ZATVORENIK TUŽIO HRVATSKU! Žali se na uslove u zatvoru i na hranu: Kuvani krompir svaki dan je ČISTO ZLOSTAVLJANJE
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

ŽALI SE NA ATMOSFERU

ZATVORENIK TUŽIO HRVATSKU! Žali se na uslove u zatvoru i na hranu: Kuvani krompir svaki dan je ČISTO ZLOSTAVLJANJE

Saslušano je više svedoka

Objavljeno:

Zatvorenik M. T. tužio je Hrvatsku i tražio skoro 13.5 miliona evra odštete, kao i nešto više od 250.000 evra za naknadu troškova postupka jer tvrdi da je bio žrtva upravnika i njegovih "monstruma" u zatvoru u kom je bio na odsluženju zatvorske kazne na koju je osuđen 2010. zbog pretnje.

U tužbi je naveo da je u sobi bio s dva zatvorenika, od kojih je jedan pušio i "čitav život bio narkoman", pa su od njegove uredne sobe napravili gasnu komoru. Žalio se na kvalitet lekarske nege i previše tvrd krevet. Nije, kaže, dobijao hranu koja je propisana za hronični gastritis. S obzirom na to da je vegetarijanac, lekar mu je propisao konzumaciju raznovrsnog kuvanog povrća bez mesa tri puta na dan, no on bi, požalio se, umesto povrća dobijao marmeladu. Za međuobroke i ručak bilo je propisano raznovrsno kuvano povrće sa sojom, a umesto toga je dobijao kuvani krompir, što takođe smatra nehumanim postupanjem jer je "kuvani krumpir svaki dan bez druge hrane čisto zlostavljanje".

No, ne samo da mu je Opštinski sud u Varaždinu odbio zahtev, već mu je naložio da podmiri sudske troškove u iznosu od 13 i po hiljada evra. Nakon što, kako je naveo, Opštinsko državno tužilaštvo nije htelo da se nagodi, podigao je tužbu radi "nadoknade štete koju mu je učinila država i službenici nepravilnim radom i kršenjem zakona", piše "Večernji list".

Saslušano je više svedoka. Sud mu je, između ostalog, obrazložio da se to što je u većoj ili manjoj meri bio izložen neugodnostima u zatvoru, gde je bio u kontaktu s brojnim, nepoznatim ljudima različitih osobina, ne može smatrati povredom njegovih prava. Tužbeni zahtev u celosti je neosnovan i njegova prava tokom izdržavanja kazne nisu povređena do te mere da bi postojao razlog za usvajanje tužbenog zahteva. Sud je, nadalje, utvrdio da je medicinska zaštita koju je imao u zatvoru udovoljavala svim kriterijumima medicinske zaštite na području Hrvatske, a u nekim delovima bila mu je i dostupnija nego ostalim građanima.

Uz 13.5 miliona evra odštete, tražio je i da mu se prema Zakonu o obveznim odnosima isplati i zakonska kamata u visini od 50 odsto na iznos, koja bi tekla od trenutka kad je Opštinsko državno tužilaštvo primilo zahtev za mirno rešenje spora, pa do presude, kao i zakonsku kamatu u visini od 20 odsto od presude do konačne isplate.

Bonus video

POŽAR NA KOŠUTNJAKU: Čuje se pucanje, vatrogasna kola zavijaju a gust dim pokrio izletište...

(Espreso.co.rs/ Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.