NUDE IM PLATE OD 2.500 EVRA, ODMAH: Nemci traže radnike koji nemaju ŠTA DA JEDU!
Foto: Beta

štrajk i dalje traje

NUDE IM PLATE OD 2.500 EVRA, ODMAH: Nemci traže radnike koji nemaju ŠTA DA JEDU!

Visina mesečne plate i ostali radni uslovi puno su bolji nego u Hrvatskoj

Objavljeno:

Štrajk radnika hrvatskih brodogradilišta "Uljanik" i "3.maj" traje već danima, a paralelno im se nude mnogo bolje plaćeni poslovi u Nemačkoj.

Kako piše "Novi list", budući da se traže majstori raznih metalskih struka, posla ne nedostaje, a sve ide preko ugovora.

– Radi se u okolini Bremena i Hamburga, a potpisuje se nemački ugovor o radu. Znači sve čisto, nemačko zdravstveno i penziono osiguranje. Godišnji odmor prema nemačkom je zakonu, minimalno dva i po dana za svaki mjsec, s time da se preraspodelom viška radnih sati, što je uobičajeno zbog prekovremenih, u proseku dođe na oko četrdeset dana odmora u godini. To je mesec i po dana, što nije loše - kaže njihov sagovornik.

Visina mesečne plate i ostali radni uslovi puno su bolji nego u Hrvatskoj.

– Poslodavac osigurava stan, s time da su u sobama smeštena po dva radnika. Plaća je od 17 do 19 evra po satu, bruto, za kvalifikovanog zavarivača. Mesečno se odradi oko 200 sati, znači plata je između 3400 eva i 3800 evra bruto .- kaže posrednik.

Protest radnika
Protest radnika foto: Beta

Zavisno od toga jeste li oženjeni i imate li dece, porez je nešto niži, a neto plata bude negde oko dve i po hiljade evra.

Radnici 3. maja ne samo da nemaju ni približno toliku platu, nego im je ne isplaćuju redovno. Zato su se i mnogi radnici ovog brodogradilišta odlučili upravo na odlazak u Nemačku. Kvalifikovani industrijski radnici nemačkom su tržištu itekako potrebni, a nisu skupi, neefikasni i neproduktivni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.