JASENOVAC JE BIO LOGOR U KOME SU LOGORAŠI UŽIVALI: Na hrvatskoj VIKIPEDIJI osvanule skandalozne izmene!
Foto: Profimedia

prekrajanje istorije

JASENOVAC JE BIO LOGOR U KOME SU LOGORAŠI UŽIVALI: Na hrvatskoj VIKIPEDIJI osvanule skandalozne izmene!

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio "logor smrti" sada piše "sabirni logor",

Objavljeno:

Skandalozne izmene članka o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji ponovo su frapirale javnost.

Kako navodi "Index", hrvatska Vikipedija kao relevantan izvor navodi knjigu Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", koja ovaj ustaški logor smrti, koji je zgrozio čak i naciste, predstavlja skoro kao banja za odmor.

Ustaški logor smrti Jasenovac se tu opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prva referenca u članku je iz Vukićevog intervjua "Glasu Koncila".

Štaviše, većina referenci na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal, navodi Indeks.

Hrvatska Vikipedija
Hrvatska Vikipedija foto: Wikipedia printascreen

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio "logor smrti" sada piše "sabirni logor", a uz Vukića - inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor - poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom. Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH, piše hrvatski portal.

Poređenja radi, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostalog kao logor za istrebljenje ljudi, zaključuje Indeks.hr.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.