POČINJE SLATKO, A ONDA UVUČE DECU U MRAČNI SVET: Ovo je jeziva ispovest Hrvatice čiji se sin ubio zbog VIDEO IGRE!
Foto: Youtube printscreen

doki doki

POČINJE SLATKO, A ONDA UVUČE DECU U MRAČNI SVET: Ovo je jeziva ispovest Hrvatice čiji se sin ubio zbog VIDEO IGRE!

"Našli smo ga obešenog u svojoj sobi. Na takav način je suicid počinio i jedan od glavnih likova u igri"

Objavljeno:

Kompjuterska psihološka horor igra uzima mlade žrtve širom sveta, a brojni roditelji dece koja su počinila suicid sumnjaju kako je upravo igra glavni krivac jer deci menja realnost.

Oni tvrde da ih igra uvodi u mračni virtualni svet depresije, nasilja, samopovređivanja i samoubistva, a sve preko simpatičnih anime likova, nakon slatkog uvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Doki Doki počinje nevino, kroz druženje u virtualnom društvu i zadatke vezane uz pisanje poezije na temelju ponuđenih reči i pojmova. Polako igrač odlazi u sve mračniji svet…

- Našli smo ga obešenog u svojoj sobi. Na takav način je suicid počinio i jedan od glavnih likova u igri, onaj koji se dugo borio s depresijom. Naš je sin otišao bez reči, impulsa, vazduha - počela je priču majka 13-godišnjaka koji je počinio samoubistvo nakon tri meseca igranja igre Doki Doki Literature Club.

Njegovi roditelji ne mogu sa sigurnošću okriviti igru za smrt sina, ali kažu da ozbiljno sumnjaju. Strašno su uznemireni načinom na koji se ubilo njihovo dete.

Naime, dečak se objesio na način na koji se ubio i jedan od glavnih likova u igri, jedan od onih koji se dugo vremena borio s depresijom.

- Od trenutka kada je ušao u igru, do trenutka kada se obesio prošla su tri meseca. Je li igra kriva? Ne mogu to potvrditi. Ali mogu sumnjati. Neću nikada saznati je li taj čin došao kao svesno željena radnja ili rezultat igre - kazala je slomljena majka.

Igra prvotno nije imala upozorenja o potencijalnom štetnom uticaju na igrače, ali nakon upozorenja roditelja i uzbuna na forumima, sada su tu. Ali to mnoge mlade još više privlači da je zaigraju.

Doki Doki se lako skida, download je besplatan, a roditeljski pristanak nije potreban. Igru je dosad skinulo više od milion korisnika, a postoje i ozbiljni fanovi, cosplay scena, kostimografija…

Na četovima i forumima igrači se fotografišu u kostimima iz igre, s dugim noževima u rukama…

- Koliko god roditelji mislili da svoju decu mogu kontrolisati na internetu, oni o tome pojma nemaju. Ono što me živcira i boli je stavljanje naglaska na informatiku u školama, uvođenje tableta, wi-fi sistema. Upravo je u školi moj sin na svom laptopiću igrao tu igru - kazala je majka.

Sve vreme znala da njen sin igra Doki Doki, čak je s njim i razgovarala o njoj, pratila zanimljivosti, a detetu je pomogla i da zajedno napravi poklon za prijateljicu koja takođervoli spomenutu igru.

- Isto kao u igri. Ali ko je tada mogao znati kuda to vodi. Ne znam kada je igra prerasla u nešto drugo. Ali sam primetila da je moj sin postao depresivniji. U jednom je trenutku kazao kako je igra postala čudna, nekako zastrašujuća. Počeo se menjati, slabio mu je interes za školu, imao je problema sa spavanjem. Ali nisam primećivala znakove koji bi mogli ukazati na potencijalnu tragediju - kazala je.

Doki Doki počinje nevino, kroz druženje u virtualnom društvu i zadatke vezane uz pisanje poezije na temelju ponuđenih reči i pojmova. Polako igrač odlazi u mračni svet. Igrač se bavi poezijom kako bi osvojio neku od devojaka, a pritom mu se nude određeni pojmovi. Igra ohrabruje i biranje riječi poput patnja, samoća, depresija, bol, samoubistvo.

Jedan otac iz Redklifa takođe je ostao bez deteta, takođe nakon što je on neko vjeme strastveno igrao Doki Doki. Smrt 15-godišnjeg Bena Volmslija istražuju pravosudni organi.

- Nemamo još potvrda, ali erujemo kako bi igra mogla biti uzrok njegove smrti. Likovi u igri sugerišu određene stvari i modele ponašanja, a igrač odlučuje šta će da uradi. Oni vas doslovce zavedu i virtualni svet pretvore u realni. To je najmučniji deo priče - ispričao je otac.

Ono što se kod ove igre događa naziva se ‘rušenje četvrtog zida’, odnosno rušenje granice između realnog i virtualnog sveta. ‘Ozbiljni’ igrači se time i hvale, smatraju kako su ulaskom u tu zonu postali misteriozni, intelektualno nadmoćniji od drugih. Istragu otežava činjenica da se igra sama ruši i nestaje s igračeva kompjutera, pritom uništavajući sve sačuvane fajlove i podatke.

Ponovnim otvaranjem priča je drugačija, s novim mračnim scenama i više grafike, piše Slobodna.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.