NIGDE NIJE BILO LEKARA, MOJ MUŽ JE UZEO BEBU, A ONA JE PALA NA POD! Horor priča iz BALKANSKE BOLNICE!
Stanje u bolnicama je jednako loše i danas (ilustracija), Foto: Pixabay

zdravstvo iz pakla

NIGDE NIJE BILO LEKARA, MOJ MUŽ JE UZEO BEBU, A ONA JE PALA NA POD! Horor priča iz BALKANSKE BOLNICE!

Lekari su otišli na pauzu...

Objavljeno:

Hrvatsku trese skandal u zdravstvu - sve više građana iznosi svoja užasna iskustva iz tamošnjih bolnica.

Jedan Zagrepčanin, koji je 2001. sa suprugom odlučio da ne iznosi u javnost neverovatnu situaciju koju se on i supruga doživeli pri rođenju deteta, za portal "24 sata" odlučio je da podeli svoje iskustvo.

On nije progovarao do sada iz dva razloga – da se njihova ćerka ne opterećuje time i da se hiljade žena koje su tek trebalo da se porode ne uplaše.

- Sami smo izabrali Kliniku za ginekologiju i porodništvo Opšte bolnice Sveti Duh u Zagrebu. Ali čim smo došli, doživeli smo šok. S nekoliko trudnica i njihovom pratnjom, u čekaonici pokraj nas su u i na kolicima provezli i u dizalo smestili nekoliko teško bolesnih pacijenata, ali i - mrtvaca. Svi su bili zatečeni. Čekaš rođenje deteta i istovremeno ispraćaš mrtvaca i one na samrti - priča.

Žena se porodila bez lekara (ilustracija)
Žena se porodila bez lekara (ilustracija)foto: Pixabay

Beskrajna je noć bila pred budućim ocem i njegovom suprugom, ona ju je provela u porodilištu, a on u pokušajima da telefonom sazna što se događa s njom. Kad su mu ujutro rekli da beba još nije rođena i da će sve potrajati, ipak se malo primirio. U kafiću nedaleko od firme u kojoj je radio “ubijao” je vreme i brige pijući kafu za kafom...

– Prošlo je podne, pa i 13 sati, a onda sam skočio od stola kao da sam predosećao da nešto nije u redu. Rekao sam sestrama da želim biti uz suprugu u porodilištu kamo su je bili smestili, podsetivši ih da sam upravo bio završio kurs za buduće očeve. Sestre su mi dale mantil i nakon pripreme dovele do lekara i supruge, koja je ležala na stolu za porođaj. Nakon minutu-dve svi su nekamo odjurili, ostali smo sami... – priseća se sagovornik za portal "24 sata".

Istina, bio je zapravo samo jedan školski sat na kursu za očeve, već je pre drugog pobegao u restoran na pasulj s kobasom. Ali pokazaće se da je ono što je naučio na tom satu bilo važno za ono što će se tek dogoditi.

– Supruga je već gotovo 16 sati čekala porođaj, potpuno iscrpljena, povezana, kako mi se činilo tad, a i sad to tako vidim, desecima žica i kabela za neke uređaje. Sakupila je snagu da mi objasni kako u nosu ima cevčice za dovod kiseonika bebi, jer ga nije imala dovoljno, da je prikopčana na CTG za otkucaje bebina srca, a primala je i drip koji joj je veštački podsticao trudove. Podsticala ih je i vežbama na velikoj lopti, prema uputama lekara. Ali svako malo neki od kabela bi skliznuo, odspojio se i ja sam se sve više gubio u lovu na njih, potičući suprugu na pravilno disanje i druge stvari koje sam znao ili naučio na kursu..

Ona je neprekidno govorila da će svaki tren roditi, da je otvorena i beba je krenula van... Sve to vreme bili smo sami, ona i ja. U jednom od boksova na drugom kraju porodilišta, koji su odvojeni samo teškim debelim zavesama, zbivala se druga drama, čula se galama, vriska...

Supruga je uspela da zaustavi dvojicu lekara i zatraži pomoć, nakratko su zastali i rekli da se ništa ne brine, da pravi trudovi nisu počeli. Nisu reagovali na njena uveravanja da će se to dogoditi svaki tren. Potom su otišli na pauzu.

– Zvao sam upomoć, pazeći da suprugu ne uznemirim još više, ali niko nije dolazio. U stravičnoj tišini i nemoći zazivao sam u sebi i Boga i sve svece, dogovarao se sa suprugom šta u kojem trenutku učiniti, a onda se sve smirilo... Beba se pojavila... Malo pomalo skliznula mi je u ruke, a potom i iz ruku. Šok. Pala je na pod. ‘Oh, Bože’, molio sam, ‘samo spasi bebu...’! A onda video kako iza mojih leđa stoji uspaničena spremačica, s kantom vode i brisačem, te pokušava nekako svući gumene rukavice... Nudila mi je pomoć, ali ja sam joj uspaničeno rekao neka odjuri po llekare i sestre. Umirao sam od straha hoće li beba zaplakati, šta će biti s njom... I danas mi se čini da je to trajalo celu večnost - priča otac.

Čim je beba zbrinuta, mama je iscrpljena zaspala. Suprug ju je vidio tek kasno uveče, a potom i bebu u naručju medicinske sestre, kroza stakleni zid. Potom je mama, saznao je sutradan, iz obične sobe pune rodilja premeštena u dvokrevetni apartman. Pomislio bi čovjk kako je to bio gest izuzetne pažnje, susretljivosti, brige za pacijentkinju...

Međutim, sagovornik "24 sata" tvrdi nešto drugo.

Zapravo, naša kolegica je nazvala tadašnjeg nadstojnika klinike i pitala za nju, za njeno stanje i za bebu. Nakon toga su svi postali jako brižni, valjda su se bojali da ćemo s pričom izaći u javnost - zaključuje.

Njihov slučaj nije promenio puno toga. U istom porodilištu je, pedesetak dana posle, na stolu umrla žena, nakon što je rodila mrtvu bebu. Njena porodica tužila je kliniku.

Zagrebčanin koji je otvorio dušu za "24 sata" i njegova supruga nikom ne pričaju o onome šta se dogodilo. Ovaj put su odlučili drukčije, podstaknuti time što se u zamalo dve decenije malo što u zdravstvu promenilo...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.