspori: "Stalno pitate vi mene šta mi znači Kosovo. Nije vam jasno? Objasniću vam ponovo: Kosovo je seme iz kojeg sam ja ponik’o, izvor i korito iz kog je narod poteko. Kažu nam zli jezici da Kosovo je propalo, neverni i slabi kažu Kosovo je gotovo, a ja vam svima kažem samo Kosovo je oteto, rušeno i spaljeno od dušmanina prokletog". Autor ovog versa je Feđa Dimović, najistaknutiji član BS-a, bivši kolumnist Politike i perspektivan beogradski odvjetnik. Opasan za druge, ali ipak najopasniji za svoj narod. Baš kao Tompson!

Šta vi mislite, da li je realno da se povlači paralela između Tompsona i Beogradskog sindikata?

BONUS VIDEO:

HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.