MLADIĆ JE BEZ SVESTI POVRAĆAO I OBAVIO VELIKU NUŽDU: Pojavila se nova LEGALNA DROGA, posledice su katastrofalne
Ilustracija, Foto: Pixabay

nova opasnost

MLADIĆ JE BEZ SVESTI POVRAĆAO I OBAVIO VELIKU NUŽDU: Pojavila se nova LEGALNA DROGA, posledice su katastrofalne

U Osijeku se događa užas

Objavljeno:

Stravični prizori izazvani još uvek legalnim supstancama, koje se prodaju u paketićima kao mešavine usitnjenog bilja nalik na marihuanu, a potom mešaju s duvanom i puše, postaju svakodnevica u Osijeku i događaju se pred drugim građanima, piše Glas Slavonije.

Iz pomno biranih skrovišta preselili su se u kafiće, pa i u škole. Prođete li iza konkatedrale nakon 18 sati, kada se smrači, gotovo sigurno ćete zateći skupinu klinaca - pretežito osnovaca, koji puše, piju, drogiraju se, glasno slušaju muziku. Iza škola naići ćete na odbačena pakovanja tzv. osveživača vazduha.

O opasnoj drogi koja je pre koju godinu ugasila život petnaestogošnjaka u Zagrebu "Glas Slavonije" je vrlo otvoreno razgovarao s 15-ak tinejdžera iz osječkih škola.

Prvi se slučaj kojemu je novinarka Glasa Slavonije lično svedočila dogodio u ponedeljak u večernjim satima. Izgledom pristojan mladić (21), pomalo "štreberski" tip, sedeo je sam u mračnom uglu kafića - jednoga u nizu u Ribarskoj ulici. Naručio je kafu i zapalio smotanu cigaretu koja se izgledom i mirisom nije razlikovala od obične.

Samo dve-tri minute potom, od tek nekoliko dimova "džointa", zaspao je usred kafića, a nakon nekoliko minuta probledeo, a telo mu se počelo grčiti. Paraliziovanog i bez svesti, ubrzo su ga izneli pozvani vlasnik i konobari.

Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga.

Već sutradan, u utorak poslepodne, iza istoga kafića Hitna pomoć na nosilima odvozi drugoga mladića, a prolaznici tvrde, takođe zbog konzumacije zlokobnog "osveživača vazduha".

U sredu, 7. novembra, u isti kafić u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića u dobi od najviše 20 godina, odevena su u poderanu i prljavu odeću. Sedaju za sto, naručuju kafu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali ju i nakon nekoliko dimova počinje spavati. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče tako što bi svako malo budio prijatelja. Konobar je u prolazu prepoznao o čemu je reč, odlazi i vraća se s vlasnikom, koji je mladiće pristojno zamolio da odu van. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdi da puši duvan.

- Izlazi, nećeš to ovde raditi! Dosta mi vas je, svaki dan mi neko dolazi i pravi scene, odakle vam te ideje da to radite po kafićima! - izvikao se na mladića vidljivo uzrujani vlasnik.

Takvi prizori sigurno ne idu u prilog biznisu. Mladić se opirao, ali na kraju je ipak otišao.

Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti "osveživače vazduha", tinejdžeri odgovaraju:

- Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo love – u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to svuda - kažu tinejdžeri.

"Trava" je, kažu, puno skuplja, a ovoga se dobije više za manje novca.

- Kad se kupuje u tobacco shopu, onda je cena od 20 ili 50 kuna naviše, a ako kupuješ od nekoga, onda dobiješ i jeftinije - dodaje srednjoškolac.

- Jedna devojka diluje ‘osveživače vazduha‘ u školi. Kupi nešto više i onda to raspodeli pa preprodaje za deset kuna, što je dovoljno za jedan joint - ističe drugi.

- Neki marihuanu znaju poprskati osveživačem vazduha u spreju da bi dobili taj efekt - dodaje devojka.

- U Osijeku su se ti tzv. osveživači vazduha počeli prodavati pre nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga. Neki su probali travu, svidela im se, ali nemaju novca za nju. Ljudi su onda skontali, kad su videli da se prodaje po Zagrebu, da i ovde mogu pušiti tu hemiju, i to jeftino, a preprodavači da je to biznis - nastavio je mladić.

Potvrđuje to i teza vlasnika jednog tobacco shopa, koji priznaje kako mu je, otkako je u prodaju uveo ozloglašene "osveživače vazduha", posao procvetao.

- U razdoblju od 1. jula do 11. novembra 2018. godine zabeleženi su slučajevi 32 pacijenata koji su se otrovali (konzumirali) ‘osveživačem vazduha‘, a koji su evidentovani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije - stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.