NESTALO 6.000.000 EVRA NAMENJENIH ZA POMOĆ SRBIMA U HRVATSKOJ! Banka otišla u stečaj, povratnici ostali na HLEBU
Nestalo šest miliona iz Tesla banke, Foto: Printscreen/Youtube

skandal

NESTALO 6.000.000 EVRA NAMENJENIH ZA POMOĆ SRBIMA U HRVATSKOJ! Banka otišla u stečaj, povratnici ostali na HLEBU

Tesla banka je osnovana 2011. godine na inicijativu Pupovca

Objavljeno: 10:10h

Iz "Tesla banke", osnovane da pomogne Srbima povratnicima u Hrvatskoj, čiji osnivački udeo su dali razvojni fondovi Srbije i Vojvodine, nestalo je šest miliona evra.

Bivša potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić pisala je o lideru Srba u Hrvatskoj Miloradu Pupovcu i malverzacijama u Tesla banci u svojoj novoj knjizi "Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma".

Tesla banka je osnovana 2011. godine na inicijativu Pupovca, a osnivački udeo od ukupno tri miliona evra dali su Fond za razvoj Srbije (predsednik je tada bio Boris Tadić) i Fond za razvoj Vojvodine (na čelu pokrajine tada je bio Bojan Pajtić).

- Zamišljeno je da ova finansijska institucija pomogne Srbima povratnicima, da kreditira male preduzetnike, međutim, vreme je pokazalo da se nijedan od projekata nije ostvario. Pupovac je zbog poslovanja banke, gde je godinama bio na čelu Nadzornog odbora, dobio nekoliko krivičnih prijava - piše "Kurir".

Banka je početkom godine otišla u stečaj, a jedan od deoničara iz Hrvatske, Marinko Zadro postavio pitanje da li je novac iz Tesla banke otišao u Demokratsku stranku.

Zadro je još 2013. godine među prvima istupio protiv Pupovca i tražio odgovor gde su pare.

- Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja jer je tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao. Ceo projekat vodio je Pupovac. Verovao sam mu pa sam za osnivanje banke dao dva miliona kuna, a nagovorio sam iz kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 evra. Sada žalim zbog svega, jer banka posluje dve godine, a nema nikakvih projekata, dok se gubici strahovito brzo gomilaju. Priča se da je novac išao i u Demokratsku srpsku stranku Borisa Tadića. Krivce za upropašćavanje banke trebalo bi strpati u zatvor - rekao je Zadro tada.

Gubici Tesla banke su za šest godina dostigli šest miliona evra.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.