HRVATI PREKOPAVAJU KOSTI UBIJENIH SRBA U OLUJI! Otkrivene nove masovne grobnice u Hrvatskoj
Foto: Profimedia, prentscreen youtube

žrtve monstuma

HRVATI PREKOPAVAJU KOSTI UBIJENIH SRBA U OLUJI! Otkrivene nove masovne grobnice u Hrvatskoj

U ovom regionu od ukupnog broja ekshumiranih 177 lica je identifikovano i predato porodicama

Objavljeno: 09:53h

Nadležni organi Republike Hrvatske otpočeli su danas, na području Ličko-senjske županije, proces ekshumacija sa preostalih registrovanih grobnih mesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akciji "Oluja".

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom području trajati dva radna dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija nadležni organi Hrvatske, nakon pauze od dve godine, nastavljaju proces ekshumacija grobnih mesta u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je započeo 2001. godine.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to: na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu od ukupnog broja ekshumiranih 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.