PROFESOR BIOLOGIJE UČI DECU DA JE EVOLUCIJA LAŽ: Društvene mreže se usijale!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

nečuveno

PROFESOR BIOLOGIJE UČI DECU DA JE EVOLUCIJA LAŽ: Društvene mreže se usijale!

Profesor učenicima govori teze da je Zemlja stvorena pre nekoliko hiljada godina, dok je evolucija izmišljotina naučnika i deo propagande nacističkog tipa

Objavljeno: 13:32h

U prirodno-matematičkoj gimnaziji "Andrija Mohorovič" u Rijeci profesor biologije podučava decu idejama koje se dosta kose sa priznatim i proverenim naučnim teorijama, piše "Index".

Tako profesor učenicima govori teze da je Zemlja stvorena pre nekoliko hiljada godina, dok je evolucija izmišljotina naučnika i deo propagande nacističkog tipa.

Na skandalozna početna predavanja profesora Ivana Turinskog požalili su se brojni učenici i roditelji, a on ih je, tvrde, održao s Biblijom na katedri.

Svojim fundamentalističkim klerikalnim stavovima hvalio se, i još uvek se hvali, na Fejsbuku, mada je neke najspornije objave izbrisao nakon što je pukla afera.

Učenici su za njegovih prvih izlaganja zabeležili sledeće teze:

- Evolucija ne postoji

- Zemlja je centar svemira

- Sve biljke i životinje potekle su iz talasa (ne talasa mora, već područja visokog i niskog pritiska)

- Globalno zagrejavanje ne postoji

- Imali smo samo jedno ledeno doba

- Svemir je star 9000 godina; do čega se, po Turinskom, dolazi računicom prema kojoj na nebu danas možemo videti 300 supernova. Kako se jedna supernova, opet prema Turinskom, događa svakih 30 godina, svemir je star 300 x 30 = 9000 godina.

Naučnici procenjuju da u svemiru u proseku svake sekunde negdje eksplodira jedna supernova. Međutim, čak ni sve u našoj galaksiji ne mogu se vidjti - što zbog udaljenosti i nekih prepreka poput gasova i prašine, što zbog činjenice da njihovi ostaci s vremenom jako izblede.

Prema informacijama koje se mogu pronaći na internetu, Turinski je diplomirao na Univerzitetu Josipa Juraja Strosmajera u Osijeku u akademskoj godini 2016./2017. sa svojevrsnim preglednim radom o velikim zverima.

 Kontraverzne objave profesora
Kontraverzne objave profesora foto: Facebook printscreen

Na osnovu čega je baš njemu dodeljeno radno mesto u riječkoj školi te kako je moguće da u uglednoj obrazovnoj instituciji iznosi zatucane srednjovekovne ideje, "Index" nije sazao.

Direktor škole Henri Ponte, inače profesor fizike i hemije, preko telefona je "Indexu" samo kratko rekao da se njemu niko od roditelja nije požalio.

Međutim, informaciju o skandalu "Index" je dobio od jednog zabrinutog roditelja koji je hrvatskom portalu je napisao sledeće pismo:

- Poštovani, pišem Vam kako bih vas informisao o upitnim stavovima koje iznosi novi profesor biologije u srednjoj školi koju pohađa moj sin. Sin mi pohađa drugi razred Prirodoslovno-matematičke gimnazije 'Andrije Mohorovičića' u Rijeci. Početkom školske godine učenicima se predstavio novi profesor biologije na probnom roku pošto je dosadašnja profesorka otišla u penziju. Ime novog profesora je Ivan Turinski i prema podacima dostupnim na internetu diplomirao biologiju na univerzitetu Josipa Jurja Strosmajera u Osijeku.

Prvi dan predavanja se u 30 minutnoj tiradi žestoko okomio na teoriju evolucije koju je uporedio s gebelsovskom nacističkom propagandom(njegove reči). Izneo je niz tvrdnji o zaveri mainstream naučnika koji hotimice sakrivaju istinu, naveo niz pseudonaučnih tvrdnji koje je učenicima predstavio kao naučne činjenice, pozvao učenike da radikalno odbace ono što piše u udžbeniku, pozvao da odbace teoriju evolucije i teoriju nastanka svemira kao laž, te konačno zaključio da je Istina u Bibliji i da je nauka dokazala svaki navod iz Biblije. Sledeće sate predavanja isti je profesor iznosio učenicima neznaučne navode: 'Svemir star najviše 9000 godina' i održao kratko predavanje o tome, 'Zemljina kora se formirala u roku od 3 do 6 minuta', 'čovek ne spada u životinje i u svojoj je biti odvojen od životinjskog sveta, ali ga naukana žalost još uvek svrstava u primate' i sl. Na pitanja učenika da li u pismenim ispitima moraju navesti ono što on predaje, pošto se to kosi s onim što piše u udžbeniku, g. Turinski im odgovara da 'moraju napisati ono što piše u udžbeniku, jer se ne smeju otkriti, ali da svi mi znamo Istinu'.

Ogromna većina učenika protivi se stavovima koje Turinski iznosi na satovima biologije. Obavestili su razrednu i ali čini se niko nije reagovao. Razredna je rekla da ona nema ništa s time. Obavestili su i druge profesore i jedina koja je glasno negodovala i protivila se bila je profesorka iz geografije. Nije mi poznato da li se uzima u obzir nekakva sankcija protiv dotičnog profesora i da li ga se uopšte upozorilo. Nisam kontrolisao, ali smatram da je iznošenje netočnih činjenica protivno i Statutu škole.

Ja sam lično neprijatno iznenađen celom situacijom i smatram nedopustivim da se takve neznanstvene ideje iznose u jednoj gimnaziji orijentisanoj ka prirodnim naukama i koja je koliko je meni poznato imala imidž negovanja nauke i naučne metode - stoji u pismu oca koji je hteo ostati anoniman kako mu dete ne bi doživelo neku vrstu osvete.

Kontraverzne objave profesora
Kontraverzne objave profesora foto: Facebook printscreen

Kako dalje piše "Index", incident se na prvi pogled može činiti kao nešto na što se samo treba nasmejati. Ali problem dobija mnogo ozbiljnije i sumornije lice u kontekstu velikog istraživanja Pew Research Centra koje je pokazalo da Hrvatska spada među najreligioznije zemlje sveta, da samo 44% Hrvata veruje da su živa bića evoluirala zahvaljujući prirodnoj selekciji, dok ih 10 posto smatra da je razvojem upravljao Bog.

Takođe, u Hrvatskoj manji postotak ljudi ima čvrsto poverenje u nauku (18%) nego u oj Srbiji (31%), a postotak osnovaca koji pohađaju veronauku je izuzetno visok, preko 90%.

Na upit "Indexa" kako je moguće da neko s takvim antinaučnim stavovima poučava nauku u prirodoslovnoj gimnaziji, iz resornog ministarstva odgovorili su da nemaju informacije o navedenim problemima.

- Deca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na savremenim naučnim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove ličnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadatak je javnog školskog sistema da bude neutralan i uravnotežen te da omogući detetu ostvarivanje tog prava - ističe se u odgovoru iz resora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.