RATNI ZLOČINI TEMA DIJALOGA SA SRBIJOM: Plenković o protestu u Vukovaru!
Andrej Pleković, Foto: Beta

premijer hrvatske o protestu

RATNI ZLOČINI TEMA DIJALOGA SA SRBIJOM: Plenković o protestu u Vukovaru!

Hina prenosi da je Plenković poručio da "ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave"

Objavljeno: 14.10.2018. 17:29h
  • 1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas, povodom protesta u Vukovaru zbog, kako su organizatori naveli, "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina", da je "tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani deo dijaloga sa Srbijom".

 

Hina prenosi da je Plenković, na pitanje novinara da li će možda zbog jučerašnjeg protesta biti promena u odnosima sa Srbijom, odgovorio i da je ta tema "deo između ostalog i politike koju Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore" sa EU.

Navodi se da je hrvatski premijer kazao da "u ime Vlade i svih institucija može da kaže da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarevanje, nužnost istraživanja i na kraju i procesuiranja, trajni zadatak svih tela koja su za to nadležna, pre svega policije, Državnoga tužilatva, a onda i sudova".

Hina prenosi da je Plenković poručio da "ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave".

Navodi se da je Plenković na Dugom otoku, gde je posmatrao deo vojne vežbe Velebit 18 - združena snaga", podsetio da Hrvatska ima četiri specijalizovana suda za ratne zločine, kao i državna tužilaštva.

Plenković je upitan kako komentariše jučerašnji protest u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina".

- Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave - naveo je Plenković.

Na pitanje da li je u Vukovaru ujedno održan i antivladin protest, jer su demonstranti nosili i njegovu sliku, Plenković je odgovorio da je "očigledno bilo i nekih koji su nastojali da pošalju upravo i takve poruke".

-Ono što je za mene bilo bitno, bitno je da čujemo svedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom rata u bivšoj Jugoslaviji i da tu poruku primimo k znanju, a posebno da je prime ona tela koja treba da procesuiraju te ratne zločine - poručio je Plenković i dodao da "ne vidi zašto" bi bilo sankcija za neke iz HDZ koji su bili na protestu u Vukovaru.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media