Ispovest Irine koja je letovala u Hrvatskoj: Odrali su nas, za večeru za dvoje dali smo 120 evra, a pili smo samo vodu, a to nije sve!
Foto: Facebook printscreen

SKUPO

Ispovest Irine koja je letovala u Hrvatskoj: Odrali su nas, za večeru za dvoje dali smo 120 evra, a pili smo samo vodu, a to nije sve!

Ako nemate veliku luksuznu jahtu i jednako bogat budžet, možete da zaboravite na slobodno putovanje u Hrvatsku..

Objavljeno:

Nautičarka iz Italije Irina Nazarova razočarana je ovogodišnjim letovanjem u Hrvatskoj, pa je na Fejsbuku napisala podugačak status u kojem je detaljno analizirala cene i kvalitet usluga u Hrvatskoj.

Zaključak je, malo reći porazan - u ovom delu Jadranskog mora možete da uživate jedino ako imate neograničen budžet i ogromnu jahtu. Nazarova je nakon svega odlučila na neko vreme napustiti Hrvatsku i pruži priliku Grčkoj ili južnoj Italiji. Odluku je donela nakon iscprne analize shvativši da neke stvari u Hrvatskoj koje su još do prošle godine bile besplatne, danas koštaju. I to papreno!

Nazarova je sve što je muči napisala na Fejsbuku, a hrvatski mediji preneli su njen post u celosti.

- Ako nemate veliku luksuznu jahtu i jednako bogat budžet, možete da zaboravite na slobodno putovanje u Hrvatsku. Izgleda kao preterivanje, ali danas se prosečan turista u Hrvatskoj oseća kao kokoš za čerupanje. Primeri? Ako ste odlučili da provedete noć u brodu koji volite, morate znati da ove godine postoje i plutače (bove), pa čak i ako ne koristite nikakve usluge na kopnu, oni će vas i dalje tražiti da platite za zaustavljanje jer taj komad mora je pod privatnom koncesijom, pa plaćate i ćutite, čak i ako stignete noću.

Brbinj na severu, Dugi otok, 22.30. Čim smo se privezali na plutaču, pokucali su nam na trup broda kako bi prikupili 45 evra za noć. Ako ste ove godine odlučili da bacite sidro u Verudu i provedete tamo noć, bićete iznenađeni jer je u susednoj uvali postavljeno stotinjak plutača i više ne možete da se sidriete a da ne otvorite novčanik.

Ako ste na primer, odlučili da se usidrite na Mljetu (prošle godine niste platili), trebalo bi da znate da će vam, čak ako se zaustavite samo za pola sata plivanja, doći i naplatiti 600 kuna = 85 evra i daće vam važeću kartu za 24-satno stajanje. Oni će vam reći da je to Nacionalni park i stoga ovde ne možete da stanete ni na 10 minuta. Platićete iako ne posetite park.

Prethodnih godina nedeljni ulazak u park iznosio je 15 evra, a mogli ste da ostanete na sidrištu besplatno nekoliko dana. Danas je privilegija boravka ovde rezervirana samo za luksuzne jahte s podebljim novčanikom ili čarter flotama, ali ne i za normalne porodice.

Šta raditi dalje? Preostaje nam da idemo na ‘slobodni’ vez ispred mnogih restorana gde će olakšati vašu kreditnu karticu (ali barem uključuje i večeru). Cene restorana su srednje visoke, ali pripazite na izbor vina, jer bi vam se mogao dogoditi račun iznenađenja.

Da ne spomenemo cene na Kornatima! Dva brancina od 700 grama s pečenim krompirom i vodom u jednom od tamošnjih restorana koštaće vas 120 evra. Ali, pre nego što se približite restoranu, a otkriju da vas je na brodu samo dvoje, a iza vas je motorni brod s osam ljudi, reći će vam da oni imaju prednost, jer su već rezervirali. Sve se to događa bez ikakve ljubaznosti, srdačnosti ili opravdanja za moguću grešku. U hrvatskom poslovanju nailazimo samo na praktičnost, a zdravom razumu tu jedva da ima mesta - ogorčena je Nazarova.

Ona je rekla i kakav utisak joj je ostavio prilaz s južne strane.

- Po dolasku u Cavtat potrebno je da se vežete na rivi. Bez da ikog tražite, pojaviće se osoba koja ljubazno preuzima konopce vašeg broda kako bi ih privezala. Pomislite kako je lepo, ovde su ljudi prijateljski nastrojeni. Čim se privežete, shvatićete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlašćenog osoblja za privezivanje brodova) koji će vam tražiti za usluge koje niste želeli 100 kuna (15 evra), a ako ne platite, baciće vam kanape u more!

A onda se hrvatska birokratija pobrinula da platite brojne taksi policiji, kapetaniji i opet u policiji gde treba da uplatite porez na ulaz u zemlju i dozvolu za plovidbu koja se utrostručila u odnosu na prošlu godinu.

Ako odlučite da se zaustaviti u Cavtatu, morate da pričekate da pristigne mega jahta (ona koja zarađuje više novca ima prioritet), a ako pak odluče provesti noć negde drugde, zaustaviće vas na rivi po ceni od 130 evra za noć.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kutaknet.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.