STIŽU DVA HLADNA TALASA SA ARKTIKA: Prvo će udariti na OVE DVE LOKACIJE!
Ovom prognozom precizirano je kako će u skorije vreme doći zahlađenje, Foto: Beta

vremenska prognoza

STIŽU DVA HLADNA TALASA SA ARKTIKA: Prvo će udariti na OVE DVE LOKACIJE!

Najavljeno je da će zahlađenje doći krajem vikenda

Objavljeno:

Prošlonedeljna prognoza meteo servisa Severe Weather Europe najavila je veliko zahlađenje i kraj natprosečno tople jeseni. Tada je najavljeno i kako je moguć sneg, ali je naglašeno da će tokom vikenda model prognoze biti precizniji.

Severe Weather Europe objavio je taj novi model koji je najvećim delom potvrdio model prognozu od prošle sedmice. Ali, ovom prognozom precizirano je kako nas zaista očekuje, bar privremeno, zahlađenje.

Takođe najavljuju kako će zahlađenje doći u dva talasa, odnosno kako će s Arktika duboko do kontinenta stići dva ledena talasa. Jedan od njih će se kretati u smeru istočne Evrope, dok će drugi talas zahvatiti zapadnu Evropu i tako će se završiti natprosečno topla jesen širom Evrope.

Najpre zahlađenje na Balkanu i Mediteranu

Kako je javljeno, prvi znakovi promene vremena moći će se osetiti krajem vikenda i rano početkom sledeće nedelje. Tada će doći do razvoja prvog ledenog talasa iznad arktičkih područja. Upravo će taj talas zahvatiti istok Evrope i Balkansko poluostrvo a nakon što prođe preko tih predela nastaviće da se kreće ka južnim delovima.

Taj hladni talas će početi da se kreće u smeru Balkanskog poluostrva te središnjeg Mediterana i u te će predele doneti hladnije vreme od ponedeljka do utorka.

Ali, dodaje se i kako će do jačeg zahlađenja doći sredinom nedelje kada hladni talas ojača iznad severnog Atlantika, što će dovesti do znatno hladnije vazdušne mase iz arktičkih predela do središnje Evrope, Balkanskog poluostrva te jugoistočnog Mediterana.

Drugi hladni talas zahvatiće zapadnu Evropu

Nakon što prođe ovaj prvi hladni talas, novi talas arktičke hladnoće probiće se do kontinenta, ali ovaj put će se usmeriti zapadu Evrope. Do toga će doći sledećeg vikenda, javlja Severe Weather Europe.

Taj hladni talas zahvatiće središnju i zapadnu Evropu, a stići će i do zapadnog Mediterana. Radiće se o intenzivnoj hladnom talasu koja će proći Pirinejskim poluostrvu pa će stići čak i do Alžira. Ta hladni talas mogao bi, javlja Severe Weather Europe, u gorskim područjima područja koja će zahvatiti doneti i sneg.

Vreme sutra

Pre zahlađenja koje najavljuje Severe Weather Europe za vikend se najavljuje pretežno sunčano i toplo vreme. Kako javlja DHMZ sutra će u unutrašnjosti mestimično doći do umerene naoblačnosti, dok je ujutro lokalno moguća magla.

U Slavoniji i gorskim predelima uz povremeno više oblaka može mestimično pasti i malo kiše. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni, u Slavoniji severozapadni vetar.

Na Jadranu će duvati umerena bura, mestimično s jakim udarima, a podno Velebita i olujnim. Najniža jutarnja temperatura vazduha kretaće se od 7 do 10, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna između 16 i 20, na Jadranu 22 i 25 °C.

Zahlađenje od nedelje najavljuje i DHMZ

Prema prognozi DHMZ-a, od nedelje se očekuju niže temperature čijem padu će doprineti i vetar koji će duvati. Na Jadranu se očekuje bura, a mogući su olujni udari, posebno ispod Velebita.

U nedelju će doći do promenljive oblačnosti te je tako mestimično moguća kiša. Promenljivo oblačno biće i u ponedeljak te se i tada može očekivati malo kiše, najpre u unutrašnjosti. Duvaće umeren, ponegde i jak severni i severoistočni, u Slavoniji i severozapadni vetar.

Na Jadranu će duvati jaka i olujna bura, u ponedeljak na udare mestimično i orkanska.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a

Treba napomenuti i kako je sedmodnevni model prognoze objavio i DHMZ koji je optimističniji kada se radi o temperaturama. Oni prognoziraju kako će u sledećih sedam dana temperature pasti, ali ne toliko drastično kako najavljuje Severe Weather Europe.

Na primer, najniža temperatura koju predviđaju za Osijek iznosiće 6°C sledećeg četvrtka u večernjim satima. Za Zagreb se u sledećih nedelju dana najniža temperatura prema DHMZ-u predviđa na 7 °C, na koliko će pasti živa u termometrima u ponedeljak i utorak u jutarnjim satima.

U Rijeci će najniža temperatura biti 11 °C u jutarnjim satima sledećeg četvrtka. Samo malo hladnije, 10°C moglo bi biti zabeženo u Splitu, takođe u četvrtak u jutarnjim satima. DHMZ isto predviđa i za Dubrovnik, najnižih 10°C u četvrtak u jutarnjim satima.

Radi se o sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za koju na svojim stranicama navode da je objektivna prognoza, odnosno izjednačen rezultat numeričkog atmosferskog prognostičkog modela Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena. Dodaju i kako se može znatno razlikovati od prognoza drugih modela, odnosno od prognoza koje izrađuju prognostičari.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.