DETE OD 11 GODINA DOVELI KOD LEKARA ZBOG ZOMBI DROGE: Užasna priča iz bolnice
Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

DETE OD 11 GODINA DOVELI KOD LEKARA ZBOG ZOMBI DROGE: Užasna priča iz bolnice

Dr Dodig Ćurković naglašava kako tzv. osveživači vazduha itekako ostavljaju posledice na konzumenta, i to u smislu da prvo izazivaju promene ponašanja

Objavljeno:

- Doktorka, nemate pojma koji je to osećaj kad ne znate ni gde ste, ni šta ste, ni ko ste! Nalazite se u jednom čudnom svetu i niste ni svesni šta radite. Totalno nemate pojma ko ste, imate haos u glavi i razne boje! Sve to traje 20-ak minuta, a nakon toga ne osećate ništa!

Ovakav odgovor je dao 11-godišnjak doc. prim. dr sc. Katarini Dodig Ćurković, načelnici Zavoda za dečju i adolescntsku psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek kad je mladog pacijenta koji je došao u Zavod pitala zašto je konzumirao osveživač vazduha. Ne samo njegov odgovor, nego i podatak da je u avgustu u Zavodu prošle godine evidentiran samo jedan, a ove godine do 1. avgusta čak 13 slučajeva bolničkog prijema nakon konzumacije tzv. osveživača vazduha, daje veliki razlog za zabrinutost.

- Tih 13 evidentiranih maloletnih osoba u dobi od 11 do 18 godina nipošto nije konačan broj jer ovo su samo one osobe koje smo mi zabeležili. Oni su, zbog loše kliničke slike, obrađivani na Klinici za pedijatriju i nakon toga su došli kod nas. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može tačno detektovati da je netko uzeo "to i to" sredstvo, jer je to još uvek siva zona. Oni nam kažu koje su sredstvo uzeli ili gde su ga kupili ili nabavili od prijatelja pa, naposletku, jesu li taj osveživač međusobno podelili. Čak nam kažu i novčani iznos za koji nabavljaju te tzv. osveživače - dr Dodig Ćurković, prisećajući se kako je istog 11-godišnjaka upitala koji je uopšte smisao uzimanja tih osveživača. Dobila je odgovor kako mlade vuče taj osećaj da ponovo budu "high". Rekao joj je i da je teško odoleti nečemu što proizvodi osećaj koji je teško opisati.

Dr Dodig Ćurković naglašava kako tzv. osveživači vazduha itekako ostavljaju posledice na konzumenta, i to u smislu da prvo izazivaju promene ponašanja.

- Dodatan problem je što je reč o hemijskom sredstvu za koje se ne zna kako tačno utiče na decu i kakav mu je kratkoročan, a kakav dugoročan učinak na zdravlje. Sadržaj supstanci u tim osveživačima neprestano se menja kako se ne bi mogao detektovati, a ono što je lekarima itekako poznato jeste ponašanje koje ostaje kao posedica konzumacije. Konzumenti postaju agresivni, menjaju ponašanje, stil života, ne odlaze u školu. Takođe, osjćaju se umorno, kolabiraju, budu gladni i iscrpljeni, izgubljeni u prostoru. Tu dolazi i do sukoba s roditeljima, ali i do raznih obećanja da se više neće prepustiti nagovoru društva koje itekako utiče na pojedince. U Zavodu ima recidivista i svaki sledeći put bude lošija klinička slika - upozorava sagovornica.

Dodaje da je veliki problem i u tome što lekari ne znaju pozadinu zdravstvenog stanja. Neko može, kaže, da ima srčani problem, na primer tahikardiju, a u toj životnoj dobi kad su hormoni prenaglašeni, hemija koja pripada grupi psihoaktivnih materija može doneti itekako neželjene posledice. Reč je o smetnji u ponašanju, dodaje, a glavni problem su upravo simptomi nakon konzumacije.

- Roditeljima savetujem da deci, ako nešto posumnjaju, "vise nad glavom". U ovom savremenom načinu života trebalo bi da budu stalna podrša deci. Takođe, moraju biti pravi roditelji, a izbegavati tzv. prijateljski odnos. Ponavljam da društvo vrlo često ima veći uticaj na pojedinca nego roditelji, stoga je važno znati gde su deca, šta rade i s kim su. Nažalost, sudeći prema stvarnim situacijama, upravo tako nešto je preko potrebno - zaključuje dr Dodig Ćurković.

U Zavodu je bilo slučajeva da su neki maloletnici prošli i kroz pravosudni sistem, odnosno da su tamo stigli u pratnji policije. Dr Dodig Ćurković ističe kako do Zavoda ponekad dođu jer su, na primer, pali pa ih je neko primetio na ulici i pozvao Hitnu pomoć. Ima i drugih slučajeva.

- Neki kolabiraju pa ih dovedu, neke dovedu roditelji, a bilo je i slučajeva koje je primetila policija pa ih je dovela - kaže doktorka.

BONUS VIDEO: CRNOGORAC PAO U BEOGRADU: Uhvaćen sa 34,3 kilograma marihuane (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.