NUDI PLATU OD 1.200 EVRA I SMEŠTAJ, ALI NE MOŽE DA NAĐE RADNIKE: Čovek bi pomislio da je ovo NEMOGUĆE!
Foto: Printscreen/youtube

druga strana medalje

NUDI PLATU OD 1.200 EVRA I SMEŠTAJ, ALI NE MOŽE DA NAĐE RADNIKE: Čovek bi pomislio da je ovo NEMOGUĆE!

Amir Alijagić u Konavlima proizvodi PVC stolariju i svoje proizvode izvozi u susedne zemlje

Objavljeno:

Amir Alijagić u Konavlima proizvodi PVC stolariju i svoje proizvode izvozi u susedne zemlje. Najveći problem mu je radna snaga koju teško nalazi iako nudi odlične uslove.

– Prosečna plata oko osam do devet hiljada kuna. Radnici imaju smeštaj i hranu. Sada imam 10 zaposlenih, a trebalo bi mi ih još, ali radnika je vrlo teško naći – rekao je Amir Alijagić za Novu TV. Radnu snagu potražio je u susednim zemljama. Pero Kuduz iz Trebinja došao je pre pet godina kao ispomoć na samo tri meseca i još uvek se tu nalazi. S njim radi i Amer Tufekčić iz Tuzle.

HUP upozorio na probleme s radnom snagom I Hrvatska udruga poslodavaca upozorila je nedavno na veliki problem nedostatka radne snage. Tvrde da posla ima, no i da je ispražnjen bazen radnika. Strahuju i od otvaranja tržišta u Austriji i Sloveniji. – Došli smo do dna, patimo od hroničnog nedostatka radne snage. Možda se u Zagrebu ne vidi toliko taj nedostatak, ali od naših članica iz drugih delova Hrvatske neprestano nam pristižu apeli i upozorenja. Posla ima više nego ikada, ali nema ga ko napraviti. Bazen je ispražnjen – rekla je Gordana Deranja, predsednica Hrvatskog udruženja poslodavaca na nedavnoj konferenciji za medije.

– Svuda u okruženju plate su veće i ne treba posebno objašnjavati šta će se dogoditi otvaranjem Austrije i Slovenije. Nismo jedini s problemom manjka radne snage i moramo biti svesni da nam problem nisu samo Nemačka i Irska. I zemlje u našem neposrednom okruženju otvaraju konkurse za nova radna mesta, na hiljade njih, kojima pozivaju i naše radnike – rekla je Deranja. – Mi smo u elementarnoj nepogodi nedostatka radne snage. Okvir nije dobar i treba ga menjati. Na tržištu rada u Hrvatskoj postoje otvoreni konkursi za radna mesta raznih vrsta, na koja se niko ne javlja. Zašto ne bi u Hrvatskoj mogli zapošljavati strance kao u Sloveniji? – rekao je Franjo Turek, predsjednik HUP-ove udruge metalne industrije.

Bonus video:

Espreso intervju - Dragan Đilas

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.