MORAMO BITI IZUZETNO OPREZNI: Kolinda u UN o dijalogu Beograda i Prištine!
Foto: BETA / EMIL VAŠ

stav

MORAMO BITI IZUZETNO OPREZNI: Kolinda u UN o dijalogu Beograda i Prištine!

Grabar Kitarović je rekla i da Hrvatska snažno podržava dalje proširenje EU na "naše jugoistočno susedstvo" i dodala da je od velike vežnosti da se reše preostala pitanja vezana za ostavštinu rata..

Objavljeno:

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas, tokom opšte rasprave na redovnoj 73. godišnjoj sednici Opšte skupštine UN-a u Njujorku, da kada se radi o dijalogu Beograd - Priština da "moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o predlozima sa mogućim posledicama za region, najpre u pogledu ideja o teritorijalnim promenama ili razmenama".

"U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i bezbednosnu pretnju", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina.

Ona je kazala i da u regionu postoje primeri "nadahnjujućih događaja" koji dokazuju "hrabro vođstvo" i izrazila nadu da će referendum koji se održava u nedelju biti "ključni podsticaj" uspešnom nastavku evroatlantske integracije Makedonije.

Grabar Kitarović je rekla i da Hrvatska snažno podržava dalje proširenje EU na "naše jugoistočno susedstvo" i dodala da je od velike vežnosti da se reše preostala pitanja vezana za ostavštinu rata.

Kako je rekla, bitno je "posvetiti se regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

"U tom okviru ćemo se i dalje usredsrediti na prava manjina, nestale osobe, nadležnost za ratne zločine, ratne žrtve i na procesuiranje ratnih zločina na nacionalnom nivou", i dodala da "dobri i uzajamno korisni susedski odnosi uveliko zavise od reči koje dolaze preko granice".

"Za inflamatornu i revizionističku retoriku, podstaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovaranje potreban samo trenutak, međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo duže", rekla je Grabar-Kitarović.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.