HRVATI POBESNELI NA VLADU ZBOG SRBIJE: Čestitamo, Srbi su nas pretekli na listi globalne konkurentnosti!
Foto: AP

zanimljiv izveštaj

HRVATI POBESNELI NA VLADU ZBOG SRBIJE: Čestitamo, Srbi su nas pretekli na listi globalne konkurentnosti!

"Izgubili smo dve pozicije usled određenog napretka zabeleženog u Srbiji"

Objavljeno:

Hrvatska je na lestvici globalne konkurentnosti za 2018. godinu na 68. mestu među 140 ekonomija sveta, sa ocenom od 60,1, pokazuje "Izveštaj o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019." Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji je objavljen u sredu.

Nacionalno veće za konkurentnost (NVK), partner Svetskog ekonomskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, ističe da je WEF ove godine bitno promenio metodologiju istraživanja pa je tako prema njoj Hrvatska bolje rangirana nego prošle godine, kada je prema staroj metodologiji zauzela 74. mesto od 137 zemalja, s istom ocenom 60,1.

Kako poređenje rezultata i ranga u 2018. godini s ranijim izdanjima izveštaja nije moguća, WEF je, s ciljem poređenja rezultata rangiranja s prethodnom godinom, izračunao kakva bi bila pozicija svih zemalja da je i prethodne godine bila primenjena nova metodologija.

- U odnosu na prošlu godinu, ocena konkurentnosti Hrvatske ostala je nepromenjena (60,1), a izgubili smo dve pozicije usled određenog napretka zabeleženog u Srbiji i Gruziji - navode iz NVK-a.

Kako pojašnjavaju u NKV-u, pri novoj metodologiji ukupni broj indikatora smanjen je sa 114 na 98, a udeo čvrstih statističkih indikatora, uz one iz ankete ekonomija, povećan je s ranijih 31-43 posto na 70 posto, što znači da sada ukupni rang znatno manje zavisi o percepciji, a više o brojčanim statističkim pokazateljima.

Ovogodišnjim istraživanjem je obuhvaćeno 140 zemalja, odnosno 99 posto svetskog BDP-a i 94 posto svetske populacije.

Metodologija se temelji na 12 stepena konkurentnosti: institucijama, infrastrukturi, primeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i veštinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, financijskom sistemu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije.

Pritom su ti stepenovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.