SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO: Kriv je za uzimanje mita od HIPO BANKE
Ivo Sanader, Foto: Beta

donešena presuda

SANADER OSUĐEN ZA RATNO PROFITERSTVO: Kriv je za uzimanje mita od HIPO BANKE

Sanadera u aferi Hipo terete da je u ratno doba kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju u protuvrednosti od 3,6 miliona kuna

Objavljeno: 13:26h

Ivo Sanader, bivši premijer i predsednik HDZ-a, proglašen je kriv za aferu "Hipo" - odnosno za primanje mita od austrijske Hipo banke u ratno doba.

Pored ove presude, sudija Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić sat vremena kasnije objaviće presudi Sanaderu i za slučaj HEP-Dioki.

Sanader se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12:55 sati. Iako je izricanje presude trebalo početi tačno u 13h, novinari su u sudnicu pušteni tek oko 13:10.

Sanadera u aferi Hipo terete da je u ratno doba kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju u protuvrednosti od 3,6 miliona kuna od Hipo banke nakon što je ta banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Terete ga i da je zbog tog slučaja ratni profiter, a on je tokom suđenja ponavljao da to nije istina.

Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest meseci.

Za tu je aferu već bio osuđen 20. januara 2012. na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina jer su mu sudili u isto vreme i za aferu Ina-MOL (za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini), za koju je dobio 7,5 godina.

Prvu osuđujuću presudu u slučaju Hipo, koja je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo, Ustavni sud je ukinuo 2014. uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastarenje kada je optužen, kao i da su povredili pravilo primene blažeg zakona. Ustavni je sud tada zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Osim u aferi Hipo, Sanaderu se danas izriče presuda i za slučaj HEP-Dioki u kojem ga terete za prodaju jeftine struje Diokiju. U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka poticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene. Suđenje je trebalo da počne u leto 2014., ali odloženo je zbog bolesti oba Sanaderova suoptuženika.

Osim Sanadera, na optuženičkoj klupi je i Robert Ježić, nekadašnji prijatelj Ive Sanadera, a Uskok je teretio i Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo. Mravak je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, a još u martu nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi advokati isticali su da Mravkov iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu te da protiv Sanadera ne postoji nijedan materijalni dokaz.

Od svih korupcijskih postupaka, Sanader je nepravomoćno osuđen samo u slučaju Planinska, u kojem je dobio 4,5 godina zatvora zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, novac iz državnih institucija i firmi izvlačio za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL, u koji je u međuvremenu uključen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor mađarske naftne kompanije Zsolt Hernadi, najavljen je za sutra, 23. oktobra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.