HRVAT JE S ARKANOM IZVEO NAJVEĆU PLJAČKU U SFRJ! Bio je žestok momak, a onda je uradio nešto skroz neočekivano
Foto: Youtube printscreen / Profimedia

ZOVU GA kinez

HRVAT JE S ARKANOM IZVEO NAJVEĆU PLJAČKU U SFRJ! Bio je žestok momak, a onda je uradio nešto skroz neočekivano

Kinez je upoznao Arkana dok je živeo u Zagrebu jer mu je otac bio pilot JNA u avionskoj bazi u Brežicama

Objavljeno:

Vladimir Starčević, zvani i Kinez, nedavno je imao izložbu svojih skulptura u Zagrebu, ali je javnosti on ipak poznatiji zbog svoje kriminalne prošlosti.

Veći deo javnosti za Starčevića je prvi put čuo 1969. nakon što je izvedena tada neverovatna pljačka poslovice Generalturista u središtu Zagreba na Zrinjevcu - koju je opljačkao sa Arkanom!

Starčević, danas samouki skulptor, imao je teško detinjstvo. Majka ga je ostavila i živeo je po domovima, a vremenom se okrenuo podzemlju.

Ime u podzemlju stekao je već 1969. kad je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Mariom Rolovićem, nećakom ubijenog jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Švedskoj, opljačkao poslovnicu Generalturista na Zrinjevcu u Zagrebu.

Kinez je upoznao Arkana dok je živeo u Zagrebu jer mu je otac bio pilot JNA u avionskoj bazi u Brežicama. Njih trojica su tokom noći upali u poslovnicu što je bila prava senzacija jer su takve pljačke u to vreme bile retkost.

Međutim, samo dve nedelje kasnije Željko Ražnatović Arkan i Mario Rolović uhapšeni su u Skoplju dok su pokušavali da opljačkaju poslovnicu Putnika.

Tokom istrage Arkan i Rolović ne samo da su priznali pljačku u Zagrebu, nego su otkucali Kineza koji je sa svojim delom novca pobegao u Nemačku i Austriju. To je bila nova senzacija jer je policija bila uverena kako su tu pljačku izveli iskusni kriminalci, a ne neki mladići bez većeg kriminalnog iskustva.

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan foto: Profimedia

Austrijska i nemačka policija dve su godine bezuspešno tragale za njim, a kad su ga napokon uhapsili proveo je šest meseci u austrijskom pritvoru, a potom su ga izručili.

Na suđenju je zaradio 4 godine zatvora. Međutim kaznu nije odslužio do kraja jer je pozvan u vojsku koja je tada bila u stanju pripravnosti nakon što je Sovjetski Savez okupirao tadašnju Čehoslovačku.

Nakon toga on je osuđen zbog još jedne pljačke, otišao je i u francusku Legiju stranaca, a početkom osamdesetih godina je navodno organizovao otmicu Željka Ražnatovića Arkana iz holandskoh zatvora.

Prema nekim pričama Starčević je oprostio Arkanu što ga je cinkario policiji, jer je uvek govorio kako je kroz život naučio da se mora praštati, da, kao što imaš razumevanja za sebe, moraš imati i za druge.

Arkan je bio osuđen na kaznu doživotnog zatvora, pa su ga prijatelji odlučili spasiti. Za jedne šetnje po dvorištu zatvora, organizovali su masovnu tuču, pa su svi čuvari pohrlili da spreče daljnje obračune. To su iskoristili Arkan i jedan njegov kompanjon pa su pomoću užeta preskočili ogradu i uskočili na motocikle koji su ih čekali ispred zatvora.

Pre nekoliko godina holandska televizija snimila je dokumentarac o otmici Arkana iz zatvora, pa su Kineza posetili na Rabu, gde je držao konobu, i s njim su vodili opširan razgovor.

Iako su u najranijoj mladosti zajedno upali u kriminalne vode, životni putevi Arkana i Kineza krenuli su krajem osamdesetih godina totalno različitim smerovima.

Vladimir Starčević Kinez je uspeo da se u poslednjih dvadesetak godina izvuče iz kriminalnog miljea pa se posvetio umetnosti i porodičnom životu, dok je za Željka Ražnatovića Arkana sudbina ipak imala drugačije planove.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.